Отидете към основна версия

2 029 44

Москва опитва да саботира Срещата на върха за мир в Швейцария

  • украйна-
  • русия-
  • швейцария-
  • мир-
  • путин

Руският диктатор се стреми да изпълни така наречената си “историческа мисия” и няма да се спре пред нищо

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Людмила БАЛКАНОВА, политически анализатор

На 15-16 юни 2024 г. в Бюргенсток, Швейцария, ще се състои Световната среща на върха за мир. Очаква се да се включат около сто държави, като участието на Руската федерация не се разглежда. Вече са поканени държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, членовете на Г-7, Г-20, БРИКС, много други държави от всички континенти, три международни организации (ООН, ОССЕ и Съвета на Европа) и двама религиозни представители (Папа Римски и Вселенски патриарх Константинополски).

“Да се подготви почвата за бъдещ мирен процес и да се разработят практически елементи и стъпки към такъв процес. Всички държави, участващи в Срещата на върха, са поканени да споделят своите идеи и виждания за справедлив и траен мир в Украйна” – това е целта на Срещата на върха, определена от Федералното министерство на външните работи на Швейцария.

На събитието ще бъде разгледана Украинската формула за мир, предложена от украинския президент Володимир Зеленски през ноември 2022 г. Тя се състои от 10 точки, включително гаранции за радиационна, ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, както и гаранции за изтегляне на руските войски от временно окупираните украински територии.

По-специално 10-те точки на Формулата за мир включват:

1) радиационна и ядрена безопасност;
2) продоволствена безопасност;
3) енергийна безопасност;
4) освобождаване на всички пленници и депортирани;
5) изпълнение на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред;
6) изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия;
7) възстановяване на правосъдието;
8) разминиране и противодействие на екоцида;
9) избягване на ескалацията;
10) фиксиране на края на войната.

Кремъл, разбира се, изобщо не е заинтересован от провеждането на Срещата на върха за мир и затова се опитва по всякакъв начин да дискредитира самата идея за провеждането ѝ и да попречи на събитието. Подобни действия от страна на Русия са предвидими, те имат за цел да възпрат Украйна и други демократични държави да постигнат желания резултат. В крайна сметка провеждането на това международно събитие би могло да даде политически тласък за постигането на всеобхватен, устойчив мир в Украйна. Срещата на върха ще спомогне и за консолидиране на официалните партньори на Киив за засилване на подкрепата и помощта за страната и ще даде възможност за оказване на натиск върху РФ, включително чрез затягане и налагане на нови санкции срещу агресора. А това изобщо не влиза в плановете на Путин. Всъщност той се опитва да дискредитира Срещата на върха за мир единственно с цел да оправдае въоръжената си агресия срещу Украйна, да задоволи имперските си амбиции и да завладее все повече територии.

За да попречи на събитието, Русия първо компрометира самата идея за провеждането му, като твърди, че това ще бъде мероприятие за снимки, на което нищо няма да бъде решено. Второ, Кремъл иска да сведе до минимум броя на страните, които ще присъстват на срещата на върха, включително сред държавите от така наречения “Глобален юг” (Латинска Америка, Африка, Южна Азия). Работейки с тях, Русия представя войната в Украйна като борба срещу “господството на Запада” и “колониалната политика”. Освен това Путин обещава на държавите от “Глобалния юг” в замяна на “неучастие” в срещата на върха да опрости някои дългове, да увеличи размера на финансовата подкрепа, да направи някои икономически компромиси, обещава отстъпки при доставките на петролни продукти, храни, стоки и др. Трето, за да намали привлекателността на мирните инициативи, предложени от Киив, Москва формира образа на Украйна като терористична държава, лансирайки идеята, че украинското правителство не е легитимно, подкрепя нацизма, а украинският народ не се стреми да се бори срещу РФ. Всичко това, разбира се, не отговаря на действителността. Украинският народ се бори с руския агресор за своята свобода, суверенитет, територия и национална идентичност.

Руският диктатор се стреми да изпълни така наречената си “историческа мисия” и няма да се спре пред нищо. Ужасната мечта на Путин да си върне “исторически руските земи” поставя голям брой държави в риск да изпитат същата съдба като Украйна. Потенциалните цели на Кремъл могат да включват Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус и цяла Централна Азия…

Кой ще бъде следващият? В последно време все по-голям брой западни лидери публично предупреждават, че техните страни скоро могат да станат мишена на руска агресия, като заявяват, че Русия може да нападне държави членки на НАТО “през следващите няколко години”. А Срещата на върха за мир ще помогне да се гарантира, че тази зловеща мечта на Путин никога няма да се осъществи, защото е важно да спрем агресора именно в Украйна, преди той да стигне по-далеч.

До мероприятието остава малко време и усилията на Киив все повече се насочват към организирането на събитието и привличането на повече участници. Според плана на организаторите, на това международно събитие лидерите на десетки държави трябва да обсъдят заедно Формулата на Зеленски и да създадат на нейна основа ясен план за постигане на мир, който след това ще бъде представен на Москва.

Отново бих искала да подчертая, че реализирането на тази инициатива за постигане на МИР е в интерес на всяка държава или институция, която споделя уважението към целите и принципите на Устава на ООН, както и ценностите на сигурността, стабилността, сътрудничеството и равенството. Ето защо плановете на Кремъл да попречи на провеждането на Глобалната среща на върха за мир и да я дискредитира по никакъв начин не трябва да се допускат до реализация, защото това събитие е още една стъпка към постигането на мир и спокойствие в Украйна, в Европа и в целия свят!

Източник: far-bg.com

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.

Свързани новини