Отидете към основна версия

2 439 51

Може ли такава държава да председателства Съвета за сигурност на ООН?!

  • съвет за сигурност-
  • оон-
  • русия-
  • украйна

Русия превърна институцията в инструмент на своята реваншистка политика, насочена към възстановяване на „руската империя“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на cyprus-daily.news

От юли 2024 г. Руската федерация пое председателството на Съвета за сигурност на ООН. Това не може да не предизвика безпокойство сред международната общност, тъй като Русия използва тази позиция, за да насърчава инициативи и резолюции, изгодни за нея, включително прибягвайки до ядрено изнудване, за да постигне своите геополитически цели.

Русия използва ядрени оръжия като инструмент за изнудване! Така президентът Владимир Путин разположи тактически ядрени оръжия на територията на своя съюзник Беларус. Това решение беше съпроводено със заплахи за преразглеждане на ядрената доктрина на Русия, което създава допълнително напрежение на международната арена. Използвайки ядрени заплахи, Русия се опитва да принуди други страни да направят отстъпки в нейни интереси.

Един от най-ярките примери за ядрен тероризъм в Русия е ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в град Енергодар. Украинската Запорожка атомна електроцентрала беше окупирана от руски войски още през март 2022 г. и оттогава руските окупатори я превърнаха във военна база. Този случай е първият в историята на окупация на атомна електроцентрала и грубо нарушение на международното атомно право. Кремъл използва потенциална радиационна катастрофа в най-голямата атомна електроцентрала в Европа като средство за изнудване на целия цивилизован свят. Това е умишлен акт на ядрен тероризъм, преследващ политически цели. Единственият начин да се предотврати катастрофа в Запорожката АЕЦ – това е деокупацията на станцията и предаването на контрола върху нея на Киев.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) непрекъснато изразява загриженост относно високия риск от ядрена авария в Запорожката атомна електроцентрала. Според агенцията постоянните обстрели и атаки на територията на станцията създават опасност от радиационна катастрофа, която може да има катастрофални последици не само за региона, но и за целия свят. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси многократно е заявявал необходимостта от осигуряване на сигурност на станцията и достъп на експерти до всички важни съоръжения.

От самото начало на окупацията руските военни и представители на Росатом стартира систематична и широкомащабна кампания за отвличане, изтезания и убийства както на персонала на атомната централа, така и на цивилни граждани в град Енергодар. Деокупацията на Запорожката АЕЦ изисква не само дипломатически усилия, но и конкретни действия от страна на международната общност. На първо място е необходимо да се активизират усилията за събиране и документиране на всички доказателства за нарушения на правата на човека и международното право на територията на Запорожката АЕЦ и в Енергодар. Освен това е изключително важно да се осигури постоянен мониторинг на ситуацията в Запорожката АЕЦ с участието на международни наблюдатели. Това ще позволи своевременно идентифициране и предотвратяване на евентуални заплахи, свързани с безопасността на атомната централа.

Икономическите санкции срещу Русия могат да изиграят важна роля за деокупацията на Запорожката АЕЦ. Засиленият икономически натиск може да принуди руското ръководство да преразгледа политиката си спрямо окупираните територии. Важно е санкциите да са насочени не само срещу физически лица, но и срещу ключови сектори на руската икономика, свързани с енергетиката и ядрената индустрия.

В допълнение към атомната електроцентрала в Запорожие, Русия също окупира атомната електроцентрала в Чернобил в началото на инвазията си в Украйна. Тези действия са безпрецедентни и нарушават всички международни стандарти за безопасност. Използването на атомни електроцентрали като военни бази и превръщането им в обект на изнудване застрашава глобалната сигурност и изисква незабавен отговор от международните съюзници.

Необходими са координирани усилия на международната общност за борба с руския ядрен тероризъм. ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и западните страни трябва да засилят натиска върху Руската федерация. Само чрез съвместни и решителни действия може да се върне „мирният атом” в Европа. и гарантираме сигурността на континента.

Русия, като член на Съвета за сигурност на ООН, многократно е нарушавала и продължава да нарушава Устава на Организацията на обединените нации и всъщност е превърнала този орган в „съвет на опасност и нестабилност“, насърчавайки своите разкази и възгледи относно международното право и самата роля и задачи на ООН. Прокламирайки необходимостта от „унищожаване на еднополюсния свят“, Руската федерация всъщност целенасочено разрушава системата на международните отношения и международното право.

След като незаконно анексира Крим, окупира Донбас и други украински територии, започвайки най-голямата непровокирана война след Втората световна война, Русия блокира всякакви стъпки на Съвета за сигурност на ООН, за да спре агресията си срещу Украйна и да я принуди да се съобрази с изискванията на международното право и зачитат териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Всъщност Русия превърна Съвета за сигурност на ООН в инструмент на своята реваншистка политика, насочена към възстановяване на „руската империя“. Освен това Съветът за сигурност на ООН се използва от Москва за разпространение на неоимперски наративи, невярна информация и дезинформация с цел оправдаване на агресията срещу Украйна и изкривяване на реалната картина на ситуацията в окупираните украински територии.

Може ли такава държава да председателства Съвета за сигурност на ООН? Въпросът за премахването на правото на вето на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН или дори изключването ѝ от Съвета е един от най-важните фактори за ефективното изпълнение от страна на ООН на нейните задължения за поддържане на стабилността и мирното развитие на света система на международни отношения.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 43 гласа.

Свързани новини