Отидете към основна версия

4 364 13

Почина легенда на българския футбол

  • иван вуцов-
  • футбол-
  • почина-
  • легенда-
  • левски

Мир на праха му!

Снимка: БГНЕС

На 79-годишна възраст почина легендата на българския футбол Иван Вуцов. Той е едно от най-ярките имена в родния футбол в продължение на десетилетия. Записва големи успехи и като футболист, и като треньор.

Възпитаник на Янтра от родния Габрово, защитникът преминава през 1960 г. в Левски, с който има 213 мача за първенство, 41 за купата и 60 международни срещи. С националния отбор Иван Вуцов играе на световното първенство в Англия през 1966 г. Като старши треньор води Левски 5 сезона, в които печели една титла и 2 купи. В Купата на УЕФА "сините" елиминират митичния Аякс и достигат четвъртфинал с Барселона през 1976 година.

Като треньор на националния отбор класира България на световните финали в Мексико през 1986 година. Дълги години е изпълнителен директор на Българския футболен съюз. Бил е треньор още на Спартак (Варна), Славия, Локомотив (Пловдив) и Хайдук (Сплит).

„Почивай в мир, шампионе!“, написаха от Левски след скръбната вест. „Ние никога няма да те забравим!“, обявиха от столичния футболен гранд. Ръководството, футболистите и служителите на Левски изказаха искрените си съболезнования пред близките и приятелите на големия Иван Вуцов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини