Отидете към основна версия

3 489 28

Скритите интереси на Пекин във войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • пекин-
  • дронове-
  • части

Китай и доставката на компоненти за руски дронове

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години Китай все по-често става обект на внимание в контекста на доставката на компоненти за руски военни дронове. Тези вериги за доставки играят ключова роля в подкрепата на военните операции на Русия в Украйна, повдигайки много въпроси относно геополитическите мотиви на Пекин, пише lansinginstitute.org.

Въпреки изявленията за неутралитет и призивите за мирни преговори, Китай всъщност продължава косвено да подкрепя военната агресия на Русия. Въпреки че Пекин твърди, че не предоставя пряка военна помощ на Русия, критични компоненти за производство на дронове, като двигатели, микроелектроника и камери за наблюдение, продължават да се вливат на руския пазар. Това повдига въпроса доколко искрени са претенциите на Китай за мир, ако всъщност действията му удължават конфликта.

Позицията на Китай относно войната в Украйна може да показва неговите дългосрочни стратегически интереси. Подкрепата за руските военни дронове, въпреки официалните изявления за неутралитет, може да е част от по-широката стратегия на Пекин за отслабване на Запада и укрепване на влиянието му на международната арена. Китай вероятно гледа на продължаващия конфликт като на начин да отклони вниманието и ресурсите на Запада от Азия, където Пекин се стреми да укрепи позициите си в Южнокитайско море и Тайван.

Освен това Китай запазва значителни икономически интереси в Русия. Въпреки че остава най-големият търговски партньор на Москва, Китай се възползва от достъпа до руски природни ресурси, включително енергия. Поддържайки партньорство с Русия, Пекин засилва позициите си в конфронтацията със САЩ и техните съюзници, образувайки своеобразен антизападен блок.

През 2023 г. Китай въведе ограничения за износ на дронове и техните компоненти, което формално усложни доставките им за Русия. Въпреки това, както често се случва в режим на санкции, Русия намери начини да заобиколи ограниченията, като използва трети страни и вратички в системата за контрол. Въпреки затягането на санкциите и новите мерки за ограничаване на износа от 1 септември 2024 г. компоненти, критични за руските дронове, продължават да постъпват в страната.

Пример за такива вериги за доставки е дейността на руската компания SITEM, която от 2019 г. внася високотехнологични компоненти от Китай, включително двигатели с вътрешно горене и микроелектроника за дронове. От 2022 г. приходите на компанията нарастват бързо благодарение на увеличените доставки от Китай, въпреки международните санкции. Тези компоненти се използват за производството на дронове, които Русия активно използва по време на военните операции в Украйна.

Китайски компании като GUANGZHOU DUPRE EXPORT& TRADING CO LTD и HMK TRADING COMPANYLTD играят важна роля в тези доставки. Въпреки факта, че тези компании не са официално санкционирани, те активно си сътрудничат с руски предприятия, които са обект на международни ограничения и продължават да доставят компоненти за военна техника.

Дългосрочното участие на Китай в такива вериги за доставки повдига въпроси за това доколко Пекин е готов да пожертва репутацията си за икономическа печалба и политическо влияние. Въпреки многократните призиви за мир и разрешаване на конфликта, Китай продължава да се възползва от търговията с Русия, като същевременно поддържа реторика, насочена към поддържане на имиджа си на отговорен международен играч.

За Запада тази ситуация се превръща в предизвикателство, тъй като Китай балансира между подкрепата на Русия и поддържането на бизнес връзки с Европа и САЩ. Западните страни вече изразиха загриженост относно китайските доставки, а по-нататъшната подкрепа за руската военна машина може да доведе до засилване на натиска върху Пекин и въвеждане на нови санкции.

През идните месеци Китай ще бъде изправен пред избор: или да продължи да подкрепя скрито Русия, укрепвайки връзките си с Москва и отклонявайки вниманието на Запада, или да заеме по-отговорна позиция на международната сцена и активно да допринесе за прекратяване на конфликта. За страна, която търси глобално лидерство, е важно да покаже, че може да работи в рамките на международните норми и да се придържа към принципите, които самата тя прокламира.

Китай трябва да вземе предвид, че икономическото му сътрудничество с Европа и САЩ донесе значителни ползи, докато обещанията на Русия често остават празни. Пекин многократно е критикувал Запада за двойни стандарти, но продължаването на доставките за Русия може да постави под въпрос собствените му принципи.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Свързани новини