25 Март, 2021 16:54 5 011 25

България може да направи неприятна изненада на швейцарците

  • национален отбор по футбол-
  • българия-
  • швейцария-
  • мондиал 2022

Дори и да победим, което не е твърде вероятно, това няма да значи нищо кой знае какво

България може да направи неприятна изненада на швейцарците - 1
Снимка: БГНЕС

Днес българският национален отбор по футбол стартира борбата си за класиране на Мондиал 2022 г. в Катар с мач срещу отбора на Швейцария. Нов треньор, очаквана малко по-различна конфигурация на титулярния състав и съответно от това нови надежди. Това е ситуацията около нашия отбор, който в годините, заради ужасяващото управление на БФС, дело на героите от САЩ'94, стана безразличен на доста футболни фенове у нас.

Нашите момчета със сигурност имат своите шансове, защото разликата в класите - да, тя е в полза на швейцарците, но не е чудовищно голяма и има фактор, който може да наклони събитията на терена в полза на нашите. Факт е, че няма никаква гаранция, че ще се получи, но е възможно.

А какъв е той...

В огромна част от случаите, когато един отбор - независимо дали е национален или клубен, има нов треньор, това оказва силно положително влияние на персоналната мотивация на играчите. В началото почти всичко е прекрасно - като в любовта. Футболистите горят от желание да покажат на треньора, че заслужават място в отбора, харесват идеите му и искат да ги реализират на терена. Точно това очаквам да видя днес на терена от българските футболисти. Да тичат много, да са агресивни и да търсят победата с един или друг подход. Ясен Петров намекна, че подходът ни в мача срещу "кръстоносците" ще е с внимание към играта в защита, което е разумно.

Това обаче далеч не ни гарантира нищо. Швейцарците нямат суперзвезди, но имат състав от футболисти, които играят на високо ниво в най-силните европейски първенства. Предимно в немската Бундеслига, но имат и такива, които играят във Висшата лига на Англия и италианската Серия А. Докато ние нямаме нито един утвърден футболист на високо европейско ниво. Тези на средно европейско също не са много. Така че, разликата в класите все пак може и да изиграе своята роля за определяне на изхода на мача.

Освен добрия състав, националният отбор на Швейцария разполага и с добър треньор. Етническият босненец Владимир Петкович е много опитен специалист (постигнал някои успехи и на клубно ниво), който води отбора вече седма година. Това също е позитив във футбола. И то огромен. Той познава отбора си, те познават него и имат ясна и конкретна цел да се класират за Мондиал 2022 г., както успяха да се класират за европейското първенство, предстоящо идното лято.

България може да има проблеми в отбрана, породени от това, че се очаква в центъра ѝ да стартират Васил Божиков и Петър Занев. Това са футболисти в напреднала възраст, не са типични централни защитници и нямат особен ръст. Всички от изредените неща може да се окажат проблем. Заради бързината на швейцарските футболисти, които са изградени по типичен немски образец, каквато е и цялостната игра на отбора, но най-вече заради липсата на достатъчно добър синхрон между споменатите двама футболисти. Дори да стартират други, проблемът със синхрона вероятно пак ще е валиден.

Така или иначе, след броени часове ще разберем какво ще се случи на Националния стадион "Васил Левски". Но дори и да победим, което не е твърде вероятно, това няма да значи нищо кой знае какво. Ясен Петров тепърва трябва да доказва, че хората, които смятат, че той не е удачен избор за национален селекционер, грешат.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    12 0 Отговор
    . .
  • 2 Марк Твенов

    51 0 Отговор
    Ако излязат чистоголи може да ги изненадаме.
  • 3 Нищо няма да направят

    32 0 Отговор
    Пак пуска старите мързеливи и некадърници добичета. Явно някой друг реди състава
  • 4 пкп

    23 0 Отговор
    д асе надупат и ще ги изненадат
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 На швейцарците албанците

    23 1 Отговор
    ще ни разкатаят фамилията! Нашите момчета за 30 минути се умарят, а мача е 90 минути! Залагайте до 30 минута 0-0, после започва трагедията! А утре ще четем "лош старт за четата на Петров"! Поне да изкараме 10 положителни теста и да им подарим мача!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 баиуй

    8 0 Отговор
    а дано, ама надали
  • 9 БОЖЕ

    14 2 Отговор
    КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ ЗВЕЗДАТА НА БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ ТИКВУН,ТЕНЕСИСТ НОМЕР 1 НА БЪЛГАРИЯ,ЧОВИКА СЪС ЗЛАТНОТО ЧЕКМЕДЖЕ.
  • 10 Братовчеда Ким

    11 0 Отговор
    Изнедата ще бъде, че няма да се появат на мача!:))))))
    Вариянт две ще излязат по прашки! :)))))))))))))
  • 11 Психо от Курило

    20 1 Отговор
    15минута падаме с 0 на 3 >
  • 12 национал

    8 0 Отговор
    Каква територията, такъв и спорта!
  • 13 cpv

    11 0 Отговор
    Имат,ако швейцарците не играят или са легнали на тревата!Какви са тези самозаблуди!И изобщо за какво ние този национален отбор,само да срамуваме!
  • 14 Така наречените футболисти

    8 0 Отговор
    Не различават топка от яйце ....къв футбол,кви 5 лева,кви пари.айде в къщи и надомна работа,да сгъват листчета или пликове.Смешни клоуни
  • 15 един от многото

    7 0 Отговор
    И как по точно ще стане тази работа?
  • 16 Валентин Костов

    6 0 Отговор
    Ха ха ха ха филми от научна фантастика!!!
    Смешници некадърни
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Всъщност

    3 1 Отговор
    като за новосформиран отбор нашите момчета се окопитиха сравнително бързо. Трите бързи гола не бяха изненада в началото на мача. Дори очаквах повече. Важното е, че през второто полувреме не позволиха на швейцарците (не знаех, че Швейцария е страна от Африка :) ) да си правят играта и определено доминираха на терена. Трябва да поработят над завършващите удари към вратата на съперника. Ако продължат така, имат не малки шансове да се класират за финалите.

    Коментиран от #19

  • 19 потребител

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Всъщност":

    Всъщност ти нормален ли си или си от Карлуково? Не искам да обиждам момчетата,те просто толкова си могат.Не стреляйте по пианиста!

    Коментиран от #23

  • 20 Не позна

    4 0 Отговор
    Не може!
  • 21 мужик

    6 0 Отговор
    Петре , Пеетре, кой ти плати за тая глупост! Сега напиши и неща за великата русия и ще станеш шеф! Нашите са некадърнни като политиците от герб. Изненадахме ги жестоко! Вкараха само три! Ще изненадаме и Италия!
  • 22 Пламен

    0 0 Отговор
    Ха, изненада! Отбора от държавата на ГРОП. Има ли смисъл...?!
  • 23 Ти изобщо

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "потребител":

    гледа ли мача? Аз го гледах целия от началото до края. До 20-та минута смятах, че ще ни бият с поне 10 на 0. Обаче нашите се окопитиха и в защита до края на срещата допуснаха една - две по-сериозни грешки, които така или иначе поправиха в движение. Вратарят се съвзе от шока и започна да си пази вратата както трябва. Вижда се, че на тези играчи три бързи гола не им се отразяват зле на психиката. С повече тренировки този отбор има големи шансове. Само Илиян Илиев - младши тичаше малко неориентиран насам - натам и явно не обича да се връща да помага на защитата. Но може и такива да са му указанията.
    Нормален съм и определено в момента съм оптимист по отношение на този отбор.
  • 24 иван иванов

    0 0 Отговор
    Или ако въобще не излязат.
  • 25 hahah

    4 0 Отговор
    Изненадахме ги яко, за 10 мин. ни вкараха три гола от съблекалнята почти и ако това не е изненада