Отидете към основна версия

4 728 86

Убийството на Ирина Фарион: руската следа

  • ирина фарион-
  • украйна-
  • убийство-
  • русия

Убийството й в значителна степен корелира с верига от мистериозни опити за убийство на харизматични политици и общественици по света

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна ежедневно усеща прояви на "хибридна руска агресия". Освен бомби и ракети, Руската федерация не избягва нищо, нито кибератаки, нито саботаж в критични инфраструктурни предприятия, нито открито насилие срещу политици и обществени личности.

Демонстративно убийство в Лвов на 19 юни 2024 г., бившият народен депутат и харизматична общественичка Ирина Фарион има признаци на поръчково убийство.

Украинските правоприлагащи органи и служители разглеждат версии, свързани както с личните мотиви, така и с обществената дейност на И. Фарион. В условията на война обаче „руската следа“ в това престъпление също не може да бъде изключена. Това, по-специално, отбелязаха президентът на Украйна В. Зеленски и министърът на вътрешните работи на Украйна И. Клименко.

В това убийство в тихата юлска вечер в западноукраинския град Лвов, който е приютил много разселени хора и е център за западна помощ за Украйна, може да се проследи стилът на руските специални служби. Няколко водачи на украинската съпротива бяха ликвидирани наведнъж по пряка заповед от Москва.

Преди това в медиите многократно се появяваха съобщения за опити за убийство на президента В. Зеленски и други украински официални лица.

В случая с убийството на И. Фарион руските медии демонстративно се придържат към уж неутрална позиция, позовавайки се на версиите на украинската страна.

Убийството на И. Фарион обаче прилича на "показателна екзекуция" от открито украинска позиция или, както пишат украинските интернет потребители, за желанието да се „изгради Украйна в Украйна“.

В допълнение към широката публичност, това престъпление може да има далечни последици.

Отваря широко поле за манипулации на руската пропаганда и засилване на деструктивните процеси в Украйна.

Има голяма вероятност Русия да използва убийството на И. Фарион за провеждане на операции под фалшив флаг в Украйна и насърчаване на различни IPSO, за да дестабилизира социално-политическата ситуация и да раздели украинското общество по определени значими линии.

Убийството на И. Фарион значително корелира с верига от мистериозни опити за убийство на харизматични политици и общественици по света. Изглежда, че Русия умишлено иска да преформатира политическия пейзаж в определени страни, премахвайки проактивни политици, които може да се противопоставят на нейната експанзия.

Като се има предвид адското влечение на руските политици към символични дати, опитът за убийство на И. Фарион може да се тълкува като сигнал към Европа, която се стреми да се обедини за по-нататъшна помощ на Украйна. Версията за самотния психопат лансира любимия на руската пропаганда сценарий за избухването на Първата световна война с фаталния изстрел на сръбския фанатик-националист Гаврило Принцип) и дестабилизирането на Европа (юли – август, символика на датите) .

Въпреки това най-вероятно опитът за убийство на И. Фарион ще бъде използван за целенасочени операции за дестабилизиране на украинското общество и провокиране на недоволство от сегашното правителство.

Ясно се виждат контурите на няколко информационни и психологически операции, които вече се провеждат от Русия на базата на опита за убийство на И. Фарион.

Това е предполагаемата импотентност на властта, нейната неспособност да "пречисти" и неуспех да се премахнат руски агенти на място. Подобна операция е насочена към дестабилизиране на украинската властова йерархия и създаване на недоверие към различни структури, по-специално правоприлагащите органи. Има дори опити да се манипулира темата за спирането на тока и да се популяризират разкази за нарастващото ниво на насилие в Украйна. Тази структура и съдържание на информационната операция корелира с опитите на Русия да създава управленски кризи, които виждаме на Запад.

Очевидно обаче основният акцент ще бъде върху формирането на разцепление между източната и западната част на Украйна; рускоговорящи и украиноговорящи граждани; граждански и военни. Неслучайно руските медии активно подчертават съществуващите разногласия между И. Фарион и някои представители на украинските военни формирования.

Популяризира се теорията на конспирацията за „капитулацията на Украйна“. и специално ликвидиране на фигури, способни да ръководят съпротивата на населението. Но именно тази версия подчертава намеренията на Русия да премахне от политическата арена патриотите на украинската държава и да разчита на послушни „проксита“, както се случи в ДНР/ЛНР.

Техниката на разкола е една от водещите характеристики на руската пропаганда. Така че в този случай смъртта на политик и лични биографични факти ще бъдат безусловно използвани от руската страна за техните деструктивни цели по пътя на „хибридна война“.

Николай Илин, политолог

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 143 гласа.

Свързани новини