Отидете към основна версия

12 132 41

Ловешкият манталитет за пореден път се изгаври с ЦСКА

  • цска-
  • треньорска смяна-
  • бруно акрапович-
  • любослав пенев-
  • стойчо стоилов

Твърде е вероятно още с първите си медийни изяви като старши треньор на ЦСКА Любослав Пенев да подеме медийна война с Лудогорец, БФС и цялата държава, ако се наложи

Уволнението на Бруно Акрапович от ЦСКА започна да се "пече" още след мача с Лудогорец. Ако не и по-рано, по причини, които знаят само в кръга "Ловеч", настанил се на стадион "Българска армия", както едно време разни шумкари са се настанявали в домовете на убитите достойни българи, формирали преди това елита на страната. Приликата е в това, че резултатът е един същ, когато някой дойде в столицата с провинциалния си манталитет. Следва разруха.

В ЦСКА, разбира се, ситуацията не е пълна разруха. Верни решения през годините имаше, но те oтстъпват по-тежест от гледна точка на значимост.

Още след мача с Лудогорец знайни и незнайни "разбирачи" в медии, благоразположени към това ръководството на ЦСКА, както и обратното, започнаха да бият по канчето на босненския специалист, с което да подготвят почвата сред феновете за евентуално уволнение. Е, то в крайна сметка се случи по късните доби на вчерашния неделен ден, а с това решение ЦСКА все повече заприличва на италианския Палермо с президент Маурицио Дзампарини, който сменяше по 5-6 треньора на сезон. В последна сметка този клуб бе затрит, а към момента е в Серия Ц и не се знае дали скоро ще може да се върне в елитния италиански футбол, където по принцип му е мястото.

Ако следваме логиката на решенията, които се взимат в ЦСКА, както и афишираното по-рано оттегляне на Гриша Ганчев от клуба, "армейците" може би ги чака съдбата на клуба от Сицилия. Особено пък и ако ГЕРБ остане на власт. Това означава не само продължаване на модела "Лудогорец", случван от олигархичен продукт именно на сегашната власт, но и неговото окончателно утвърждаване. Съвсем възможно е скоро и опитите за някаква съпротива да бъдат смачквани по много по-брутален начин, отколкото в момента.

Какво да кажем за футболния аспект на смяната на Бруно Акрапович с Любослав Пенев?...

Хем е смешно, хем е тъжно. И малките деца знаят, че Бруно Акрапович има повече спечелени трофеи като треньор от Любо Пенев. Единственият на Ел Голеадор е титлата в българския шампионат през сезон 2010/2011 с Литекс. Ловчанлии тогава триумфираха в първенството по много подобен начин на това, срещу което сега, като част от ЦСКА, скачат. Със съдийство в своя полза - спорни дузпи и т.н. Точно както Лудогорец в някои от сезоните, в които не бяха по-добри от ЦСКА.

Да смениш треньор заради няколко по-слаби мача е форма на абсолютна управленска и футболна неграмотност в частта на това как се изгражда един отбор. На "Армията" да отправят поглед на Запад и да видят колко време получи Юрген Клоп в Ливърпул преди той и футболистите му да спечели трофей. Солскяер в Манчестър Юнайтед също работи вече над 2 години, без все още да е постигнал нещо. А междувременно отнесе шестица от Тотнъм на "Олд Трафорд".

В момента дори в Левски се държат по-адекватно, подкрепяйки Славиша Стоянович, който няма по-добри резултати Акрапович. Знаят, че му е необходимо време, знаят с какво му се налага да работи. Точно това илюстрира голямата разлика в интелектуалния багаж между Наско Сираков и Стойчо Стоилов. Последният тотално не разбира нищо от треньори, а остават и сериозни съмнения дали той не организира вътрешните саботажи срещу някои от треньорите, минали през ЦСКА в последните години. В това число и срещу харизматичния босненец. Единственото, което на Стоилов не може да се отрече в положителен аспект, е усетът за сносни футболисти, които да бъдат взети евтино и продадени за доста повече пари.

Още повече, самото ръководство на клуба има много по-значителна вина за спада в представянето на състава. Не Акрапович поиска Валентин Антов и Али Соу - най-добрите футболисти на ЦСКА от началото на сезона, да бъдат продадени. Не заради него ЦСКА от лятото насам има изключително слаба конкуренция в средата на терена. Впрочем, чисто футболно срещу Славия на снега, с Антов и Али Соу в състава, отборът игра може би най-добре.

Особено продажбата на Али Соу наруши изключително много продуктивността на ЦСКА в атака. Невъзможно беше да не се отрази, тъй като треньорът в хода на подготовката е подготвял отбора да атакува по определен начин, в който Соу е основна фигура. След продажбата на гамбиеца нещата се промениха напълно и беше естествено да се даде време за нов градеж с Кайседо, Бисмарк и Пеняранда. Това не се случи и в този ред на мисли разсъжденията в управленските глави в ЦСКА са на много ниско ниво. Ако причина за уволнението на Акрапович са наистина няколкото слаби мача, които изигра отборът.

Говори се и за бойкот от страна на футболистите. Пореден такъв в ерата "Ганчев". Ако това е вярно, то доказва, че поуки от предишните пъти не са взети. Което не е изненадващо, но е обидно спрямо феновете. И по-страшното е, че поуката по-скоро не се взима умишлено.

Някои сигурно се питат какво може да се очаква от Любослав Пенев. Отговорът е много лесен, защото този "мач" вече сме го гледали.

Като треньор Любо има три периода в ЦСКА зад гърба си и, като изключим победата над Динамо Москва в турнира за Купата на УЕФА от първия му период през 2009 г., и трите му периода са абсолютен провал. Няма никакви основания да се предполага и да има надежди, че сега ще е по-различно. Има някакъв дребен шанс да спечели Купата на България, ако ефектът на новия треньор подейства върху играчите. Нищо повече от това не може да стане. Не само защото той е със спорни качества точно за тази професия, което не отменя легендарния му статут за клуба като футболист, но и защото за ръководството на ЦСКА ще е най-нормалното нещо да го изгони най-късно в средата на следващия сезон.

Назначаването точно на Любо Пенев не е случайно. По две причини. Първо, не бива да бъде назначаван Стойчо Младенов, който е без работа, защото той не би се съобразявал със странните претенции на главния мениджър Стойчо Стоилов. Пенев, колкото и да се прави на непослушен, за да го покани точно Стоилов, значи, че той се съобразява с исканията на ръководството. Например определени играчи да играят, независимо в каква форма са и какви качества имат, за да може евентуално да бъдат продадени. Ако някой се излъже.

Второ, щом не може да е Стойчо Младенов, трябва друга голяма легенда на ЦСКА да смени Акрапович, за да може феновете да бъдат умилостивени по-лесно. Някои ще скачат, други не, като в крайна сметка и първите ще се примирят в някакъв момент.

А как може да стане това ли? Много лесно...

Твърде е вероятно още с първите си медийни изяви като старши треньор на ЦСКА Любослав Пенев да подеме медийна война с Лудогорец, БФС и цялата държава, ако се наложи. Не че основания за това няма, но в случая това ще се прави с цел изместване на фокуса от недалновидните решения към външните врагове. Това е единствената идея. Всички други да са виновни, но и не самите хора в "червения" клуб. И така до края на света. Или поне до края на ловешката ера в ЦСКА.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 76 гласа.

Свързани новини