Отидете към основна версия

10 423 60

Иван Христанов пред ФАКТИ: В момента Пеевски сменя директори на държавни предприятия, за да може да си купи вота

  • иван-
  • христанов-
  • факти-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • избори-
  • лидери-
  • герб

Делян Пеевски – в своето битие, получи ексклузивния мандат от своя покровител Ахмед Доган да управлява държавата, казва лидерът на партия „Единение“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой какво ще вземе в ДПС, след като партията се раздроби на две. Как ще се отрази раздорът в БСП на партията, защото до изборите на 27 октомври времето намалява. Какви послания чуваме от партиите… Пред ФАКТИ говори Иван Христанов, лидер на ПП „Единение“.

- Г-н Христанов, ДПС се разделя, но цялата държава се тресе дали партията ще участва на изборите. Вие как гледате на това?
- Аз не мисля, че ДПС се разделя. Това е силно преувеличена хипотеза. Всъщност, ние ставаме свидетели на война между двама от най-мразените галеници на прехода. Хора разглезени, с огромни имоти, със замъци, с бездънни банкови сметки, които искат да редят всичко, да правят кръгове от фирми.

- Да разпределят порции, както сме чували…
- ДПС има електорат, който е изграден от българи, турци, помаци, роми и т.н. Да кажем, че тези хора са тръгнали да се разделят, просто е неправилно. Сега ние виждаме как двама галеници на съдбата, двама галеници на Държавна сигурност, двама милионери - да не кажа милиардери, как се карат за това кой ще краде повече. Ако трябва да обобщя в едно изречение, то партийните инструменти сега се използват технически в караницата между двама богаташи, а залогът е кой ще открадне повече.

- Кой е по-силен от двамата – Делян Пеевски или Ахмед Доган?
- Вижте, Делян Пеевски – в своето битие, получи ексклузивния мандат от своя покровител Ахмед Доган да управлява държавата. И тук това трябва много ясно да го кажем - тази възможност му беше дадена, беше му подарена.

Пеевски никога не е имал силите, способностите и интелекта да си извоюва нещо сам.

Да, на него му бе дадено да реди служби, съд, прокуратура, агенции, дирекции, държавни предприятия. Всичко това, което ви казвам, се случва и в момента. В момента, сега Делян Пеевски сменя директори на държавни предприятия без никой да знае, за да може да си купи вота чрез този ексклузивен подарък, да се възползва напълно от него да краде.

- Кой каква електорална тежест – измежду Пеевски и Доган, ще има на вота на 27 октомври?
- На последните избори за ДПС гласуваха 360 000 души. 100 000 от тях бяха купени гласове, а 260 000 е етническият вот. Етническият вот ще продължи да бъде лоялен на Ахмед Доган, въпреки че в момента Делян Пеевски назначава като луд за шефове на държавни предприятия хора с турски имена. Той го прави това, за да си купи етническия вот и работи по любимата му схема – сложи влиятелен човек на шефско място, а той ще убеди електората около него. Това трудно ще стане.

- Битката между Доган и Пеевски се ожесточава, а очаквате ли губещият – в своето безсилие, примерно, да се заиграе с така наречената етническа карта?
- Битката в ДПС се заиграва с етническата карта и в момента. Не смятам, че това предстои, защото то се случва сега. Какво виждаме. Вътре - в единия от замъците с лукс и разкош, се е окопала едната група на ДПС, а отвън е другата група. И полицията вместо да си върши работата, е изпратила безброй полицаи там да ги пазят. Това очевидно е сблъсък в рамките на етническата карта. Може още да не е изкарана медийно на първа страница, но така се насъскват хората от един етнос едни срещу други. Това е изключително безотговорно. И тук ние няма как да не си зададем въпроса как един скандал между двама стигна до това, че да се намесват десетки, стотици полицаи в един битов спор. Възможно ли е тези хора да се опитат да се заигрят с електората, възможно ли е да се заговори за гражданска война… А тези двамата в своята лакомия и алчност да подкопаят основите на Конституцията и на гражданския мир… Това предстои да разберем - дали те имат спирачки. Но едно нещо знаем! Когато става въпрос за кражби, за удовлетворяване на егото си, за контрол над държавата - те нямат спирачки. И друго. Ахмед Доган и Делян Пеевски никога не са били пазители на етническия мир, защото при първия повод, при който тези двамата се скараха, етническият мир вече им стана маловажен. Те започнаха да насъскват безскрупулно брат срещу брата, турчин срещу турчина, помак срещу помака, за да удовлетворят егоистичните си интереси. Ето така ние за пръв път виждаме изключително явно доказателство, че тези двамата са лъжци, които никога не са закриляли, не са покровителствали, не са обичали своите избиратели.

- Една партия, един лидер - това се оказва проблем. Това всеобщ проблем ли е за политическите партии у нас? Виждаме и в БСП как си изключиха лидера в лицето на Корнелия Нинова буквално преди изборите?
- Това е все още проблем у нас да имаме една партия и един лидер. Не е само при БСП. Кой е човекът ГЕРБ? Бойко Борисов. Когато Бойко Борисов си отиде, ГЕРБ ще се пръсне на фракции. Едни при Делян Добрев, други при Томислав Дончев…. Същото нещо, за съжаление, го виждаме и при ПП-ДБ. Ако нещо се случи с лидера на партията, тя просто се дезинтегрира. Същото важи и за „Да, България“, за „Възраждане“, за „Има такъв народ“. Да, всяка партия в началото е така. Всяка партия в света започва своя живот около един лидер, изразител на нечии мечти, визионер, но след това, в момента в който тази партия вече е създадена, първата задача на този лидер е да си дръпне сам спирачката и да си изгради органи, които да го контролират. Тоест, да създаде органи, които да го възпират в своеволията му. И тогава от проект, политическият субект прераства в партия. В този ред на мисли в България има само няколко сериозни партии като „Единение“ и Зелено движение, а всички, които са парламентарно представени, са лидерски проекти. И при „Единение“, и при Зелено движение тези механизми са създадени или са в процес на създаване, за да може да се стопира безграничната мощ на лидера вътре в политическото обединение. Всичко останало и без изключение са политически проекти.

- Какво да очакваме на изборите. ДПС на две, БСП без лидер, ПП-ДБ остават в коалиция – вие много добре ги познавате отвътре… ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ гледат отстрани в момента…
- Това, което трябва да отбележим за следващите избори, е, че никой не говори за политики. Ще си позволя да отворя една скоба тук с един пример. Мой приятел има ресторант в центъра на София, който изкарва 500 000 лева на година чиста печалба. И той иска да се махне от България. Купил си е терен да прави екоселище у нас. Отказва се и сега ще похарчи 2 милиона евро, за да си купи екоселище в Португалия. Как да гледаме на това. Човек с възможности, има пари… Трябва да се замислим защо иска да се махне. Ние виждаме ежедневно как малкият и среден бизнес напуска България. Не говорим за хора, които са в безизходица. Говорим за хора, които носят дивиденти, плащат данъци, дават заплати, осигуровки, участват активно в икономиката. И те искат да напуснат!? Защо? Защото България стана крайно негостоприемна държава за собствените си граждани. В момента не чуваме абсолютно никой да говори как ще се задържи малкия и среден бизнес у нас. А какво слушаме? Как единият колко замъци имал, а другият не обяснява за неговия хотел „Берлин“, при БСП слушаме как лидерът бил лош, но не предлагат по-добър. При ПП-ДБ слушаме как трябва да се прави пренареждане на листите… Ето това е нещо, което лъсна особено силно преди тези избори – виждаме пълната самовлюбеност на хората в партиите. Както и това, че няма истинска грижа на партиите към собствените им избиратели. И за това, както и на предните избори, ние – от „Единение“, просто ще излезем сред хората и ще си разкажем своята визия за България. Това е големият проблем, че партиите не разказват за България. Пеевски не се бори с Доган за това кой от двамата ще заведе България към по-добро, а кой ще краде повече. Същото виждаме и в ПП-ДБ - те не се карат кой ще заведе България по-далеч, а кой ще е в листите им. На този фон от „Единение“ имаме ясна визия за България и тя е много проста - искаме България да е богата, искаме българите да са щастливи, да са спокойни, искаме фокусът да бъде върху тези, които плащат данъци, а не върху тези, които ги крадат.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 65 гласа.

Свързани новини