Отидете към основна версия

5 865 37

Йорданка Благоева пред ФАКТИ: Да видим какво ще постигне Магучих на Олимпиадата в Париж

  • йорданка-
  • благоева-
  • магучих-
  • стефка костадинова-
  • скок-
  • височина-
  • световен рекорд

Рекордите са за това да бъдат подобрявани, казва легендарната лекоатлетка

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 сантиметра падна след близо 37 години. На турнира от Диамантената лига в Париж украинската представителка във високия скок Ярослава Магучих преодоля 210 сантиметра. Тя подобри рекорда, след като вече си бе осигурила златния медал в дисциплината. Стефка Костадинова постави своя световен рекорд на шампионата на планетата в Рим на 30 август 1987 г. Сега след украинката на второ място се нареди австралийката Никола Олисагерс с 201 сантиметра, а трета остана Ангелина Топич от Сърбия със 198 сантиметра. Как падат рекордите… Пред ФАКТИ говори легендарната Йорданка Благоева.

- Г-жо Благоева, световният рекорд в скока на височина, който беше българско достояние в лицето на Стефка Костадинова 37 години, падна? Как го приемате…
- Рекордите не падат. Рекордите са за това да бъдат подобрявани. Рекордът на Стефка си остава, както си остава и моят от 194 см . Те са си и ще бъдат вечни. Иначе се радвам, че рекордът на Стефка от 209 см . вече е подобрен. Това означава, че спортът върви напред, развива се и най-вече нашата дисциплина. Виждам, че се породиха големи спорове в публичното пространство, но истината е, че просто момичето отиде, скочи и го подобри. И Магучих го направи в състезание от Диамантената лига. Състезание от висок клас, а не е да кажеш, че е на някакво селско състезание. Така че много се радвам и особено съм горда с това, че Стефка Костадинова първа я поздрави.

- Наистина това бе много спортсменски жест…
- В спорта има една прекрасна дума и тя се нарича – феърплей . Вижте, много е лесно да печелиш, но е много важно да проявиш чест и достойнство, когато загубиш. Стефка Костадинова в никакъв случай не е загубила. Просто имаме факт, че бе подобрен български рекорд. Същото бе усещането и когато подобриха на Йорданка Донкова рекорда. (б.р.- феноменалният световен рекорд на българската лекоатлетка Йорданка Донкова остана в историята през 2016 година. Постижението ѝ на 100 метра с препятствия беше подобрено от американката Кендра Харисън по време на турнира от Диамантената лига в Лондон. През 1988 година Донкова пробяга дистанцията за 12.21 секунди. В Лондон Харисън мина финалната линия за 12.20 секунди) Мога да споделя, че бях бременна с дъщеря ми Илияна, когато Акерман подобри моя рекорд от 194 см . (б.р.- 1974-а скача 195 см ) Тогава вие – журналистите, веднага започнахте да звъните: „Данче , ядосана ли си… Съжаляваш ли…“ За какво да съжалявам! Това говори, че дисциплина се развива, че върви нагоре. Място за съжаление няма, има само място за поздравления.

Ярослава Магучих и Стефка Костадинова

- Какви качества трябва да притежава един спортист, за да подобри един такъв рекорд?
- В основата е трудът. Така мисля. И добрият треньор, разбира се. Добрият треньор, но не само като треньор, а и като педагог, като психолог. Много състезатели днес вече имат в щаба си и психолози. Но аз мисля, че най-важна тук е ролята на треньора. Треньорът ми ми помогна да стигна до този резултат от 194 след 12 години тренировки. Труд и постоянство – това е на първо място. Разбира се, в спорта винаги има и малко шанс. Когато скочих 194 см и направих световен рекорд в Загреб, стадионът беше пълен. А публиката много помага. Да, оказа се после, че след нашето състезание щеше да има футболен мач. Но това няма значение. Просто публиката много помогна тогава. Всеки състезател иска да се покаже. Мисля, че това е заложено в човешката природа. Да доказваш, че си най-добрият, че можеш да постигнеш повече, че можеш да надмогнеш себе си.

- Но 37 години никой друг не успя, а много състезатели правиха опит. И пак се връщам до качествата. Какво трябва да притежаваш, за да поставяш рекорди?
- Малко е изненадващо това, което направи украинката. Знаете, че Стефка направи 209 см , след като много пъти беше скачала 207, 208 см . Може би е ден, може би е шанс, може да е стечение на обстоятелства.

- Това винаги го има в спорта. Нещо да се случи в правилния момент на правилното място…
- Не ме разбирайте погрешно. Не коментирам, че този рекорд е случаен. Но изведнъж от 204 см , от 205 см скочи на 210 см . Самият факт си е факт и ние нямаме право да го коментираме. Предполагам, че е направена допинг проба, защото състезанието е от висок клас. Едно време идваха и мериха летвата. Сигурно и сега е така. Виждам, че и други неща се опитат да се лансират в публичното пространство. Преди дни написах, че още през 1968 година на всички жени спортистки Международният олимпийски комитет им правеше проби за пол. Тогава взимаха секрет от бузата, за да изследват дали сме 100% жени. Този сертификат си го пазя и до днес. Тогава даже си мислех, докато излезe този сертификат: „Боже, дано няма нещо сбъркано в мен“ Така че тези проби предполагам, че се правят и сега и се издава документ. Нали си спомняме южноафриканката на 800 м, която постави рекорд, че се доказва, че има сбъркани хормони. (б.р.- става въпрос за южноафриканската тийнейджърка Кастер Семеня , която спечели с лекота златния медал на 800 м. на световното първенство в Берлин през 2009 година. След това ИААФ обяви, че тя ще бъде подложена на тест за определяна на пола, тъй като има подозрения, че тя не покрива изискванията да се състезава като жена. Семеня пое водачеството в средата на дистанцията и взе комфортна преднина след 400-ния метър, за да финишира с аванс от 2,45 секунди, а времето ѝ беше най-доброто в света за сезона – 1:55,45 минути. Семеня се оказа интерсексуална , с XY хромозоми и естествено високо ниво на тестостерон , което предизвиква спорове за участието ѝ в състезания за жени. През 2019 година Международната асоциация на лекоатлетическите федерации променя правилата си, като позволява на хора с нейното състояние да се състезават в бягането на 400, 800 и 1500 метра само с медикаментозно понижаване на нивата на тестостерон , решение, което Семеня обжалва неуспешно в редица съдилища) Да, при определени хора това е нещо нормално.

- Магучих е на 22 години. Какво да очакваме от нея. Още рекорди или както много спортисти - прави някакво уникално постижение и след това се губи?
- Аз бих повярвала в този рекорд на 100%, когато я видя как ще се представи на Олимпиадата във Франция. Защото дамата, която подобри световния рекорд на Данчето Донкова, изчезна. Тя не направи никакъв резултат, нищо не постигна след това. Така че за мен е много важно какво ще постигне тя. Много е млада, много голям талант е – висока, слаба има всички данни, за да постигне още добри резултати. Когато повториш добро постижение няколко пъти - дори да не е 210, а да е близко до него, пък дай Боже и повече, тогава вече никой няма право да коментира дали е истински рекордът. Така че с нетърпение чакаме Олимпиадата в Париж да видим какво ще постигне Магучих.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.

Свързани новини