Отидете към основна версия

1 973 9

Страхотно! Мавродиева е европейска шампионка

  • мавродиева-
  • европейско първенство-
  • титла-
  • тласкане на гюле-
  • шваниц

Българката тласна гюлето един сантиметър повече от опонентките си

Снимка: БГНЕС

Радослава Мавродиева постигна най-големия успех в кариерата си, след като спечели европейската титла в тласкането на гюле в зала в Глазгоу. Възпитаничката на Валентина Желязкова триумфира навръх Националния празник на България с личен рекорд от 19.12 метра. Така Мавродиева попълни колекцията си от медали от континентални форуми в зала, след като беше втора в Белград преди две години и трета в Прага преди четири.

Българската състезателка направи великолепно състезание във финала, след като два пъти отвръща на удари на Шваниц и Мартон. Мавродиева започна с 18.74 метра и поведе класирането, след това последваха опити от 18.49 м и 18.60 м. Междувременно Шваниц поведе с опит от 19.11 м, а Мартон постигна 19.00 м и измести българката от втората позиция.

Тогава дойде и нейният удар – първо си върна второто място с 19.01 м в четвърти опит, а в петия излезе начело с 19.12 м. В последния си шести опит, когато вече нямаше кой да я измести от първото място, Мавродиева постигна 18.96 м.

Последната европейска титла на България на атлетическите състезания в зала е от 2005 година в Мадрид, когато Ивет Лалова спечели последната титла под покрив на 200 метра в историята на шампионатите. Медалът на Мавродиева е и 28-мият за родината ни от континенталните форуми в зала.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини