Last news in Fakti

24 Януари, 2024 09:02 4 038 70

Да признаеш първи Македония, а днес да се трепем…

  • северна македония-
  • българия-
  • признава-
  • желев-
  • тафров-
  • надежда нейнски-
  • борисов-
  • заев

На 15 януари 1992 година Надежда Михайлова обяви новината  

Да признаеш първи Македония, а днес да се трепем… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

15 януари отмина. Ден като ден. Но дали е така. На този ден преди 32 години България първа в света признава независимостта на Република Македония. Късно вечерта на 15 януари 1992 година заседанието на Народното събрание е прекъснато и премиерът Филип Димитров обявява, че правителството е решило да признае четири от републиките на бивша Югославия. Всички партии подкрепят решението. Говорителят на правителството Надежда Михайлова (б.р. - днес Нейнски) обявява в ефира на БНТ: "Добър вечер! Правителството на Република България признава независимостта на републиките Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина."

Горещата новина от Скопие коментира тогавашният зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Доста Димовска, а от София тогавашният зам. външен министър Стефан Тафров.

Две години по-късно в българския парламент тогавашният президент на Република Македония Киро Глигоров признава заслугата на България.
Киро Глигоров (1994 г.): „Използвам възможността да изтъкна, че решението на Република България първа да признае независимостта на Република Македония е акт с изключително историческо значение.“

И така започва сагата
Започва обаче езиковият, историческият, културният и т.н. спор с Република Македония, заради който 7 години не могат да се сключват важни междудържавни споразумения. На 22 февруари 1999 г. премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски подписват Декларация за добросъседство между двете държави, като в нея се урежда компромисно "езиковия спор".

На 1 август 2017 година в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписват Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, който предвижда създаването на Съвместна комисия по историческите въпроси, съвместни чествания на личности от историята и мерки срещу недобронамерена пропаганда.

На 17 ноември 2020 година България налага вето и блокира Република Северна Македония за началото на преговорите за членство в Европейския съюз. България смята, че македонското правителство не показва готовност за диалог, свързан с изясняване на общата ни история, премахване на езика на омразата и спазването на правата на българите там.

И така до днес, когато споровете не са решени, а 32 години по-късно омразата е въздигната на пиедестал, че даже и се трепем. Някак по балкански. А политиците просто подминаха датата. Нарочно изчакахме с коментара, за да видим дали някой политик случайно няма да се сети да каже нещо… Не би. Да, датата не е кръгла, но е паметна. Поне за нас, българите. А какво е тя за Скопие – нека македонците да си кажат.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП ДБ ДПС ГЕРБ

    28 7 Отговор
    ГЛАСУВАХА ЗА МъКЕДОНИЯ
  • 2 Последния Софиянец

    52 19 Отговор
    Македонците са българските украинци.

    Коментиран от #37

  • 3 12343211

    43 5 Отговор
    Политиците ни ,от тях теглим...

    Коментиран от #22, #41

  • 4 Тричко

    31 2 Отговор
    Няма да коментирам че ще трябва да е нещо обидно
  • 5 Ще има и още

    44 3 Отговор
    В публикацията много точно са цитирани и трите споразумения. Пропуснато е че маке съвсем целенасочено не изпълнява нищо по тях. Просто разчита Европа да натиска, ние да преглъщаме и да правим компромис след компромис.
    И днес всички маке-политици ругаят по лошата България без и грам намек, че вина имат и те.
  • 6 Предпоследният Софиянец

    15 39 Отговор
    По-добе първи отколкото последни...а татаро-монголската ОПГ "Възраждане" доказва колко са прави македонците !

    Коментиран от #60

  • 7 Некой си

    39 8 Отговор
    Защо изобщо трябва да ни интересува Македония ? Кой се е чувствал българин отдавна се е изселил от там в България.Там са останали само паспортаджий,които ще си изгорят тескеретата в деня в който Македония стане член на ЕС.
  • 8 те са си сърби ,

    5 22 Отговор
    бивша сърбия . тук има жажда за омрази . българчета били , да се откъснели към нас било , а на практика са бедна страна и имат техни цели , но ние - да не ги пускаме, да не има даваме . дърпаме се . нали са съседи . войната като пламне и пак до границата . до 2055 ще имаме армия - модерна и многобройна . а дотогава . крякане и инфлации . хахахаха

    Коментиран от #12

  • 9 Никой си

    12 4 Отговор
    Квото искат да правят.
  • 10 Аз съм веган

    20 9 Отговор
    Комунистите са виновни и още предават българите там

    Коментиран от #62

  • 11 Аве

    32 4 Отговор
    Не се трепем, а ни трепят. В България живеят хиляди македонци и никои от тях не е пострадал. Виж в Северджания да кажеш че си българин е равносилно да обидиш държавата им.

    Коментиран от #13

  • 12 Аз съм веган

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "те са си сърби ,":

    Сърбин си ти

    Коментиран от #64

  • 13 ще има и още

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Аве":

    Абсолютно ! Зимните ни курорти са пълни с макета. Простеят си на воля и никой не ги закача.
    За сметка на това колко българи ходят в Охрид да речем ?
  • 14 България

    13 14 Отговор
    Ето казвам ви доколкото познавам македонците коло е важно че България ги била признала първа . Не го проят .Първо 1 Защото знаят че това е лицемерие и българите не признават македонски народ македонски език и македонско малцинство в България .Второ 2 Виждат задни мисли зад това признаване -да могат да го натякват на македонците и да им се правят на братя докато истината всъщност е че българите винаги са искали да окупират и асимилират македонците .Никак не са глупави -напротив ..А всъщност докъде стигна вписването на българите в тяхната конституция ..до кривата круша .Пак ни прематнаха македонците
  • 15 Тото 1 и Тото 2

    16 7 Отговор
    Какво друго да очакваме , освен присъединяване към МАЙКА БЪЛГАРИЯ ?

    Коментиран от #67

  • 16 Това показва

    19 3 Отговор
    Колко жалка и немощна , ни е вече държавицата! С такива политици сме за смях пред света! Мафията си има държава , и тя е България!
  • 17 Северна македония

    24 4 Отговор
    Македония е историческа област на Балканите Която никога не е била самостоятелна държава Което логично предполага че няма собствена история език държавни традиции и тн..Абсолютно същото като каталуния в испания Която е област в в испанската държава има испанска история и език.Македония щеше да е абсолютно същото като каталуния Област в българската държава с български език и история и сега член на ЕС в който иска да влезе но никога няма да се случи. Ако не беше...русия!! Която помогна след 1878 г А помага и сега на сърбия да контролира тази област и да създава българофобия В момента в тази област е пълен хаос и застой с нефункциониращи институции абсолютна дезориентация и корупция Имат някакви избори в които за надмощие ще се борят сърбия/русия срещу албания

    Коментиран от #23

  • 18 А можеше да бъде друго

    15 5 Отговор
    Напълно споделям казаното в статията. Излъчихме и от двете страни хора, които не умеят да преговарят. Независимо коя външна сила има интерес от нашия конфликт, можехме да я надхитрим и да имаме чудесни отношения. От една кръв сме. Но уви! Нито ние, нито те успяхме да излъчим наистина умни преговарящи. Заложихме на простащината и гневния изказ. Жалко!

    Коментиран от #24

  • 19 Никой

    7 6 Отговор
    не ни е виновен, че сме прости.
  • 20 Тъмен субект

    19 6 Отговор
    Това първи да признаем Македония беше най-глупавото натегачество и недалновидност. И най-тъпата постъпка на д-р Желев.
  • 21 дамь

    20 2 Отговор
    точно това ни беше грешката, че признахме първи за независима държава територия, която в исторически план е била винаги Българска...
  • 22 1020

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    Политиците са средна извадка на българския народ. Откъде са се пръкнали - нали ние ги избираме и им търпим глупотевините после.
  • 23 Бай Хуан

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Северна македония":

    Трябва малко повече да четеш история, а не глупостите в интернет. Македония като област винаги е била част
    от българската държава. Губим я заради некадърните си полити, вземайки изключително погрешни и вредни за страната ни решения. Такива са ни и днешните политици.
    Най-голямата глупост правена е да признаваш първи една област и територия за независима държава , когато е населена с етнически българи, а и исторически била част от твоята държава. Все едно Испания да тръгне първа да признава Каталуния или Баските .
  • 24 Хуанит

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "А можеше да бъде друго":

    Е, то туй само доказва , че сме един народ, от двете страни едни и същи бунаци и диотии.
  • 25 Коментар

    9 4 Отговор
    Не бяха толкова зле нещата преди Кирчо да отиде да отваря клуб там с име на нацист.Така се създаде лошо впечатление.После някакъв с гражданство от ФАЩ отиде да запали клуба там,а тук пък някакъв от КалАДА с цел провокация искаше да отваря македонски.
    Искаха да запалят война между братски народи,за да ни продават оръжия.Да се разкарат!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Абориген

    12 1 Отговор
    Нашите пишман политици винаги са били в първите редици на подлизурковците и продажниците. Важното е господарите отвън да ни потупат по рамото.
  • 28 Тццц

    11 2 Отговор
    Не се трепем авторе .Вече живеем мирно и тихо .Сега се трепем русофи срещу русофили .Онази ненавист между българи и македонци бледнее пред фоби и фили .Тук верно ще се изтрепем
  • 29 хех

    7 7 Отговор
    Руската агентура не е спирала да насажда омраза между страните ни, а национализмът винаги и е бил любимата кукичка. Само вижте кои са най-върлите антимакедонисти в България - до един копейкаджии и "бивши" агенти на КГБ/ДС.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Въпрос?

    10 5 Отговор

    До коментар #29 от "хех":

    Онзи където запали българския клуб с гражданство от Русия ли е?!Не сме слепи!Отделно по медиите още повече преувеличиха нещата и засилиха омразата.Медиите руснаците ли ги държат?!Онзи подпалвача си замина след като запали клуба като каза на македонците,че "нямало хляб" в тях.Бил си е вербуван от сащисаните,дойде да пали вражди и си замина.
    А ти не ни прави на балъци!!!

    Коментиран от #35, #43

  • 33 На кой нормален човек...

    5 1 Отговор
    Му дреме за МакедонияТа и живее в миналото... Балканннсскииии профффаниии евраззззиски добитъъъък !
  • 34 хех

    7 6 Отговор
    Божидар Димитров - агент "Тервел", Първанов - агент "Гоце", Шкембе Воойвода (че му забравих името) - агент "Иван", Костя - Копейкин, Слави - газовото лоби Румен Радев (Решетников)... Има ли един, който да не е хванат от Кремъл на къс повод? Каквато интрига с Македония да му заповядат, такава ще направи. Ако му кажат да даде 50 Евро на някой македонски прошляк да запали българското знаме пред камери, да разруши български паметник... Каквото му заповядат от Кремъл.
  • 35 ллл

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Въпрос?":

    Какъв е този "български клуб"? Какво общо има България с него освен названието? Това са НПО-та създадени от руски агенти, за да правят интриги. Нищо българско няма в тези клубове. Правят се точно за да създават напрежение и омраза.
  • 36 Смърфиета

    6 1 Отговор
    Не се безспокойте, не сме единствените сбърканяци в Европа. А по другите континенти ако можехте да си представите какво е?
  • 37 Глупости

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Спал си в часовете по история.Първо-България не се създава в Македония,за разлика от Киевска Русь,чието име бива откраднато от т.нар. московци!Второ-дообразовай се...
  • 38 Аз съм веган

    3 3 Отговор
    Копейките си късат ватенкикте да бранят руски интерес. Сталин ги измисли а комунистите му помагаха

    Коментиран от #39, #40, #50, #63

  • 39 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Аз съм веган":

    Копейките или ватенките е измислил Сталин, че не разбрах? Аз знам, че Филчев например е измислил сатъра, но друг го е опутрэбил за първи път.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Така е,

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    Вместо да бързат първи да ги признават и да им даряват танкове, трябваше да отидем с тези танкове при тях и да се обединим! Те, македонците, ако не отидеш на преговори с танкове, не те уважават!
  • 42 Българин

    12 0 Отговор
    Благодарение на така наречените Велики Сили днес вместо Балканите да са една обединена и просперираща федерация сме разделени на джавкащи се сънародници, дето си крадат история и език. Всички на Балканите се разбираме без преводач и мислим еднакво, един дол дренки сме. От тия разправии и междуособици само си патим. Сърбите ги поддържаше Австро Унгария и заради това са ни нападали вероломно и са яли бой. Макетата са промити мозъци, но днес в това участват всички - САЩ, Русия, Сърбия. Никой не ни иска обединени, ние самите вътре в България не сме единни по почти никой въпрос.
    Затова и сме слаби и всеки ни яха, дои, стриже и използва. А ние търпим, че някои го и наричат успех.

    Коментиран от #45, #51

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гризел

    5 1 Отговор
    Изобщо не ни трябва да се занимаваме с Македония.Именно заради максимализма и желанието непременно да я присъдиним губим Втората балканска война.Завладели сме цяла Тракия,стигнали сме на 30км от Цариград и нашите бунаци са решили да се скарат със сърбите и гърците за Македония.Резултатът го знаем.
    Затова,нека си съществуват самостоятелно.Да гарантират права на хората с българско самосъзнание или пък да си изтеглим сънародниците ни в България и да спрем да се връщаме назад.
  • 45 Напротив!

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Скоро всички на балканите ще сме в ЕС и отново ще сме "под един покрив" с Македония.

    Коментиран от #52

  • 46 Спиро

    10 0 Отговор
    Не само я признахме първи,а и подарихме и танковете си.А те ги продадоха в Африка,представете си.За това има заслуга уникалния селян.дур ЖелюЖелев от село Веселиново.Те така с Макетата!

    Коментиран от #69

  • 47 Биби Кинк

    0 1 Отговор
    Съешаваньето междо приатели и припознавачи е често евление, ма при низкоинтелегентите!
  • 48 ИСТОРИЧАР

    6 0 Отговор
    ДА ТИ ПРИЛИЧА НА УКРАЙНА
    РУСНАЦИТЕ НЕ САМО Я ПРИЗНАХА НАПРАВИХА Я ОТ НИЩОТО И КВО
    ТА ДОБРО ТЪПКАНО СЕ ВРЪЩА
    МАЙ ТРЯБВА ДА ИМА БЪЛГАРО АЛБАНСКА ОГРАНИЧЕНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ
  • 49 Павел пенев

    7 3 Отговор
    Никой не е карал продажните демократи да признават Македония. Сърбите никога няма да признаят Косово, защото имат управници,които не са национални предатели като нашите. Никога няма да влязат в терористичния блок НАТО и джендърския ЕС. Що за идиоти сме ние? Съсипахме си държавата, скарахме се с Русия,никой не ни уважава в ЕС и считаме САЩ за стратегически партньори, които никой не иска да види и да ги чуе.
  • 50 ТОВА Е ДОБРЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Аз съм веган":

    ВЕГАНИТЕ СА МНОГО СТЕГНАТИ
    НАЛ СА СЕЩАШ. А И СА ДОБРЕ ПОЧИСТЕНИ ОТ ФИБРИТЕ
  • 51 уйко калеко

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Раздорите между славяните не са само на Балканите,Навсякъде където има славянски държави е имало раздори в миналото даже и сега .РУСИЯ срещу УКРАЙНА.Континента ЕВРОПА -площ 10,5 милиона кв км.население 750 млн. души. Славянските държави заемат окло 4,5 млн.кв.км ,(само с европейската част на РУСИЯ) и население над 250 млн .Запада са различни етноси а са по обединени от славяните.,,А ЗАЩО Е ТАКА КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ,,както се пее в една песен.

    Коментиран от #53, #55

  • 52 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Напротив!":

    Сегашния ЕС е уродлива кръстоска от късния СССР и еврорайха на Хитлер. В този му вид е най-добре да го няма въобще, защото вреди на всички държави, включително и западните.
    От кризата през 2008 насам не са решили нито един проблем, но създадоха много нови, сега откровено си ни тикат към война. За какво са ни? Да ни казват как да живеем, какво да ядем, как да си гледаме и учим децата, кого да обичаме и да мразим? Тоя филм вече сме го гледали и не свърши добре.

    Коментиран от #65

  • 53 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "уйко калеко":

    Основната разлика между славянския и западния мироглед е Православието.
    На запад католицизмът е довел до векове войни и ужаси. До голямата реформация и протестанството са си били мракобесни векове. А сегашна Европа никак не е единна, та те до преди 80 години си прекрояваха границите и воюваха.

    Коментиран от #54

  • 54 уйко калеко

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Може да прозвучи еретично, но където е православието там е най голямата мизерия в ЕВРОПА.

    Коментиран от #61

  • 55 Атмаджа

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "уйко калеко":

    Не е заради религията,а защото славяните са от племената които не обичат реда.В историята пише,че славяните са победили варягите,само че после отишли да ги молят техния военачалник Рюрик да ги управлява,за да има ред в страната.
    Подобни са и траките - едни от най-многобройните в древността племена.При тях всяко племе е воювало със съседното и затова римляните накрая ги покоряват.

    Коментиран от #57

  • 56 Рекет Рушветов караДжандбаз Контрер

    2 1 Отговор
    Кога и къде ще идва и ще бъде дислоциран в Б-ия македонския НАТОвски батальон, който да ни пази от руснаците и техните патриотарстващи сюргуни?! След албанския и косовския под италианско командване?!
  • 57 уйко калеко

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Атмаджа":

    Изглежда и религията има нещо общо.СЛОВЕНЦИ,СЪРБИ,ХЪРВАТИ И МАКЕДОНЦИ,са живели заедно в една държава близо 70 години,Първоначално в КРАЛСТВО ЮГОСЛАВИЯ,а след туй в ТИТОВАТА.Словенците и хърватите са католици и са много по добре развити социално и икономически,от македонците и сърбите които
    са православни.
  • 58 Електра

    2 1 Отговор
    да Живее Бг
  • 59 И,начи

    5 0 Отговор
    От както се помня сме все от страната на булката...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Да те светна

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "уйко калеко":

    Само,че сексскандалите с деца са все сред католическото духовенство.Ценности!
  • 62 Комунист

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    Бившите БКП сега са заклети евротъпанари
  • 63 Аве джендьо

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Аз съм веган":

    Я марш у прайда откъсак
  • 64 Аве смешко

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Аз съм веган":

    Ти от Русофил или Българин стана вегитарянец
  • 65 Напротив!

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    ЕС е такъв, какъвто ние гражданите му си го направим.

    Коментиран от #66

  • 66 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "Напротив!":

    Кой пък ги бръсне гражданите за нещо? Нас дори не са ни питали дали искаме да сме в новия комсомол. От Брюкселското политбюро решиха и нашите послушковци подписаха и за добре дошли си затворихме 4 работещи ядрени реактори в най-безопасния АЕЦ в света по тогавашните доклади.
    Ей затова сега половин Европа е по улиците на протести, щото гражданите били решавали.
    Урсулата колко често пита гражданите за нещо? И кой я назначи тая корумпирана вещица? Ние ли?

    Коментиран от #68

  • 67 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тото 1 и Тото 2":

    "Какво друго да очакваме , освен присъединяване към МАЙКА БЪЛГАРИЯ ?"
    Въобще не са ни притрябвали. Там е пълно с албанци и маклайците тепърва ще имат проблеми с тях. Да се оправят сами.
  • 68 Напротив!

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Българин":

    Мен ме питаха и тогава и сега ме питат на всички избори. Теб и другите крепостни путинисти може и да не ви питат.
  • 69 На Пакистанската армия

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Спиро":

    За Пакистан ,които е пред война с Индия и е неофициална ядрена сила са добри.Само неблагодарните скоЯни и севмакаци ,заради нечовешкия си анти българизъм не ги харесаха. Освен 100тетанка им подарихме и 102 самоходни гаубици.Ако не им трябваха, можела да ни ги върнат, но те решиха да спечелят кинти и да продължат да ни плюят .сръбски мекерета!
  • 70 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Разделяй и владей Всяка държава има свой близнак,клонинг с когото да воюва-Северна Корея срещу Южна Корея, Китай срещу Тайван, Русия срещу Украйна, България срещу Македония и се оказва че всички сме прецакани