Отидете към основна версия

5 280 99

Метаморфозите на Борисов – смел, тих или уплашен

  • борисов-
  • бойко-
  • герб-
  • дпс-
  • итн-
  • кабинет

Кой ще е другият, третият …

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ниска избирателна активност, ГЕРБ е първи. Няма нищо по-логично от това. Ниска избирателна активност, ДПС е втори. Дали да се изненадаме – не. Ниска избирателна активност, ГЕРБ прави кабинет с ДПС… Не трябва да ни изненадва. Това – рано или късно, ще се случи официално. Въпросът е кога…

Според числата на ГЕРБ-СДС се падат 68 депутати, ДПС ще има 47, ПП-ДБ - 39, "Възраждане" - 38, БСП - 19, ИТН - 16 и "Величие" - 13. ГЕРБ-СДС и ДПС правят 115 като брой депутати. Не стигат! Чисто математически, за да си осигурят мнозинство от 121 и да си управляват безгрижно. ГЕРБ-СДС и ДПС плюс всеки един от другите субекти в парламента гарантират кабинет.

Кой ще е другият, третият...
ПП-ДБ отиват в опозиция. Те си го признаха още в кампанията, след като разбраха, че губят. Интересно е, че БСП дадоха заявка, че може и да участват в "широк кабинет", каквото и да означава това. Колкото до „Възраждане“, те са готови за разговори за политики, но техните. А техните политики никой не ги споделя. Казано по друг начин, никой не иска „Възраждане“. „Величие“? Седмата партия в парламента. Те искат да осветляват „делкането“ в парламента. Поне така каза пред ФАКТИ лидерът им Николай Марков и добави, че едва ли системните партии ще опрат до тях. Остава „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. От тях пък чухме, че са готови за разговори. ГЕРБ-СДС, ДПС и ИНТ правят 131 депутата. А това е равно на комфортно управление. И от никого не сме чули още „ох, не“.

Борисов тих
При такава конфигурация – с ДПС и ИТН, Борисов като опция за премиер не е добра, а това означава посочено лице, посочени министри и сглобен кабинет. Тишина.

Борисов смел
Кабинет на малцинството. 68 депутати – колкото, толкова. Борисов премиер. „Спасителят“ се завръща, оглавява кабинет само на ГЕРБ-СДС и вдига държавата на крака. Разбира се, предварително се е разбрал за подкрепа от ДПС и ИТН. Но Борисов поема отговорността. ДПС, ако вярваме на Пеевски, не иска министри. Така че тук властови проблем няма. ИТН също може да се откажат, за да не бие връзката им на очи. И имаме управление.

Борисов уплашен
За да се дистанцира от ДПС и Пеевски, Борисов връща мандата празен, неизпълнен. Президентът Радев го връчва на ДПС… (б.р.-тук интересно би било дали Пеевски ще отиде да вземе папката, но по-скоро това ще направи Джевдет Чакъров, което пък ще е заявка за премиерски пост, а още по-вероятно е папката да вземе посочен от ДПС човек, който ще бъде кандидат за премиер и после да я върне) ДПС връща папката, няма кабинет. Третият мандат е по преценка на държавния глава и той го натриса на ПП-ДБ, за да види как ще се оправят, а и така създава условия да ги притисне, защото ще им припомнят всички негативи. В същото време така и ще пожали БСП. След всичко това кабинет няма, отиваме на избори есента, а дотогава… Дотогава служебен кабинет тип „Главчев“, който все едно е служебен, а реално е контролиран от ГЕРБ и ДПС. По-удобно от това няма. Да властваш, но да не носиш отговорност. Това го наблюдаваме сега. Но това показва и уплаха от идването на „неизбежното“, за което намекна Румен Радев.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 62 гласа.

Свързани новини