Отидете към основна версия

1 233 32

Използването на далекобойни оръжия за защита на цивилни и медицински бази е въпрос на живот и смърт за украинците

  • украйна-
  • русия-
  • болници-
  • медицински заведения-
  • далекобойни оръжия
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полският външен министър Радослав Сикорски призова Европейския съюз да отмени ограниченията върху използването на оръжия с голям обсег от Украйна за самоотбрана. Това изявление беше направено на среща на външните министри на ЕС в Брюксел, където Сикорски подчерта важността на предоставянето на Украйна на възможност да защитава своите територии и граждани „Това би било пълноценна самозащита, законна от гледна точка на международно право. Защитата на детските онкологични болници не е ескалация“, каза полският министър, цитиран от polskienowiny.pl.

Ръководителят на полското външно министерство каза, че според международното право самоотбраната е напълно законна и Украйна трябва да има право да използва оръжия с голям обсег, за да предотврати руски атаки. Той отбеляза, че подобни мерки са необходими за защита на критичната инфраструктура, особено като медицинските заведения. Например, неотдавнашният обстрел на детската болница „Охматдит“ в Киев показа, че Украйна трябва да разполага със средства за унищожаване на самолети, изстрелващи крилати ракети, както и да атакува летищата, от които се извършват тези изстрелвания.

На 8 юли Русия извърши мащабна терористична атака, атакувайки с 38 ракети от различни типове редица украински градове – Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск и Краматорск. Атаките убиха най-малко 44 души и раниха 196. В Киев загинаха 33 души, а над 120 бяха ранени. Особено шокиращ беше ударът върху най-големия детски медицински център в Украйна, болницата Охматдит в Киев. Руската армия атакува болницата със стратегическата крилата ракета Х-101, което вече е потвърдено от резултатите от анализа на траекторията на полета и изследването на отломките от ракетата. Ударът е нанесъл сериозни щети на четири сгради, включително най-новата сграда, построена през 2020 г. Сградата на токсикологията е напълно разрушена, пострадали са 24 отделения на лечебното заведение. Тази модерна болница извършва приблизително 7000 сложни операции всяка година, включително лечение на рак и трансплантация на органи. При атаката срещу болницата загинаха двама души, а над 50 бяха ранени. По време на обстрела в болницата е имало над 600 пациенти - деца, страдащи от нелечими болести. Всички бяха подложени на силен стрес! В крайна сметка младите пациенти се борят всеки ден с различни сложни заболявания за живота си. С кого воюва Кремъл? С болни деца? По-специално, деца от Молдова също са били лекувани в Охматдит в деня на експлозията, едно от които е било на операционната маса по време на бомбардировката!

В същия ден руски атаки засегнаха и частната болница Адонис в Киев, където загинаха седем души - медицински работници и пациенти! Атаките срещу болници са военно престъпление и Русия трябва да носи отговорност за действията си.

А на 19 юли Русия атакува детска площадка в близост до жилищна сграда в Николаев. При тази атака загинаха трима души, включително дете. Други 24 са ранени, включително четири деца. Този акт на насилие е само един пример за ежедневния терор, който Русия отприщва срещу украинските цивилни.

По време на пълномащабното нахлуване руските военни сили унищожиха 214 медицински съоръжения и повредиха повече от 1600; Убити са 12 725 украински цивилни (включително 562 деца); 22 237 са ранени (включително 1471 деца). Русия обаче се опитва да унищожи не само украински болници, но и линейки и аптеки, като краде оборудване и лекарства и убива лекари. Общите загуби на медицинския сектор от войната възлизат на най-малко 17,8 млрд. USD.

Полският външен министър Сикорски също предложи провеждането на неформална среща на външните министри на ЕС в Лвов в края на август. Ръководителят на полската дипломация подчерта, че това решение ще бъде от голямо значение както за Украйна, така и за целия Европейски съюз в контекста на продължаващата руско-украинска война. Инициативата на Радослав Сикорски отразява желанието на Полша и други европейски страни да засилят подкрепата си за Украйна в нейната борба за суверенитет и териториална цялост. Премахването на ограниченията за използване на оръжия с голям обсег и провеждането на среща на външните министри на ЕС в Украйна може да бъде важна стъпка към укрепване на сигурността и стабилността в региона.

Украйна многократно се обърна към своите съюзници с искане да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжия за нанасяне на удари по военни цели и летища на руска територия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през пролетта на 2024 г. призова страните-членки на Алианса да позволят на Украйна да използва предоставените оръжия за нанасяне на удари по военни цели на руска територия.

Някои страни-членки на НАТО по-късно изразиха подкрепа за предложението и заявиха, че не са против техните оръжия да бъдат използвани срещу Русия. Вашингтон също отмени частично ограниченията върху използването на американски оръжия за поразяване на руски цели.

Атаките срещу критична енергийна инфраструктура и особено срещу медицински институции са още едно доказателство, че Русия не възнамерява да участва в мирния процес. Международната общност трябва да изправи отговорните пред правосъдието и да повдигне наказателни обвинения срещу онези, които поръчват подобни атаки.

Пред лицето на продължаващата агресия международните партньори на Украйна трябва да преразгледат своите ограничения върху използването на оръжия с голям обсег от Украйна. Разрешението за използване на такова оръжие срещу военни обекти, бази и летища на руски агресори ще позволи на Украйна по-ефективно да защити своите територии и граждани. Това не само ще укрепи отбранителната способност на Украйна, но и ще бъде важна стъпка в борбата с нарушенията на международното право и агресивните действия на Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.

Свързани новини