Отидете към основна версия

5 041 25

България може да направи неприятна изненада на швейцарците

  • национален отбор по футбол-
  • българия-
  • швейцария-
  • мондиал 2022

Дори и да победим, което не е твърде вероятно, това няма да значи нищо кой знае какво

Снимка: БГНЕС

Днес българският национален отбор по футбол стартира борбата си за класиране на Мондиал 2022 г. в Катар с мач срещу отбора на Швейцария. Нов треньор, очаквана малко по-различна конфигурация на титулярния състав и съответно от това нови надежди. Това е ситуацията около нашия отбор, който в годините, заради ужасяващото управление на БФС, дело на героите от САЩ'94, стана безразличен на доста футболни фенове у нас.

Нашите момчета със сигурност имат своите шансове, защото разликата в класите - да, тя е в полза на швейцарците, но не е чудовищно голяма и има фактор, който може да наклони събитията на терена в полза на нашите. Факт е, че няма никаква гаранция, че ще се получи, но е възможно.

А какъв е той...

В огромна част от случаите, когато един отбор - независимо дали е национален или клубен, има нов треньор, това оказва силно положително влияние на персоналната мотивация на играчите. В началото почти всичко е прекрасно - като в любовта. Футболистите горят от желание да покажат на треньора, че заслужават място в отбора, харесват идеите му и искат да ги реализират на терена. Точно това очаквам да видя днес на терена от българските футболисти. Да тичат много, да са агресивни и да търсят победата с един или друг подход. Ясен Петров намекна, че подходът ни в мача срещу "кръстоносците" ще е с внимание към играта в защита, което е разумно.

Това обаче далеч не ни гарантира нищо. Швейцарците нямат суперзвезди, но имат състав от футболисти, които играят на високо ниво в най-силните европейски първенства. Предимно в немската Бундеслига, но имат и такива, които играят във Висшата лига на Англия и италианската Серия А. Докато ние нямаме нито един утвърден футболист на високо европейско ниво. Тези на средно европейско също не са много. Така че, разликата в класите все пак може и да изиграе своята роля за определяне на изхода на мача.

Освен добрия състав, националният отбор на Швейцария разполага и с добър треньор. Етническият босненец Владимир Петкович е много опитен специалист (постигнал някои успехи и на клубно ниво), който води отбора вече седма година. Това също е позитив във футбола. И то огромен. Той познава отбора си, те познават него и имат ясна и конкретна цел да се класират за Мондиал 2022 г., както успяха да се класират за европейското първенство, предстоящо идното лято.

България може да има проблеми в отбрана, породени от това, че се очаква в центъра ѝ да стартират Васил Божиков и Петър Занев. Това са футболисти в напреднала възраст, не са типични централни защитници и нямат особен ръст. Всички от изредените неща може да се окажат проблем. Заради бързината на швейцарските футболисти, които са изградени по типичен немски образец, каквато е и цялостната игра на отбора, но най-вече заради липсата на достатъчно добър синхрон между споменатите двама футболисти. Дори да стартират други, проблемът със синхрона вероятно пак ще е валиден.

Така или иначе, след броени часове ще разберем какво ще се случи на Националния стадион "Васил Левски". Но дори и да победим, което не е твърде вероятно, това няма да значи нищо кой знае какво. Ясен Петров тепърва трябва да доказва, че хората, които смятат, че той не е удачен избор за национален селекционер, грешат.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.

Свързани новини