Отидете към основна версия

4 087 70

Да признаеш първи Македония, а днес да се трепем…

  • северна македония-
  • българия-
  • признава-
  • желев-
  • тафров-
  • надежда нейнски-
  • борисов-
  • заев

На 15 януари 1992 година Надежда Михайлова обяви новината  

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

15 януари отмина. Ден като ден. Но дали е така. На този ден преди 32 години България първа в света признава независимостта на Република Македония. Късно вечерта на 15 януари 1992 година заседанието на Народното събрание е прекъснато и премиерът Филип Димитров обявява, че правителството е решило да признае четири от републиките на бивша Югославия. Всички партии подкрепят решението. Говорителят на правителството Надежда Михайлова (б.р. - днес Нейнски) обявява в ефира на БНТ: "Добър вечер! Правителството на Република България признава независимостта на републиките Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина."

Горещата новина от Скопие коментира тогавашният зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Доста Димовска, а от София тогавашният зам. външен министър Стефан Тафров.

Две години по-късно в българския парламент тогавашният президент на Република Македония Киро Глигоров признава заслугата на България.
Киро Глигоров (1994 г.): „Използвам възможността да изтъкна, че решението на Република България първа да признае независимостта на Република Македония е акт с изключително историческо значение.“

И така започва сагата
Започва обаче езиковият, историческият, културният и т.н. спор с Република Македония, заради който 7 години не могат да се сключват важни междудържавни споразумения. На 22 февруари 1999 г. премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски подписват Декларация за добросъседство между двете държави, като в нея се урежда компромисно "езиковия спор".

На 1 август 2017 година в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписват Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, който предвижда създаването на Съвместна комисия по историческите въпроси, съвместни чествания на личности от историята и мерки срещу недобронамерена пропаганда.

На 17 ноември 2020 година България налага вето и блокира Република Северна Македония за началото на преговорите за членство в Европейския съюз. България смята, че македонското правителство не показва готовност за диалог, свързан с изясняване на общата ни история, премахване на езика на омразата и спазването на правата на българите там.

И така до днес, когато споровете не са решени, а 32 години по-късно омразата е въздигната на пиедестал, че даже и се трепем. Някак по балкански. А политиците просто подминаха датата. Нарочно изчакахме с коментара, за да видим дали някой политик случайно няма да се сети да каже нещо… Не би. Да, датата не е кръгла, но е паметна. Поне за нас, българите. А какво е тя за Скопие – нека македонците да си кажат.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.

Свързани новини