Отидете към основна версия

623 5

Албания върви уверено по пътя към ЕС

  • боби бобев-
  • албания-
  • ес

В целия регион на Западните Балкани албанците са най-проинтеграционно настроената нация

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази седмица Албания направи важна крачка в пътя си по евроинтеграция - започна по същество преговори за присъединяване към ЕС. Винаги съм твърдял, че в целия регион на Западните Балкани албанците са най-проинтеграционно настроената нация, обясни пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на страната ни в Тирана.

"Там от началото на 90-те години има пълен политически и обществен консенсус за основните насоки и приоритети пред външната политика.

Албания е първата от бившите социалистически държави, която още през 1992 г. официално поиска пълноправно членство в НАТО. Страната извървя дълъг път към своята европейска интеграция. През 1992 г. се установиха дипломатически отношения на Тирана с Брюксел. През 2006 г. Албания подписа споразумение за стабилизиране и асоцииране в ЕС.

Процесите се бавеха, но през 2014 г. страната получи статут на държава-кандидат за членство в ЕС. През 2020 г. се стигна до решението Албания и Македония да започнат преговори за пълноправно членство, но се получиха усложненията с Македония, а Албания беше възприемана като двойка с нея. Това обаче се промени и през септември 2024 г. постоянните представители на страните членки на ЕС взеха решение на 15 октомври Албания официално да открие своите преговори с ЕС – да ги започне по същество, което означава и разделяне на двете страни".

Албания отвори първия клъстър – "Основополагащи въпроси", посочи Бобев в предаването "Събота 150".

"Самият еврокомисар по разширяването каза, че страната може да се справи за пет години. Еди Рама- премиерът на Албания, заяви, че към 2030 г. държавата ще бъде напълно готова за членство в ЕС".

Рама управлява Албания вече от 11 години. Преди това дълго време беше и кмет на Тирана. Той даде заявка да се кандидатира и за четвърти премиерски мандат на изборите догодина.

"Едно от обвиненията на опозицията е, че режимът се превръща в авторитарен, както и че Рама и неговият екип са свързани с различни нелегални трафици, но може да приемем, че подобен тип обвинения са често срещани в нашия регион.

Еди Рама е безспорната първа политическа фигура в Албания. Той доминира със своята Социалистическа партия в политическия живот. Печели всички видове избори. Това допринася за придобиване на някои характерни черти на продължителното управление. Рама обаче е относително добре приеман в Брюксел".

Отделянето на Албания от РСМ беше очаквано, обясни още Боби Бобев.

"Имаше индикации от дълго време.

Албанците в РСМ престанаха да бъдат единни в своето поведение спрямо властта, въпреки че непрекъснато участват в нея, включително и сега в новото правителство. Те обаче са проинтеграционно настроени".

Албания влезе в световните новини и с приемането на първите мигранти от Италия в специално построените на албанска територия два центъра.

"Този подход предизвика реакция и в Италия, и в Албания. В Италия опозицията обвиняваше Мелони в създаване на италиански "Гуантанамо". В Албания опозицията обвиняваше Еди Рама и правителството му във водене на преговори при пълно отсъствие на прозрачност. Иначе албанците възприеха това като нещо нормално. Те съзнават, че правят вид услуга на Италия. Рама каза, че по този начин благодарят за отношение към тях в началото на прехода през 90-те години, когато стотици хиляди албанци получиха приют и възможност да живеят и да се развиват в Италия. Не може да считаме, че в албанското общество има много силни настроения против тази сделка, която беше сключена през ноември 2023 г."

Въпреки това, когато пристигна първият кораб с 16 мигранти, те бяха посрещнати с протестни лозунги, обясни Бобев.

"Може би имаше известни опасения за нарушаване на суверенитета на страната. Тези центрове ще се управляват не само с италиански средства, а от италианци.

Оказа се, че много държави подкрепят тази идея. Споразумението беше наречено историческо, защото е първото по рода си за страна от ЕС".

Бившият посланик на страната ни в Тирана разказа за двете градчета, в които са посторени центровете.

"Шенгин е малко градче, което се намира на морския бряг и е на около 60 километра от Тирана. Има неголямо пристанище. При режима на Енвер Ходжа то е било използвано за военнни цели. Сега там се развива курортно дело. Това е градче с бъдеще. Не знам доколко този център от затворен тип ще повлияе на развитието му.

Джадър е малко селце, което се намира близо до Шенгин. Там също има подобен център, който вече и функционира".

Бобев обаче не се нае да прогнозира как ще повлияе решението на съда в Рим, който разпореди мигрантите, отведени от Италия в Албания, да бъдат върнати.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини