Last news in Fakti

27 Януари, 2024 07:20 10 701 85

Белазелков тръгна с издънка за гей браковете

  • борислав белазелков-
  • бракове

Твърдението му, че никое изповедание не признава еднополовите бракове, е невярно

Белазелков тръгна с издънка за гей браковете - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Твърдението на Борислав Белазелков, че никое изповедание не признава еднополовите бракове, е невярно, пише factcheck.bg.

Браковете между партньори от един и същи пол са признати от множество християнски деноминации в Европа и САЩ, както и от някои клонове на юдаизма.

„Бракът като тайнство – а това е бракът, няма как да бъде изживян от еднополова двойка. И неслучайно няма нито една религия, нито едно изповедание, което да признава такъв брак.“

Това заяви по време на изслушване в парламентарната комисия по конституционни въпроси на 18 януари вече избраният за член на Конституционния съд съдия Борислав Белазелков.

Проверката на Factcheck.bg по темата откри информация за десетки християнски и еврейски деноминации в Европа и САЩ, които признават браковете между партньори от един и същи пол.

През 2004 г. Протестантската църква на Нидерландия – второто по големина изповедание в страната, решава да разреши сключването на еднополови бракове. Решението идва след узаконяването на гей браковете от страна на държавата през 2001 г. По-консервативното крило в църквата, която е обединение на няколко протестантски деноминации, не приема решението и запазва правото си да не извършва такива бракосъчетания.

Шведската национална лутеранска църква извършва венчавки между еднополови партньори от 2009 г. Решението идва няколко месеца след узаконяването на еднополовите бракове от държавата. Ръководството на църквата в Швеция на местно и национално ниво се избира на избори. Както и в другите Скандинавски държави, в църковните избори могат да гласуват всички регистрирани членове на изповеданието от 16-годишна възраст нагоре. В кампанията за шведските църковни избори през 2009 г. повечето от партиите участват с обещание за разрешаване на еднополовите бракове, което е подкрепено от гласоподавателите.

Датската национална църква, която също е лутеранска, дава на гей двойките право на църковен брак през 2012 г. – същата година в която го прави и държавата. Статистиката за периода до 2022 г. показва, че една четвърт от всички бракосъчетания на еднополови двойки в Дания са се извършили в църква, докато при разнополовите двойки процентът на сключените църковни бракове е 32%.

През 2015 г. Евангелската Лутеранска църква на Исландия, която е националната църква на страната, взема решение според което свещениците не могат да отказват да свържат двама души в брачен съюз на базата на сексуалната им ориентация.

Евангелската лутеранска църква на Норвегия решава да признае гей браковете и да създаде ритуал за венчавка на еднополови двойки през 2016 г., като членовете на синода гласуват в подкрепа на решението с голямо мнозинство.

Епископалната църква в САЩ, която е част от световното Англиканско съобщество, признава гей браковете от 2015 г., а Шотландската епископална църква – от 2017. Така първата венчавка на еднополова двойка във Великобритания се извършва на 1 август 2017 г. в църквата Сейнт Джон в Единбург.

Обединената църква на Канада и Англиканската църква на Канада нямат решение за признаване на еднополовите бракове на централно ниво, но насърчават диоцезите, които желаят, да извършват ритуали за венчавка на еднополови двойки. Двете църкви са съотвенто на второ и на трето място по брой на членовете си в страната след Католическата църква.

Квакерите са протестантска деноминация основана през 17 век в Англия. Известни са със социалната си ангажираност, а през 1947 г. получават Нобелова награда за мир заради приноса им за следвоенното възстановяване на Европа и усилията им в оказването на помощ на гладуващи деца. Още през 80-години на двайсети век някои от техните местни общности започват да приемат решения за признаване на еднополовите бракове.

Двойките от един и същи пол могат да се венчаят също в Обединената реформирана църква във Великобритания, Обединената протестантска църква в Белгия, Федерацията на протестантските църкви в Швейцария, Методистката църква във Великобритания, Презвитерианската църква в САЩ, Унитарианските църкви във Великобритания и САЩ и други протестантски деноминации.

Два от клоновете на еврейското вероизповедание в САЩ – Реформисткият и Консервативният, признават гей браковете съответно от 2000 г. и от 2012 г.

Първото реформистко еврейско бракосъчетание на еднополова двойка в Обединеното кралство се извършва през 2014 г.

Проверено:

Не е вярно, че никое религиозно изповедание не признава еднополовите бракове. Еднополовите двойки могат да сключват религиозен брак в множество християнски деноминации в Европа и САЩ, както и в някои клонове на юдаизма.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 61 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боздуган

    89 11 Отговор
    Еми, прав е!
  • 3 Белазелков

    52 15 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ
  • 4 Гордостта на Тарра

    125 15 Отговор
    Само дето ние сме православни не западни християни с откачени ценности от преди 1000г ..
  • 5 Порцеланова кукла

    134 10 Отговор
    Аз не съм вярваш атеист съм но това на запад с тия еднополовите бракове е вече тотална деградация
  • 6 Браво

    125 13 Отговор
    Е , с това си изказване вече Белазелков ми стана симпатичен. А ти Ганев , ходи да списваш пасквили в някой шведски вестник . Кога признават браковете ? Чак в 21ви век. Откакто тотално се опорочи целият свят .

    Коментиран от #48

  • 7 Град Симитли

    103 7 Отговор
    Фактчекърите с голям ищах са разработили темата... Сигурно ги касае лично:))
  • 8 да де

    80 5 Отговор
    Амбриажите са в паника, а толкова разчитаха, че номера им ще мине.
  • 9 ХАХАХА

    101 9 Отговор
    Кои църкви са признали еднополовите бракове? Сатанински? Единствените който по традиция подкрепят всичко извратено.

    Коментиран от #75, #77

  • 10 Браво на Белазелков

    95 4 Отговор
    Ако признаят еднополовите бракове в Столична община един неомъжен няма да остане.
  • 11 За сега

    27 5 Отговор
    в Европа само в Швейцария могат да се сключват бракове между хомосексуални , а в Германия , Нидерландия и Австрия хомосексуални двойки могат да получават църковна благословия .

    Коментиран от #29

  • 12 Прррррц

    37 9 Отговор
    И този е от другия бряг с розави бузки
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Белотиквов

    46 3 Отговор
    След парламента, ППДБ успешно компрометираха и конституционния съд. След ротацията Гаргамел и правителството на шиши и боко ще отнесе всички последствия от тези действия, които приличат на саботаж.

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аз съм от ссср

    52 6 Отговор
    Започвам да го харесвам този,какво християнство във Сащ пова е поза за пред другите те са неверници,крадът другите народи,нападат ги,взимат деца за органи това ли им е християнството?

    Коментиран от #19

  • 18 Още

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    от соца е така - доста и от ДС ! А имаше и има генерали ! "Аз не съм от тях , како Сийке" .
  • 19 д-р.Менгеле

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "Аз съм от ссср":

    имам визитация при вас

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смях

    54 3 Отговор
    Фактчекърите намерили някакви измислени секти, в които се счита за нормално халката ти да е под напрежение и вие направихте новина от това...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Интелект

    29 2 Отговор
    До извратения педофил Ганев с пожелания всичките му близки да обърнат резбата!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Червенотиквов

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "Белотиквов":

    Копеуета,всички сте с Чернобилски генетични мутации...Бог прощава,Радиацията - не!!!
  • 26 Милене

    47 2 Отговор
    хайде да поясним: Какво означава "деноминация"? Надявам се, че имаш пред вид клон, течение, секта и прочие подобни. Исландсото протестанство е една от тях. Ако дадена християнска секта признава и брака с животни, това не означава, че цялото християнство го признава. Предполагам, че Белазелков е имал пред вид основните световни религии. Това, че си прочел нещо в нета, не е основание да наричаш изявлението "гаф".
  • 27 Рогатзмей

    34 4 Отговор
    Всички изброени организации са клонове на финансови масонорогати клубове и съответно за повече нули в таксата регистрират всякакви бракове даже с кучета и прасета.
  • 28 руzcлямец

    3 14 Отговор
    нарушават наши чилавечиски права!
  • 29 грешиш !!!

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "За сега":

    по ирония на съдбата през далечната 2011-или 2012 беше не почня точно бях в мюнхен и служебните ми задължения ме доведоха до хотел в който имаше свадба имаше обаче и телевизия и питах местните си колеги защо има телевизия на свядба а те ми казаха че била първат гей-свадба в историята на 4-я райх…
  • 30 дръж се малкия

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "д-р.Менгеле":

    доктора идва още малко и ще те излекува…

    Коментиран от #58, #61

  • 31 Жиктак

    27 3 Отговор
    Споко Исляма не признава еднополовите бракове и джендъри. Като стане доминираща религия в Европа тези неща ще изчезнат.
  • 32 това да не е плейстейшън бе

    30 2 Отговор
    как така били признали ? религията не е ли писана преди много много години и тям ясно е описано кое се признаяа и кое не? това че някой си продажен поп казал на “блажените” че той им признава болните мозъци (срещу някой долар разбира се) не означава че религията ги признава!!!
  • 33 Умен по цялата глава

    6 14 Отговор
    Що не правите разлика между Граждански брак- сключван пред Държавата,узаконяващ тайнството на взаимоотношенията между двама и Църковен брак.,който не Узаконява нищо,но храни Църквата и попа....Ама Белозелков , като рожба на партията - Майка БКП би трябвало да го знае това ,защото по негово време Църковни бракове бяха забранени.

    Коментиран от #39, #59

  • 34 Сороссссссс хахаха Израел синагога

    8 1 Отговор
    Фактчек.бг
  • 35 Сорос

    9 1 Отговор
    Факти, пак ми лапнахте "гранта" хахахаха
  • 36 Щом и главния се разписа

    18 1 Отговор
    нещата за разпасани. Навремето имаше и май още ги има едни сектанти, които обикалят и раздават безплатни библии, които като ги отвориш и пише: преработено издание-истински, но не съвсем. Те така и за гореизброените клонове на секти с по 10-15 хиляди участника. Трябваше да вкарате инфо и за онези извратеняци, които го играят спасители и имат по 300-400 деца от жените, коио са им са се вързали на простотиите
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тези които

    27 2 Отговор
    Твърдят и разпространяват това лъжливо внушение, че еднополовите са признати от Християнската църква трябва да изчезнат, включително ПродажнатаКозяшкаКурваГанеФ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ало, писачът на “статията”

    31 1 Отговор
    те могат да си признават каквото искат тези, но е важно какво мислят нормалните хора.
    Никъде в никоя християнска деноминация не пише, че се разрешава от Бог еднополови отношения и бракове, напротив, пише обратното.
    Това, че шепа хора се опитват да лъжат означава, че те не служат на Бог, нито на църквата. Уточнявам, че под църква трябва да се разбира всички вярващи хора, а не определена сграда или деноминация.
    Не, нищо няма да промените, всички нормални хора знаят, че децата се появяват от мъж и жена. Всички имаме Божествения дух и знаем кое е редно и кое, не.
  • 41 Естир

    14 0 Отговор
    Сега ще се види КОИ са Истинските църкви!
  • 42 Уса

    32 1 Отговор
    Нито една религиозна институция в сащ не е признала официално гей браковете.Наскоро протестираха,като обявиха,че застават зад божиите и природни правила за мъж,жена и деца и не признават трети,четвърти и пети... полове.Медиите не ги отразяват тези неща,но американците са бесни и готови да върнат куклукс клана срещу лгбт
  • 43 Оп оп

    13 2 Отговор
    ГанеФГнусенПедерасТ, срещна ли те лично ще те много ще те обичам.
  • 44 Уса

    17 0 Отговор
    В тубата е пълно с видеа по тая тема.Лично присъствах на бой между родители и някакви лгбт в двора на училище.Зарибявали децата с тяхната извратена пропаганда
  • 45 Към проверителите на факти

    25 0 Отговор
    Питайте Римския папа дали тия, които изброихте, са официално признати. Иначе секти има всякакви. Пък като не ви харесва Белазелков, може да се оплачете на арменския поп.
  • 46 шефа

    5 3 Отговор
    Освободитела на убиец на българин Конституционен съдия,само като му види човек мръсната физиономия и може да повърне.Срам и гнус.
  • 47 Гневен

    16 1 Отговор
    Главния редактор нещо си вкарва авто гол с тази статия

    Коментиран от #62

  • 48 Валери Божинов

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Милен Ганев се уплаши че ще остане стара мома и се хвърли като Матросов на амбразурата да защитава гей браковете!

    Коментиран от #65

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мъдрият

    23 2 Отговор
    Супер е изказването му и е правилно и вярно, защото тези секти и еретици - не са църкви!

    А и нас не ни интересуват тези, които са се изкривили и отчеснали от клона на църквата!

    За нас е важно ние: Православната църква, като единствен приемник на апостолската църква, да сме читави!

    Коментиран от #60

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Истината

    21 3 Отговор
    Библията е истината, не някакви си секти и псевдо църкви! Прав е човека!
  • 53 Морски

    6 2 Отговор
    Това няма толкова долнопробни "журналистчета които работят в тази кафява медия
  • 54 По добре добитък отколкото

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ах колко е важно за Ганя...":

    миризливо л...о като теб. Аре в канала
  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор
    Къде се изгуби Тихомир Шумов?! Той беше по обран и консервативен откъм статии за ЛГБТ мераците на точно определени хора!?
  • 56 едва ли

    5 0 Отговор
    Вероятно е имал предвид най-разпространените. Реформистите във вероизповеданията са по-скоро политици. Пребройте им последователите!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Aлфа Bълкът

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "дръж се малкия":

    Ако чакаш Русия, кажи си адреса, ще ти платя билета за Москва. Може и да те закарам лично в три чанти ръчен багаж!
  • 59 Патриарх

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Умен по цялата глава":

    Е! Сега са разрешени! Можеш да се омъжиш за любимият си!

    Коментиран от #64

  • 60 Попче

    0 6 Отговор

    До коментар #50 от "Мъдрият":

    Няма да стане сладур!:0 Ние , на 90% сме в ЛГБТИ !:)
  • 61 д-р.Менгеле

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "дръж се малкия":

    имате назначена вивесекция
  • 62 КонТрол

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Гневен":

    Бе той щом пише такива неща може и нещо друго да си .....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Васко кеца

    7 3 Отговор

    До коментар #59 от "Патриарх":

    Останах си ерген.Не разрешихте гей браковете и не мога да се омъжа за любимия ...Останах си обикновен хомосексуалист!!!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 За Грант продавам Майка си

    23 2 Отговор
    Каква е манипулацията на финансираните от Сорос т.н. "фактчекъри":

    България е Православна държава, изповеданието е Православие и то не признава еднополовите бракове. Точка.

    Горепосочените примери в текста нямат нищо общо с изповеданието на Православието.

    Коментиран от #71

  • 68 Ний ша Ва упрайм

    10 0 Отговор
    природата е създало два пола - мъжко и женско, пръчка и дупка и т.н. за да се възражда постоянно живота на Земята. Израждането и менталните заболявания на сивото в-во на индивида хомосапиенса ражда пид ал ите - търтейте на обществото тумора и т.н.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Е защо така

    9 1 Отговор
    Още апостол Павел е предупредил своя ученик Тимотей, че ще дойде време, когато не кой да е, а някои, които се представят, че са християни ще отстъпят от здравото учение в Божието Слово, което не се променя дори в 21-и век. Толкова ли е страшно да се цитира Библията ? Или не е разрешено вече?
  • 71 Запетая

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "За Грант продавам Майка си":

    Така е. Но не се хвали много, понеже и Православието не успя да въведе християнското вероучение в училището, а разни НПО-та "просвещават"децата ни в джендър идеология.
  • 72 Аз съм тъпо копеуе

    11 1 Отговор
    То ако е така, Бог първо щеше да създаде двама Адамовци или две Еви...
  • 73 12345

    8 2 Отговор
    Цитираме библията.

    "„Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях.“

    Няма какво повече да се добави, освен ако авторът не е решил да пише собствена библия :-).
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хххххххххххх

    3 1 Отговор
    Ти да видиш, от ПП-ДБ да кажат истината?!!

    Коментиран от #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 прост

    3 2 Отговор
    И най-умния си е малко прост. Кво сте се вторачили в гейовете? Още от римската империя е била нормална мъжката любов?!?!
  • 83 и този е

    1 2 Отговор
    дърта Зелка за фасон....Като миризливката баш Мадийка.....,Лападжий от Пазара....
  • 84 така е

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Хххххххххххх":

    Черно на бяло-да си го тракат,ама ачик,ачич пред публиката.....А после -анални следствие и поражения...
  • 85 Гост

    0 0 Отговор
    Ганеф, фракциите са фракции, защото са в разрез с основните течения. П0нял, 6ибидах такъв!