Тема: Украйна

13 Юли, 2024 12:22 2 440 51

Може ли такава държава да председателства Съвета за сигурност на ООН?!

  • съвет за сигурност-
  • оон-
  • русия-
  • украйна

Русия превърна институцията в инструмент на своята реваншистка политика, насочена към възстановяване на „руската империя“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на cyprus-daily.news

Още новини от Украйна

От юли 2024 г. Руската федерация пое председателството на Съвета за сигурност на ООН. Това не може да не предизвика безпокойство сред международната общност, тъй като Русия използва тази позиция, за да насърчава инициативи и резолюции, изгодни за нея, включително прибягвайки до ядрено изнудване, за да постигне своите геополитически цели.

Русия използва ядрени оръжия като инструмент за изнудване! Така президентът Владимир Путин разположи тактически ядрени оръжия на територията на своя съюзник Беларус. Това решение беше съпроводено със заплахи за преразглеждане на ядрената доктрина на Русия, което създава допълнително напрежение на международната арена. Използвайки ядрени заплахи, Русия се опитва да принуди други страни да направят отстъпки в нейни интереси.

Един от най-ярките примери за ядрен тероризъм в Русия е ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в град Енергодар. Украинската Запорожка атомна електроцентрала беше окупирана от руски войски още през март 2022 г. и оттогава руските окупатори я превърнаха във военна база. Този случай е първият в историята на окупация на атомна електроцентрала и грубо нарушение на международното атомно право. Кремъл използва потенциална радиационна катастрофа в най-голямата атомна електроцентрала в Европа като средство за изнудване на целия цивилизован свят. Това е умишлен акт на ядрен тероризъм, преследващ политически цели. Единственият начин да се предотврати катастрофа в Запорожката АЕЦ – това е деокупацията на станцията и предаването на контрола върху нея на Киев.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) непрекъснато изразява загриженост относно високия риск от ядрена авария в Запорожката атомна електроцентрала. Според агенцията постоянните обстрели и атаки на територията на станцията създават опасност от радиационна катастрофа, която може да има катастрофални последици не само за региона, но и за целия свят. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси многократно е заявявал необходимостта от осигуряване на сигурност на станцията и достъп на експерти до всички важни съоръжения.

От самото начало на окупацията руските военни и представители на Росатом стартира систематична и широкомащабна кампания за отвличане, изтезания и убийства както на персонала на атомната централа, така и на цивилни граждани в град Енергодар. Деокупацията на Запорожката АЕЦ изисква не само дипломатически усилия, но и конкретни действия от страна на международната общност. На първо място е необходимо да се активизират усилията за събиране и документиране на всички доказателства за нарушения на правата на човека и международното право на територията на Запорожката АЕЦ и в Енергодар. Освен това е изключително важно да се осигури постоянен мониторинг на ситуацията в Запорожката АЕЦ с участието на международни наблюдатели. Това ще позволи своевременно идентифициране и предотвратяване на евентуални заплахи, свързани с безопасността на атомната централа.

Икономическите санкции срещу Русия могат да изиграят важна роля за деокупацията на Запорожката АЕЦ. Засиленият икономически натиск може да принуди руското ръководство да преразгледа политиката си спрямо окупираните територии. Важно е санкциите да са насочени не само срещу физически лица, но и срещу ключови сектори на руската икономика, свързани с енергетиката и ядрената индустрия.

В допълнение към атомната електроцентрала в Запорожие, Русия също окупира атомната електроцентрала в Чернобил в началото на инвазията си в Украйна. Тези действия са безпрецедентни и нарушават всички международни стандарти за безопасност. Използването на атомни електроцентрали като военни бази и превръщането им в обект на изнудване застрашава глобалната сигурност и изисква незабавен отговор от международните съюзници.

Необходими са координирани усилия на международната общност за борба с руския ядрен тероризъм. ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и западните страни трябва да засилят натиска върху Руската федерация. Само чрез съвместни и решителни действия може да се върне „мирният атом” в Европа. и гарантираме сигурността на континента.

Русия, като член на Съвета за сигурност на ООН, многократно е нарушавала и продължава да нарушава Устава на Организацията на обединените нации и всъщност е превърнала този орган в „съвет на опасност и нестабилност“, насърчавайки своите разкази и възгледи относно международното право и самата роля и задачи на ООН. Прокламирайки необходимостта от „унищожаване на еднополюсния свят“, Руската федерация всъщност целенасочено разрушава системата на международните отношения и международното право.

След като незаконно анексира Крим, окупира Донбас и други украински територии, започвайки най-голямата непровокирана война след Втората световна война, Русия блокира всякакви стъпки на Съвета за сигурност на ООН, за да спре агресията си срещу Украйна и да я принуди да се съобрази с изискванията на международното право и зачитат териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Всъщност Русия превърна Съвета за сигурност на ООН в инструмент на своята реваншистка политика, насочена към възстановяване на „руската империя“. Освен това Съветът за сигурност на ООН се използва от Москва за разпространение на неоимперски наративи, невярна информация и дезинформация с цел оправдаване на агресията срещу Украйна и изкривяване на реалната картина на ситуацията в окупираните украински територии.

Може ли такава държава да председателства Съвета за сигурност на ООН? Въпросът за премахването на правото на вето на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН или дори изключването ѝ от Съвета е един от най-важните фактори за ефективното изпълнение от страна на ООН на нейните задължения за поддържане на стабилността и мирното развитие на света система на международни отношения.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Катон старши

    12 56 Отговор
    Мордор трябва да бъде разрушен.

    Коментиран от #18

  • 2 Аз съм веган

    15 57 Отговор
    Държата на орките е посмешище
  • 3 Иван рилски

    54 5 Отговор
    Всичко това е бла,бла.
  • 4 Калин

    86 8 Отговор
    Дори не четох статията. Искам да добавя, че тези, които пишат статията взизат в "златния" милиард. Но освен него, на тази Земя живеят и мислят още 7 000 000 000 човека, т.е. 7 пъти повече. Така че, да се пише от името на Човечеството в съотношение 1/7, е глупаво и наивно.

    Коментиран от #19

  • 5 Демократ

    17 82 Отговор
    Не трябва държава световен терорист да бъде член на ООН и в никакъв случай на съвета за сигурност. Русия е заплаха за света и цели да запали нова световна война и да наложи тероризма като нов световен ред, наречен руский мир. Путин е садист и не зачита никакви международни норми, правила и договори. ООН е като беззъба баба пред озъбения терорист.

    Коментиран от #8, #42

  • 6 Христо

    39 1 Отговор
    Бялото е черно!
  • 7 Аква

    77 11 Отговор
    Най- добрият начин Русия да промени глобалния и еднополюсен модел , е да бъде начело на ООН. Вие какво искате - да е Израел с геноцида си над Палестина или щатите с идиотизираната деменция и безумните военни апетити към целия свят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фактор

    56 6 Отговор
    Добре че прибраха Запорожие. Втори Чернобил не ни е необходим.
  • 11 я стига

    64 9 Отговор
    Стига сте ни убеждавли че само фащ са читави.Виждаме добре кой ни унищожава.
  • 12 Иван Иванов

    63 7 Отговор
    ДРАГИ МИ СМЕХУРКО МИЛЕНЧО, РУСИЯ МОЖЕ И ТРЯБВА ДА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН, МАКАР ЧЕ ТОЙ СЕ ИЗПРАЗНИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТВОИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ КРАВАРСКА АМЕРИКА.
  • 13 Ха, ха

    42 4 Отговор
    ами да разтурят ООН и да сложат Байдан той е най подходящ,
  • 14 Гордостта на Тарра

    9 18 Отговор
    Както през 18 19 20 век запада и Русия винаги са търсили своята изгода ... Независимо каква е империята тя винаги има нужда от войни да оцеле .. е някой не успяха историята го доказа
  • 15 Ццц

    48 5 Отговор
    1. Кой осъществява постоянен обстрел над ядрената централа? Естествено Путин, за да обстрелва собствените си позиции. Така застрашава ядрената безопасност. С един куршум, два заека. Хем убива собствените си войници, хем шантажира запада. 2. Русия унищожавала еднополюсния модел, като подкопава международнато право. За първи път направи това нападайки Ирак 2003-та година, за да смени неудобния за нея Саддам Хюсеин, под предтекст, че същият разработва химически и биологични оръжия. Такива не бяха открити, но Саддам беше убит и руснаците дори едно извинявай не казаха. Това създаде вакуум, който беше запълнен от Ислямска държава. Хаосът беше преодолян чак когато САЩ се намесиха в подкрепа на близкия си съюзник Асад! Всъщност Русия подкопа международното право с всичките си войни след 1991 г., от които само Пустинна буря имаше съгласието на ООН! Тези руснаци, тези руснаци. Без тях международното право щеше да си е наред, Косово нямаше да бъде отделено от Сърбия чрез референдум, а може би и Крим, Донбас, Запорожието и т.н. Естествено международното право не беше на страната на сиуксите (племето Дакота), които искаха да стъпят на същата резолюция на ООН за правото на самоопределение, както и косоварите, но за това е виновна пак Русия и в частност Путин! Личи си, че статията е писана от експерт и няма как да не се съгласим!
  • 16 ТаУмВзе

    17 3 Отговор
    Русия е проблемацията на куклите, не ислямизирана Бивша Европа да! Добре е. ХХАХАХА
  • 17 МиУене, я нАправи справка

    29 1 Отговор
    колко пъти лидерът на свободния, демкратичен свят е нападал, бомбил, инвазирал без подкрепата на ООН-то.
    И после си отваряй плюфалника.
  • 18 Ми аде, чакам те в окопите

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Катон старши":

    при Авдеевка.
    Опааа, малко по на запад.
  • 19 БАРС

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Калин":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ!УКРАИНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ СМЯТАТ ЧЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ СЬСТОИ ОТ ЕВРОПА И САЩ .МОГА СПОКОЙНО ДА КАЖА ,ЧЕ МНОГО МНОГО ПОЛЯЦИ НЕМЦИ ТА УНГАРЦИ ,РУМЬНЦИ ТА И СИРИЙЦИ ДАЖЕ И АВГАНИСТАНЦ С ТЯХ СЬМ РАЗГОВАРЯЛ ТЕ СА ЗА РОСИЯ И ПУТИН.СЬЩО И ОТ ДРУГИ СТРАНИ В ЕВРОПА СА ЗА РОСИЯ ПРОСТО КАЗВА ПОЛИТИЦИТЕ СА ПРОБЛЕМА.МНОГО ОТ ЗАП ЬДНИТЕ ЗРИТЕЛИ НЕ ИМ КАКЗАНО И ПОКАЗАНО ЗА УБИЙСТВОТО НА МИРНИ ГРАЖДАНИ КАКТО И НА ДЕЦА ОТ ДОНБАС ПРЕЗ 2014 ГОД.ДО СЕГА.ЛЬЖАТ УКРИТЕ ЧЕ РАШКИТЕ УБИВАЛИ И НАСИЛВАЛИ ДЕЦА ИЛИ СТРЕЛЯЛИ ПО БОЛНИЦИ ИЛИ ПО МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ.ИМАМ ПРИЯТЕЛ СИРИЕЦ И ГО ПОПИТАХ НЯКОГА ДЕТО ПОКАЗАХА ПО ТВ ,ЧЕ РАШКИТЕ ИЗПОЛВАЛИ ХИМИЧЕСКО ОРЬЖИЕ В СИРИЯ .Лъжа е каза ,аз съм от същият град беше постановка.Дошли някькви с камери говорили на английски и посипвали хората с бял прах и после ги кьпели с вода ,хората са се чудели какво става а после веднага по целият свят както и сега Зеленчука обвиняват РАШКИТЕ.

    Коментиран от #49

  • 20 Фен

    22 2 Отговор
    Ами ако САЩ могат, може и всеки друг. Едва ли, някой може да нанесе повече щети на света от тях.
  • 21 Сандо

    21 2 Отговор
    Ганев,откъде го изкопа тоя кипрус-дейли?Свършиха ли русофобите в България,а и вие не сте ли в състояние да пишете авторски материали,че все препечатвате разни чужди откачалници?
  • 22 Тонката

    31 4 Отговор
    "Запорожка атомна електроцентрала беше окупирана от руски войски още през март 2022 ....Според агенцията постоянните обстрели и атаки на територията на станцията създават опасност от радиационна катастрофа....."

    А кой стреля по централата? Очевидно не са руснаците....🤣
    Ако някой предизвика радиационна катастрофа, това ще е укровермахта.....Що пак ревете като вдовици? Те стрелят по централата, те стелят по язовирни стени, те стрелят по болници и каквото още се сетите....Украинските нацисти стоят зад тези атаки....🤣
  • 23 Сър Пичук

    7 22 Отговор
    Крайно време е Русия да бъде изключена пак от ООН.
  • 24 Поредната тъпа и тенденциозна статия

    22 5 Отговор
    Стига краварски лъжи и пропаганда не ядем доматите с колците
  • 25 шаа

    20 2 Отговор
    щом мисирките са толкова активни против Русия, дори и в горещината, значи положението на натю и укрофашистите се влошава.

    нека си крякат мисирките, и те гуши пълнят.
  • 26 Щом най-големия

    14 2 Отговор
    Световен терорист може, защо и Русия да е може
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тома

    21 2 Отговор
    А какъв фактор са краварите че цял свят трябва да се съобразява с тяхната демокрация.Само им вижте президента и падаш от коня

    Коментиран от #30

  • 29 Отреазвяващ

    11 2 Отговор
    По-добре Русия,отколкото ЕС.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Може, може

    16 1 Отговор
    Щом и за израел може, който върши много по-лоши неща от всеки един друг по света, значи и за Русия може
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кресна

    18 2 Отговор
    Факти,как Сащ управляваха ООН когато убиха над 900 000 иракчани ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Съмишленици

    13 0 Отговор
    не само може, но и трябва. На РФ й е отказана безопасност, се чувства застрашена от Нато през последните 32+ години
  • 38 Ха ха ха...

    14 1 Отговор
    кипрус дейли нюз, а?
    Е няма толкова жалка пропаганда. Чак е смешно вече. Дори партийния секретар на село през 1986г се справяше по добре, въпреки че беше изключително глупав парашутист.
    Пък аз мислех безарабския фронт и дойче веле за дъно...
  • 39 Без Русия тези организации

    11 1 Отговор
    Нямат тежест и стават нелегитимни
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Точен

    10 0 Отговор
    Милен Ганев, главен редактор. Успех в пропагандата.
  • 42 Ами в тоя случай ...

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    ...САтанинските хАмерикански Щати , кво правят у ООН- то ...или викаш, те газовите потоци се взривиха от удар с тюлен.
  • 43 3.14К

    9 0 Отговор
    Жал ми е за главния редактор на сайта!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Русия

    5 0 Отговор
    не само ще председателства ООН,но и ще управлява СВЕТА!Свиквайте!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ганю

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "БАРС":

    италианскта мафия стои зад войната в украйна
    продава се оръжие а мъртвите войници са за донори
    украйна прави заеми и цапа собстената си земя с уран
    всичко това трябва да се плаща а и икономиката е разрушена
    Руснаците са прави
    това е всичко
  • 50 ганю

    1 0 Отговор
    Покушението срещу Тръмп и то е платено от тях
    защото е справедлив и против войната в украйна
  • 51 Аман от русофоби

    1 0 Отговор
    Няма такова нещо като незаконна окупация, още повече че са земи на или свързани с Русия, също в Крим имаше референдум, а в Донбас избиха невинни русначета, освен това кой направи майдана и излъга за Нато и т.н.