Отидете към основна версия

11 580 85

Белазелков тръгна с издънка за гей браковете

  • борислав белазелков-
  • бракове

Твърдението му, че никое изповедание не признава еднополовите бракове, е невярно

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Твърдението на Борислав Белазелков, че никое изповедание не признава еднополовите бракове, е невярно, пише factcheck.bg.

Браковете между партньори от един и същи пол са признати от множество християнски деноминации в Европа и САЩ, както и от някои клонове на юдаизма.

„Бракът като тайнство – а това е бракът, няма как да бъде изживян от еднополова двойка. И неслучайно няма нито една религия, нито едно изповедание, което да признава такъв брак.“

Това заяви по време на изслушване в парламентарната комисия по конституционни въпроси на 18 януари вече избраният за член на Конституционния съд съдия Борислав Белазелков.

Проверката на Factcheck.bg по темата откри информация за десетки християнски и еврейски деноминации в Европа и САЩ, които признават браковете между партньори от един и същи пол.

През 2004 г. Протестантската църква на Нидерландия – второто по големина изповедание в страната, решава да разреши сключването на еднополови бракове. Решението идва след узаконяването на гей браковете от страна на държавата през 2001 г. По-консервативното крило в църквата, която е обединение на няколко протестантски деноминации, не приема решението и запазва правото си да не извършва такива бракосъчетания.

Шведската национална лутеранска църква извършва венчавки между еднополови партньори от 2009 г. Решението идва няколко месеца след узаконяването на еднополовите бракове от държавата. Ръководството на църквата в Швеция на местно и национално ниво се избира на избори. Както и в другите Скандинавски държави, в църковните избори могат да гласуват всички регистрирани членове на изповеданието от 16-годишна възраст нагоре. В кампанията за шведските църковни избори през 2009 г. повечето от партиите участват с обещание за разрешаване на еднополовите бракове, което е подкрепено от гласоподавателите.

Датската национална църква, която също е лутеранска, дава на гей двойките право на църковен брак през 2012 г. – същата година в която го прави и държавата. Статистиката за периода до 2022 г. показва, че една четвърт от всички бракосъчетания на еднополови двойки в Дания са се извършили в църква, докато при разнополовите двойки процентът на сключените църковни бракове е 32%.

През 2015 г. Евангелската Лутеранска църква на Исландия, която е националната църква на страната, взема решение според което свещениците не могат да отказват да свържат двама души в брачен съюз на базата на сексуалната им ориентация.

Евангелската лутеранска църква на Норвегия решава да признае гей браковете и да създаде ритуал за венчавка на еднополови двойки през 2016 г., като членовете на синода гласуват в подкрепа на решението с голямо мнозинство.

Епископалната църква в САЩ, която е част от световното Англиканско съобщество, признава гей браковете от 2015 г., а Шотландската епископална църква – от 2017. Така първата венчавка на еднополова двойка във Великобритания се извършва на 1 август 2017 г. в църквата Сейнт Джон в Единбург.

Обединената църква на Канада и Англиканската църква на Канада нямат решение за признаване на еднополовите бракове на централно ниво, но насърчават диоцезите, които желаят, да извършват ритуали за венчавка на еднополови двойки. Двете църкви са съотвенто на второ и на трето място по брой на членовете си в страната след Католическата църква.

Квакерите са протестантска деноминация основана през 17 век в Англия. Известни са със социалната си ангажираност, а през 1947 г. получават Нобелова награда за мир заради приноса им за следвоенното възстановяване на Европа и усилията им в оказването на помощ на гладуващи деца. Още през 80-години на двайсети век някои от техните местни общности започват да приемат решения за признаване на еднополовите бракове.

Двойките от един и същи пол могат да се венчаят също в Обединената реформирана църква във Великобритания, Обединената протестантска църква в Белгия, Федерацията на протестантските църкви в Швейцария, Методистката църква във Великобритания, Презвитерианската църква в САЩ, Унитарианските църкви във Великобритания и САЩ и други протестантски деноминации.

Два от клоновете на еврейското вероизповедание в САЩ – Реформисткият и Консервативният, признават гей браковете съответно от 2000 г. и от 2012 г.

Първото реформистко еврейско бракосъчетание на еднополова двойка в Обединеното кралство се извършва през 2014 г.

Проверено:

Не е вярно, че никое религиозно изповедание не признава еднополовите бракове. Еднополовите двойки могат да сключват религиозен брак в множество християнски деноминации в Европа и САЩ, както и в някои клонове на юдаизма.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 61 гласа.

Свързани новини