Отидете към основна версия

8 619 92

Евгений Кънев: Смятате ли, че Радев, Нинова, Копейкин, Слави не са наясно с това, което правят?

  • евгений кънев-
  • румен радев-
  • слави трифонов-
  • костадин костадинов

И аз това се чудя - простотията или омразата към просвещението, което представят за морално разложение е по-силен мотиватор в тяхното поведение?

Илюстративна снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Често се опитвам да гледам на нашето общество като чужденец, за да бъда правдоподобен. Но за много хора съм прекалено критичен и песимистичен.
Сигурно е така. Това си го обяснявам с покъртителния факт, с който се сблъсках преди година - че около 2/3 от българите никога не са напускали България и за света знаят от нашите медии и социалистическото училище.

С други думи, тези българи, на които съдбата им е дала шанс да опознаят света извън представата, която нашите медии, а преди това възрастните са развили у тези 2/3 българи неминуемо са обречени да се сблъскват с тях. Почти по всеки въпрос - защото и аз от моите детски години в малък град бях научен да мразя - фашистите/ експлоататори-капиталисти; чорбаджиите (с еднаква конотация); циганите и турците; и разбира се - пед…стите. Спомням си - набеждаването,че си част от всяка от тази група беше най-прекия начин да се въвлечеш в бой с момчетата от другия клас, училище или махала. Защото добрите бяха комунистите (защото са били фашистите) и руснаците (защото са били турците, които са убили Левски и Ботев). А най-лошо беше да си засегнат на етнически корен (свързано с произхода на родителите, по-често майката) или на сексуална ориентация, което беше универсална мъжка обида.
Омразата към другостта беше квинтесенция на комунизма. В началото след 9.9.1944 г до края на 50те години - омразата бе насаждана към класовия враг - “фашистите”, които бяха “бивши хора”. Дори към техните деца - моите родители много трудно бяха допуснати да учат в университет.
Успоредно и след това към враговете с партиен билет, които искаха “социализъм с човешко лице” - от Пражката пролет чак до и заради Горбачов. Мои близки също сурово пострадаха от тяхната наивност, че идва ново време.
Накрая на комунизма, омразата бе насочена към последния отдушник - турците и възкръсването на етническия национализъм - с чиято омраза към другите се градят политически проекти и до днес. От наследниците на БКП и техния силов апарат от ДС. С възкресение на старите стереотипи на омраза и медийно облъчване на българите, за да дадат нов живот на пропагандното семе, посято още в тяхното детство.
Как се променят тези предразсъдъци за 30 години без минимален държавен опит в образованието?
Точно обратното, тези стереотипи са нужни на политиците със същото мислене - огромната част от тях - за да поддържат своята електорална база и техните участници във властта да поддържат тези стереотипи.
Смятате ли, че Радев, Нинова, Копейкин, Слави не са наясно с това, което правят?
И аз това се чудя - простотията или омразата към просвещението, което представят за морално разложение е по-силен мотиватор в тяхното поведение?

Като си спомня как болшевиките са преодолявали човешкото в себе си, докато убиват, защото Партията така смята, че е добре за новото общество - си мисля, че това са болни хора.

Коментарът на автора е публикуван на неговата Фейсбук страница

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 173 гласа.

Свързани новини