Отидете към основна версия

6 480 25

Адвокат Мария Петрова пред ФАКТИ за енергийното прахче: По-скоро това е един абсолютно нелегален продукт

  • мария-
  • петрова-
  • адвокат-
  • прахче-
  • пие-
  • шмърка

Подобни продукти трябва да бъдат изтеглени от пазара, казва юристът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Софийската районна прокуратура се самосезира за енергийните прахчета, чието рекламно лице стана фолк певица. От обвинението обясниха, че е образувана преписка и започва разследване. Също така здравният министър Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. „енергиен сниф”. Има ли рискове… Пред ФАКТИ говори адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право.

- Адвокат Петрова, рекламата на един енергиен продукт, който се шмърка, предизвика много дебати. Какво всъщност е това – напитка ли е, само прах за тонус ли е…
- Не мога да отговоря на този въпрос точно. Ако е напитка, се предполага да се пие, а не да се шмърка. И фактът, че ако беше напитка, щеше да е регистрирана като такава в Българската агенция по храните, а тя не е. Ако е прах за тонус, възниква въпросът дали същото изделие е регистрирано като лекарствен продукт, защото приложението на прах през назалната лигавица, ако очакваме това да се случи легално, би следвало да бъде регистрирано като лекарствен продукт, който да е минал всички фази на изпитване. Респективно, да е получил своите разрешителни от Изпълнителна агенция по лекарствата. Няма данни това да е така, защото ако имаше, щяха да го продават в аптеките, а не в някакви съмнителни сайтове в интернет.
На този етап нямаме данни за конкретния продукт да притежава каквито и да е разрешителни, сертификати или някакви удостоверения за това какво точно се предлага.

- Отново ли имаме пробив в законодателството, защото явно няма регулации за подобен продукт?
- Напротив, не е пробив в законодателството. Не е нужно да бъде допускано всеки прах да бъде регистриран и употребяван от хора.

Това енергийно прахче е един абсолютно нелегален продукт, психостимулант.

Това, че някой продава нещо, както и че има дързостта, наглостта и глупостта да го рекламира, далеч не го прави нито легално, още по-малко полезно.

Това е нелеп и опасен опит да бъде натрапено на обществото нещо изключително опасно и вредно като нещо, което е едва ли не легално, допустимо, правилно и безвредно.

И то от хора, които нямат квалификация, но “имат опит” и злоупотребяват с популярността и влиянието, което имат, особено сред подрастващите. В България познаваме т. нар. дизайнерска дрога, това са вещества, които не са в списъка с наркотичните такива, но далеч не са легални или безопасни. Обществото трябва да укорява подобни прояви, а употребата и разпространеното на такива вещества, ако не е доказан техният произход и безопасност, да бъде инкриминирано.

- Вече месец и повече от Министерството на здравеопазването и Агенцията по храните не излизат с ясно становище, а за продуктът се говори и от повече време. Вреден ли е, или не? Някой може ли да каже?
- Със сигурност можем да кажем, че не е безопасен. Докато не разполагаме със съответните сертификати, у нас възниква въпросът какво всъщност е този прах. Извън легалните дефиниции дали ще го наречем напитка, дали ще е хранителна добавка, дали ще е лекарствен продукт не знаем как да го наречем. Всеки ден на пазара се появяват нови и нови опасни вещества, а липсата на яснота за състава им е само една предпоставка да приемем, че не трябва да се допускат да бъдат предлагани на хора.

- Приемането му явно прави асоциация с прием на определена дрога. Това ли е големият проблем?
- Не само това е големият проблем. В крайна сметка, за мен действията, които се извършваха в този клип, са красноречиви. Единствената аналогия, която аз правя с моите познания и житейски опит, са като за употреба на наркотици. Аз застъпвам тезата, че подобни действия са непристойни, насочени срещу обществения ред, вредни за обществено и не трябва да бъдат допускани. Смятам, че това е една хулиганска проява, а лицата, които си я позволяват, трябва да понесат включително и наказателна отговорност. Ако не, то да бъдат до такава степен лишени от обществено доверие и одобрение, че това да е по-тежко наказание за това, което правят. Не може някакви артисти за пари да въвеждат в заблуждение и да влияят негативно сред подрастващите. Аз не съм прокурор, но се надявам прокуратурата да се ангажира със случая.

Това “нещо” се продава в сайтове, на които няма посочен състав, няма качени сертификати, не е ясно от медицинска гледна точка до какви вреди и до какви ефекти може да доведе.

Респективно, аз приемам, че то пряко застрашава здравето на всички, които го употребяват, особено ако са непълнолетни. Категорично смятам, че подобни продукти трябва да бъдат изтеглени от пазара.
Важно е да съобразим, че това е нерешен проблем от години, а сега рискуваме вместо да бъде решен, да бъде употребен като политическа дъвка в поредната кампания, защото ние в последните три години все сме в кампания, а не да се вземат реални мерки, за да опазят живота и здравето както на подрастващите, така и на останалите членове на обществото.

Това прахче е опасно, защото никой не може и на този етап не е гарантирал неговата безопасност.

Не можем да допускаме онлайн търговия на продукти, които нямат доказан и изследван произход. Кутията на „Пандора“ бе отворена, след като обществото си затвори очите при рекламата на тютюневи изделия в клиповете на определени изпълнители, защото рекламата на такива изделия е забранена. Някак остана незабелязано, после започнаха да ни натрапват вейпове и наргилета, а аз допускам, че е имало определен финансов стимул това да е така. Ако продължаваме да си затваряме очите като общество, да приемаме за нормална, рутинна и безвредна употребата на разни вейпове, лепенки за венци, спрейове за уста, които са без ясен произход, ще стигнем дотам, че да не ни прави впечатление, когато някой се прави, че шмърка наркотик, а то било “напитка за шмъркане”. Когато търсим решение на проблема, а зависимостите са сериозен, социален и здравен проблем, то трябва да е комплексно за всички неща, които споменах. Иначе някой пак ще изиграе поредната проформа реформа и чисто политически пак ще обещае нещо, но така няма да запазим живота и здравето на децата.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.

Свързани новини