Отидете към основна версия

3 135 129

Искра Михайлова пред ФАКТИ: „Възраждане“ винаги се бори за първото място и ще правим това, докато го постигнем

  • искра-
  • михайлова-
  • избори-
  • възраждане-
  • първо-
  • място-
  • енергетика

През последните десетилетия наблюдаваме жажда за власт и постове без капка мисъл за България и българите, казва кандидатът за депутат от „Възраждане“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вотът на 9 юни наближава, кампанията си върви, но какво свършиха партиите в този месец. Пред ФАКТИ говори Искра Михайлова, кандидат за депутат от партия „Възраждане“, член на Комисията по енергетика в миналия парламент.

- Г-жо Михайлова, „Възраждане“ е сред партиите, които се спрягат като възможен втори на вота 9 юни. Как върви кампанията?
- Кампанията за нас е много активна. Всеки ден сме в различно населено място и сред хората. Използваме възможността, за да чуем възможно най-много българи, но и да говорим за проблемите и решенията им. Сблъскваме се за пореден път с проблемите, които има в малките населени места, безкрайно зависими от интересите на няколко човека в местната власт или местния бизнес и се налага да се борим с несправедливости всеки ден, било то и в кампания.

- Каква цел сте си поставили като позиция…
- Партия „Възраждане“ винаги се е борила за първото място и ще правим това, докато го постигнем. Всяка политическа организация, която се създава с идеология, би следвало да се стреми към управлението на страната. Ако целите са чисти, то това е единственият път. За съжаление, през последните десетилетия наблюдаваме различна тенденция в политическите субекти - жажда за власт и постове без капка мисъл за България и българите. От „Възраждане“ смятаме, че повече така не може, а това ни дава сили да се борим всеки ден с огромна мотивация и подкрепа от хората.

- Да очакваме ли нов "брак по сметка" след вота… Ще имаме ли пак „делкане на държавата“…
- За съжаление, трябва да кажа, че вече всичко ми се струва възможно. Но всеки трябва да отговаря пред избирателите и съвестта си. От „Възраждане“ винаги сме били ясни и конкретни с приоритетите, които сме поставяли във всяка кампания, и никога не сме отстъпвали от тях след това. Каквото мислим - го говорим, а каквото кажем - го правим.
Приоритетите ни в тази кампания са 5 основни:
1. Продължаваме с настояването си за провеждане на референдум за запазване на българския лев като официална валута в страната ни. Повече от 600 000 българи искат това заедно с нас.
2. Смятаме, че трябва да се проведе референдум за членството на България в НАТО. Нека българските граждани решат, защото те никога не са били питани по този въпрос.
3. Смятаме, че трябва незабавно да спрем да даваме военна помощ за Украйна и по всякакъв начин да предпазим страната си от въвличане във военни конфликти, особено с риск за изпращане на жива сила на фронта.
4. Санкциите, които бяха наложени към Руската Федерация, донесоха икономически щети на България, бизнеса и населението. Трябва да се спре с тази безродна политика в услуга на чужди държави, която не и наша.
5. Задължително предоговаряне на условията за членство на България в Европейския съюз, както и на съпътстващи договори като „Зелената сделка“, която унищожава енергийния ни суверенитет.


- Плакати, записи – това ли ще остане като символ на тази кампания?
- Не мисля. Хората са отвратени от този вид общуване между политиците. Дори не искам да коментирам тези похвати. Отговорното поведение изисква да се говори за политики и решения, които ще подобрят живота на хората. Не бива да допускаме да се занимаваме с междукоалиционните скандали на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, които довчера успешно делиха порции от властта на гърба на всички българи.

- И някак тихомълком цената на тока се вдигна, а вие следите изкъсо процесите в енергетиката. Сега ли е удобният момент, когато имаме служебен кабинет?
- Винаги ще бъде удобен момент, докато има хаос в енергетиката ни и тя се разпродава на парче в частна полза на политици от ГЕРБ, ДПС, ППДБ или кръгове от фирми около тях. Кадруването в сектора е в огромни мащаби и отдавна не можем да говорим за национален интерес, дори ако говорим и за управлението на държавните енергийни дружества. България се нуждае от актуална Стратегия за устойчиво енергийно развитие и това трябва да стане в спешен порядък.

- Ще имаме и вот за Европейски парламент, но той остава в сянка, както и „Зелената сделка“, която пряко засяга България. Защо партиите не говорят за това?
- Ние – от „Възраждане“, говорим. Още от 2019 година „Възраждане“ има ясна и категорична позиция, която изразяваме системно. Зелената сделка е финансова схема и абсолютна измама, която ощетява България за сметка на други държави и частните ползи на определени лобистки групи в България. Една част от тях се наричат “зелени”, но основно се занимават с усвояване на огромни евросредства, а друга част са добре познатите политически далавераджии, които използват всяка ниша за лична облага - разбирайте всички доскоро управлявали.

Въглищната енергетика в България е въпрос на национална сигурност, освен всичко останало.

Във време, в което има военни конфликти на няколкостотин километра от границите ни, отговорната позиция на всеки български политик трябва да бъде да има сигурност по отношение обезпечаването ни от електричество. Минно-енергийният комплекс „Марица-изток“ работи със собствен ресурс и затворен цикъл на производство, а това означава, че напълно може да подсигури производство на електроенергия при затворени граници и спрян износ и внос.

- АЕЦ „Козлодуй“ зареди американско ядрено гориво. Вече имаме ли диверсификация…
- Не. Вече имаме неясна ситуация, но за сметка на това на пъти по-висока цена. Нека видим как ще заработи централата с горивото и да минат всички тестове. Друга тема е какво ще се прави от тук нататък с отработеното ядрено гориво. Този въпрос стои отворен, след като прекратихме отношения с руснаците, които си го взимаха, а сега имаме ново споразумение с американците, които няма да го правят.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.

Свързани новини