Отидете към основна версия

4 542 236

Обстрелът на Харков: Действията на Путин предизвикват директен паралел със стореното от Хитлер

  • украйна-
  • харков-
  • русия-
  • путин

Последният акт на агресия е предизвикателство към международната общност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на aktualnezpravodajstvi.cz

На 22 юни 2024 г. руските войски атакуваха мирния украински град Харков, обстрелвайки го с контролирани въздушни бомби. Да припомним, че датата 22 юни 1941 г. е ден, за който знае целият свят - нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз, а вече се свързва с нов престъпен акт на агресия от страна на Русия. Съвпадението на тези дати не е случайно: действията на Кремъл предполагат повторение на фашистката тактика.

Атаката на руснаците е посред бял ден, в почивен ден! По това време някой беше вкъщи и се занимаваше с ежедневните си дела, някой бързаше към магазина, някой отиваше да посети роднини или просто се разхождаше... Един обикновен почивен ден, за съжаление, се оказа трагичен за много жители на украинския град. Четири удара на руски въздушни бомби са нанесени в гъсто застроена жилищна инфраструктура. В резултат на това варварско нападение са пострадали жилищни сгради, автогара, детска градина и лечебно заведение. Вече е известно, че са убити най-малко трима цивилни, а повече от четиридесет са ранени.

Колко още ще има?

Руските окупатори открито заявиха, че целта на атаката им е болницата на Главното управление на МВР на Украйна, което е пряко нарушение на Женевската конвенция. Подобни действия противоречат на разпоредбите на Първата и Втората Женевска конвенция от 1949 г., които постановяват, че болниците и медицинският персонал във военните зони трябва да бъдат защитени от нападение. Съгласно раздел II, член 16 „ранените и болните, както и инвалидите и бременните жени се ползват с особена закрила и защита“.

Украйна винаги се придържа към международните норми и принципи на водене на война, като избягва атаки срещу болници и клиники, където се намират ранени руски войници. За разлика от украинските въоръжени сили, руските войски редовно нарушават тези норми, нанасяйки удари по линиите на съприкосновение и умишлено насочвайки се към групи за евакуация. Има множество документирани случаи на руски сили, които умишлено атакуват линии на контакт, които съдържат както военни, така и цивилни цели.

Действията на Владимир Путин днес предизвикват директен паралел с агресията на Адолф Хитлер. И в двата случая виждаме безмилостно нарушаване на международните норми и правата на човека. Обстрелът на мирни градове и цивилни обекти е престъпление, което не може да остане ненаказано.

Тази трагедия подчертава необходимостта от засилена международна подкрепа за Украйна. Модерните системи за противовъздушна отбрана трябва да бъдат осигурени възможно най-скоро, за да се защитят цивилните и инфраструктурата от атаки. Световната общност не може да остане равнодушен свидетел на подобни престъпления. Международният натиск върху Русия трябва да бъде увеличен, за да спре тези варварски атаки.

ООН, организация, създадена да поддържа мира и сигурността, трябва да заеме по-твърда позиция. Това грубо нарушение на принципите на Женевската конвенция изисква незабавно осъждане и действие. Мълчанието и бездействието само насърчават агресорите.

Необходими са проактивни мерки и реакции от международни организации и държави, за да се гарантира спазването на международното право и защитата на цивилните. Страните от Европейския съюз и НАТО играят важна роля в този контекст. Международната общност трябва да действа заедно, за да демонстрира солидарност и решителност в борбата срещу агресията.

Обстрелът на Харков на 22 юни 2024 г. отново напомни на света за крехкостта на мира и необходимостта от решителни действия за поддържането му. Тази трагедия изисква не само осъждане, но и конкретни стъпки за защита на цивилните и изправяне на отговорните пред правосъдието. Международната общност трябва да обедини усилията си за спиране на агресията и предотвратяване на нови престъпления срещу човечеството.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 135 гласа.

Свързани новини