Отидете към основна версия

726 12

Емил Кошлуков за нарушенията по пътищата: Бърз и справедлив процес, както и сериозни, но неизбежни глоби

  • полиция-
  • глоби-
  • войната на пътя-
  • пътни нарушения

Отивам в съда, а там вървят едни конвои с бандити в оранжеви гащеризони, навързани с вериги, викам си майко мила, бягай бързо

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко за глобите:

Когато учех в Санта Барбара, бях веднъж на съд заради нарушение на пътя. Стандартно студентско, както ми каза красивата полицайка: превишена скорост, неспиране на знака СТОП ( били съм се ,,претърколил", roll over, вместо да спра напълно, full stop) и още нещо, да речем не ми свети половината заден стоп. Опитах се да разиграя етюда глупав чужденец, който току що каца в обетованата земя, викам аз летя от Европа, тя вика да, точно летяхте, с тая скорост, абе забавно беше.

Това коментира във "Фейсбук" Емил Кошлуков.

Общата сметка излезе към 300 $, по това време бая пари, един месечен наем. Питах дали мога да обжалвам, тя ми каза да, до две седмици. И аз отидох на съд, дето се вика ще се примоля на съдията, пък каквото стане. Колегите с опит - все пак това е университет, не техникум за шофьори, всички редовно ги хващаха за нещо, а и в Санта Барбара полицията умираше от скука, единствената ѝ радост бе да дебне напушени студенти от хуманитарни специалности, как спират на 100 м. преди светофара - ми дадоха съвети: да сложа риза и сако, да изкарам най-добрия европейски акцент, да се призная за виновен и да бъда свръхлюбезен и почтителен, че съдията може да те пусне или прибере в тюрмата, както си пожелае. Шантава работа са тамошните съдии, не цепят басма на никого, всички ги гледат в очите и не смеят да гъкнат, като по филмите си е.

Отивам в съда, а там вървят едни конвои с бандити в оранжеви гащеризони, навързани с вериги, викам си майко мила, бягай бързо, ще ядеш три месеца китайско и ще избиеш парите, тия ги прибират всичките в затвора, а си влязъл в залата, а са те сложили в тия три синджира роби, страшна работа.

Оказа се, че това било друг съд, за пътните глоби си имало отделна зала и съдия, обърсах потта и влязох. В залата имаше 50% мексиканци, а другите 50% бяха средна възраст 82 години. Съдията вика как пледираш, ама аз знам вече, ако кажа невинен, насрочват дело със заседатели, много пари струва на щата и се ядосват, и те праскат здраво. Викам виноват, Ваша Чест, той ми дава думата да обясня и аз, на най-добрия английски от пловдивската гимназия, моля чинно за снизхождение. Човекът ми присъди 100 $ и три месеца да ги платя, аз се поклоних на триждипочитаемия съд и веднага звъннах на аверите, щото другите двеста ги бях прежалил вече, а сега се оказаха налични за поливане на събитието.

Та така, бърз и справедлив процес му е майката, както и сериозни, но неизбежни глоби. После карах като муха, повече глоби нямах.

П.С. Един колега от Индиана не плати глобата, каза, че тя е само в този щат, а той повече няма да им стъпи в тъпата Калифорния, има един семестър останал и се връщал у тях. След месец влязоха посред нощ в квартирата, арестуваха го, защото имало висяща заповед за арест, дето не си платил. Изкара два дни в местния затвор и го пуснаха. Пак плати.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини