Last news in Fakti

29 Март, 2021 15:15 12 118 41

Ловешкият манталитет за пореден път се изгаври с ЦСКА

  • цска-
  • треньорска смяна-
  • бруно акрапович-
  • любослав пенев-
  • стойчо стоилов

Твърде е вероятно още с първите си медийни изяви като старши треньор на ЦСКА Любослав Пенев да подеме медийна война с Лудогорец, БФС и цялата държава, ако се наложи

Ловешкият манталитет за пореден път се изгаври с ЦСКА - 1

Уволнението на Бруно Акрапович от ЦСКА започна да се "пече" още след мача с Лудогорец. Ако не и по-рано, по причини, които знаят само в кръга "Ловеч", настанил се на стадион "Българска армия", както едно време разни шумкари са се настанявали в домовете на убитите достойни българи, формирали преди това елита на страната. Приликата е в това, че резултатът е един същ, когато някой дойде в столицата с провинциалния си манталитет. Следва разруха.

В ЦСКА, разбира се, ситуацията не е пълна разруха. Верни решения през годините имаше, но те oтстъпват по-тежест от гледна точка на значимост.

Още след мача с Лудогорец знайни и незнайни "разбирачи" в медии, благоразположени към това ръководството на ЦСКА, както и обратното, започнаха да бият по канчето на босненския специалист, с което да подготвят почвата сред феновете за евентуално уволнение. Е, то в крайна сметка се случи по късните доби на вчерашния неделен ден, а с това решение ЦСКА все повече заприличва на италианския Палермо с президент Маурицио Дзампарини, който сменяше по 5-6 треньора на сезон. В последна сметка този клуб бе затрит, а към момента е в Серия Ц и не се знае дали скоро ще може да се върне в елитния италиански футбол, където по принцип му е мястото.

Ако следваме логиката на решенията, които се взимат в ЦСКА, както и афишираното по-рано оттегляне на Гриша Ганчев от клуба, "армейците" може би ги чака съдбата на клуба от Сицилия. Особено пък и ако ГЕРБ остане на власт. Това означава не само продължаване на модела "Лудогорец", случван от олигархичен продукт именно на сегашната власт, но и неговото окончателно утвърждаване. Съвсем възможно е скоро и опитите за някаква съпротива да бъдат смачквани по много по-брутален начин, отколкото в момента.

Какво да кажем за футболния аспект на смяната на Бруно Акрапович с Любослав Пенев?...

Хем е смешно, хем е тъжно. И малките деца знаят, че Бруно Акрапович има повече спечелени трофеи като треньор от Любо Пенев. Единственият на Ел Голеадор е титлата в българския шампионат през сезон 2010/2011 с Литекс. Ловчанлии тогава триумфираха в първенството по много подобен начин на това, срещу което сега, като част от ЦСКА, скачат. Със съдийство в своя полза - спорни дузпи и т.н. Точно както Лудогорец в някои от сезоните, в които не бяха по-добри от ЦСКА.

Да смениш треньор заради няколко по-слаби мача е форма на абсолютна управленска и футболна неграмотност в частта на това как се изгражда един отбор. На "Армията" да отправят поглед на Запад и да видят колко време получи Юрген Клоп в Ливърпул преди той и футболистите му да спечели трофей. Солскяер в Манчестър Юнайтед също работи вече над 2 години, без все още да е постигнал нещо. А междувременно отнесе шестица от Тотнъм на "Олд Трафорд".

В момента дори в Левски се държат по-адекватно, подкрепяйки Славиша Стоянович, който няма по-добри резултати Акрапович. Знаят, че му е необходимо време, знаят с какво му се налага да работи. Точно това илюстрира голямата разлика в интелектуалния багаж между Наско Сираков и Стойчо Стоилов. Последният тотално не разбира нищо от треньори, а остават и сериозни съмнения дали той не организира вътрешните саботажи срещу някои от треньорите, минали през ЦСКА в последните години. В това число и срещу харизматичния босненец. Единственото, което на Стоилов не може да се отрече в положителен аспект, е усетът за сносни футболисти, които да бъдат взети евтино и продадени за доста повече пари.

Още повече, самото ръководство на клуба има много по-значителна вина за спада в представянето на състава. Не Акрапович поиска Валентин Антов и Али Соу - най-добрите футболисти на ЦСКА от началото на сезона, да бъдат продадени. Не заради него ЦСКА от лятото насам има изключително слаба конкуренция в средата на терена. Впрочем, чисто футболно срещу Славия на снега, с Антов и Али Соу в състава, отборът игра може би най-добре.

Особено продажбата на Али Соу наруши изключително много продуктивността на ЦСКА в атака. Невъзможно беше да не се отрази, тъй като треньорът в хода на подготовката е подготвял отбора да атакува по определен начин, в който Соу е основна фигура. След продажбата на гамбиеца нещата се промениха напълно и беше естествено да се даде време за нов градеж с Кайседо, Бисмарк и Пеняранда. Това не се случи и в този ред на мисли разсъжденията в управленските глави в ЦСКА са на много ниско ниво. Ако причина за уволнението на Акрапович са наистина няколкото слаби мача, които изигра отборът.

Говори се и за бойкот от страна на футболистите. Пореден такъв в ерата "Ганчев". Ако това е вярно, то доказва, че поуки от предишните пъти не са взети. Което не е изненадващо, но е обидно спрямо феновете. И по-страшното е, че поуката по-скоро не се взима умишлено.

Някои сигурно се питат какво може да се очаква от Любослав Пенев. Отговорът е много лесен, защото този "мач" вече сме го гледали.

Като треньор Любо има три периода в ЦСКА зад гърба си и, като изключим победата над Динамо Москва в турнира за Купата на УЕФА от първия му период през 2009 г., и трите му периода са абсолютен провал. Няма никакви основания да се предполага и да има надежди, че сега ще е по-различно. Има някакъв дребен шанс да спечели Купата на България, ако ефектът на новия треньор подейства върху играчите. Нищо повече от това не може да стане. Не само защото той е със спорни качества точно за тази професия, което не отменя легендарния му статут за клуба като футболист, но и защото за ръководството на ЦСКА ще е най-нормалното нещо да го изгони най-късно в средата на следващия сезон.

Назначаването точно на Любо Пенев не е случайно. По две причини. Първо, не бива да бъде назначаван Стойчо Младенов, който е без работа, защото той не би се съобразявал със странните претенции на главния мениджър Стойчо Стоилов. Пенев, колкото и да се прави на непослушен, за да го покани точно Стоилов, значи, че той се съобразява с исканията на ръководството. Например определени играчи да играят, независимо в каква форма са и какви качества имат, за да може евентуално да бъдат продадени. Ако някой се излъже.

Второ, щом не може да е Стойчо Младенов, трябва друга голяма легенда на ЦСКА да смени Акрапович, за да може феновете да бъдат умилостивени по-лесно. Някои ще скачат, други не, като в крайна сметка и първите ще се примирят в някакъв момент.

А как може да стане това ли? Много лесно...

Твърде е вероятно още с първите си медийни изяви като старши треньор на ЦСКА Любослав Пенев да подеме медийна война с Лудогорец, БФС и цялата държава, ако се наложи. Не че основания за това няма, но в случая това ще се прави с цел изместване на фокуса от недалновидните решения към външните врагове. Това е единствената идея. Всички други да са виновни, но и не самите хора в "червения" клуб. И така до края на света. Или поне до края на ловешката ера в ЦСКА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    62 41 Отговор
    цецка-ТИРЕ-Лойч са един обикновен отбор от гр.Лойч! Това е дублиращият отбор на “Литекс-Ловеч.” Не разбирам защо всички писачи във “Факти” пропускат ТИРЕТО?!? Срамувате ли се? Ей, люляци...

    Коментиран от #8

  • 2 Наш човек

    41 34 Отговор
    Скъпи Петьо, моля те не вземай мнение по теми който са далеч от твоята компетентност.
    Или защо не вземеш мнение по уволнението на Франк Лампард от Челси , та да издърпаш ушите на Абрамович. И друго твърде си малък за да разбираш тази материя ФУТБОЛ.
  • 3 военен

    47 9 Отговор
    жалко,че пропуснах преди години туй човече стойчо!
  • 4 Оранжеви клетници

    62 31 Отговор
    ОРАНЖЕВАТА МЪКА КРАЙ НЯМА! ЛОВЕШКИЯ ЦИРК В ДЕЙСТВИЕ! СЕЛСКИЯ МАНТАЛИТЕТ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН! ОРАНЖЕВИТЕ ГОСТИ НА СОФИЯ ГО ДОКАЗВАТ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ВСЕКИ ДЕН! ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПОВЯРВАХА НА ОРАНЖЕВИТЕ БЛАГОДЕТЕЛИ! ЛИТЕКС - ТОВА СИ ТИ!
  • 5 ЦСКАфрика

    45 24 Отговор
    Ясно е че пак ще духат супата.
  • 6 Говедо

    43 21 Отговор
    След Стойнев,който си е откровено теле,още един разбирач оплюва Гришата,а с него и ЦСКА.Не разбирате ли,че вашия спонсор Цеката никога няма да го пуснем на Армията?
  • 7 Карас

    36 31 Отговор
    Говедата се загрижили за ЦСКА.Абе напушени теленца защо не си мислите какво ще стане,когато собсвеника ви изгуби изборите?Кой ще ви държи още на изкуствено дишане,или ще ви дръпат шалтера?!

    Коментиран от #10

  • 8 Левски 1914

    26 21 Отговор

    До коментар #1 от "Asdfg":

    И са обединени с Чавдар Етрополе , ползват техния лиценз.
  • 9 KelnerMedia

    39 8 Отговор
    Мен ако питате - Рачков е виновен! Бай Бруно няма нищо общо, но Рачков с неговите тирета ни докара до тук!
  • 10 БМБ200

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "Карас":

    Аз, БМБ и ДПС с Инджов сме ортаци в ЦСКА - София и ФК Ловеч. С Делян сме в Левски, с Киро в Разград, с Крушата в Локо Пд, а с руснаците и ТЕЦ-а си държим Ботев и Берое. Какъв е проблема?
  • 11 нормално

    8 2 Отговор
    Един си отива,друг-идва!....
  • 12 Бамбука

    26 4 Отговор
    Само така. Чичовото ще ги "оправи" - хахахха
  • 13 киро

    19 15 Отговор
    А Тройчо Младенов защо няма отбор който да тренира от доста дълго време.Добрите треньори не стоят дълго време без работа(значи не става за нищо)
  • 14 Лиска 2016

    25 19 Отговор
    Първо комунягите създадоха копие на съветски военен отбор и той не оцеля.2016-та г.преименуваха ловешкия Литекс и го докараха в София.Сега Гришата се отказа и от този опит и най-накрая това недоразумение с тези отбори може би ще приключи.Както дошло,така си и отишло...България е на път да се отърве от тези недоразумения завинаги...Честито на всички нормално създадени спортни тимове в страната ни!

    Коментиран от #18

  • 15 АЙ СТИГА БЕ

    41 18 Отговор
    Шумкари ги създадоха, шумкари ги затриват. Не че на Герена е цветя и рози. Но, когато видя академичната физиономия на Стойкас Стоилас и шедьовъра на изобразителното изкуство с романтичния артистичен псевдоним Кюстендиуеца, не мога да сдържа смеха си :))))
  • 16 Трагедия

    17 0 Отговор
    И трябва ли после да се чудим защо българският т.нар.футбол (с извинение) е на това дередже?
  • 17 ВЕКОВНИ

    23 9 Отговор
    ЛИТЕКС ВЕКОВЕН ! 100 ГОДИНИ ФУТБОЛ В ЛОВЕЧ !
  • 18 Тито

    17 14 Отговор

    До коментар #14 от "Лиска 2016":

    Много бързо забравихте Лафчис 1992 и вече 30 годинки сте под крилото на държавата. Добре че е майка кърмилница за да съществувате все още.
  • 19 кб13

    7 2 Отговор
    Какво не ви харесва! Журналята има за какво да пишат, вие има върху какво да изливате злобата си, простотията си, омразата си. Предлагам ви от време на време да си сменяте ролите. Коментиращите да станете журналя и обратното. Ще стане по весело.
  • 20 Профан

    23 6 Отговор
    ЛОВЕЧ Е СЕЛИЩЕ ПО-ДРЕВНО ОТ СОФИЯ. ПРЕДИ 1870 Г. ЛОВЕЧ Е БИЛ ГРАД С ПО-МНОГОБРОЙНО НАСЕЛЕНИЕ ОТ СОФИЯ. ЛОВЕЧ Е В ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ И ВИНАГИ Е БИЛ БЪЛГАРСКИ ГРАД. СОФИЯ НЕ ВИНАГИ Е БИЛА БЪЛГАРСКА.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 8:0

    21 4 Отговор
    Ловеч - ЦСКА 8:0
  • 24 Sion

    4 5 Отговор
    Пешко, вади пари и купувай ЦСКА..Сигурен съм, че ще спечелиш поне ЛЕ , като гледам къв спец си..Лаладжии..
  • 25 Тумора лески

    6 15 Отговор
    Телетата да отиват при алкохолика убиец-Гундьо,и да си закарат и големия спонсор ,търбуха ПееФски!Пожелавам им безпроблемно пътуване към отввъдното
  • 26 Гаврайл

    12 4 Отговор
    Ама как така провинциален манталитет в ЦСКА? То няма такъв отбор , това е Литекс! А да правиш аналог с настаняването в домове на достойни българи след 9.9.44 от селяните в контекста на изчезналият вече отбор на цска, е меко казано гавра, та той е създаден от същите тези селяни !
  • 27 Сифиянец

    11 2 Отговор
    Ето пак моя човек! Радва ме. Само чакам пак да е разстроен от ловчанлии и отново да си изплаче мъката в някоя статийка! Пак искам да му напомня , че това нещо да фен на литекс- София и антикомунист са две напълно противоположни неща! Истинското цска е създадено от нашите комунисти с указ, по почин на съветското московско. Няма логика. Кефите ме.
    Първо ги припознавахте една година и се кълняхте че никога няма да подкрепите провинциален отбор а сега чак разочарование . Ловчанлии😀
  • 28 един от многото

    10 0 Отговор
    Докато този недогърмения от снимката коли и беси в ЦСКА резултатите ще са мижави и всички ще са непрекъснато на течение!
  • 29 Мутроландия

    6 0 Отговор
    Който се е хванал с мутри, хаир нее видял !!!
  • 30 8888

    2 0 Отговор
    Не си ли послушен аут
  • 31 тарикату

    6 1 Отговор
    литекс оле, ний от ловеч сме, цска умре, ний на армията сме.
  • 32 Jrj

    7 0 Отговор
    Разбирам сърби,румънци,турци да се присмиват на българските отбори за слаби резултати или издънки,но това фенове на едни отбори да усмиват други ??Усмиващити погледнете вашите отбори и вижте плачевната картинка при вас,проблеми,слаби игра ,на външната сцена погром.Как въобще намирате сили и омраза да се плювате.Едните са тирета ,а другите евроидиоти,жалка картинка.За сведение,а някой го и знаят Стяуа и Ц.звезда имат КЕШ,Галатасарай купа на УЕФА.Ние имаме само омраза
  • 33 Този автор

    1 3 Отговор
    е цар на глупостта !
  • 34 LIVERPOOL CHAMPION 🏆 20

    2 1 Отговор
    Само ЛЕВСКИ СОФИЯ ЗАВИНАГИ !!!
    Но и трябва да има достоен опонент !
    Мачовете с ЦСКА са си "вечното дерби" !
    Не се плюйте един другиму,а да се вземем в ръце и да оправим нещата в България !!!
    На първо време да свалим ГЕРБ от власт !
  • 35 ХА ХА ХА

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА, ПРАВО В 10, БРАВО!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 pastora

    2 0 Отговор
    Г-Н ГAНЧEВ,ПOЗВOЛЯВAЙКИ ДA CE CЛУЧИ ТAЗИ ФAТAЛНA CТЪПКA ЗA КЛУБA,ВИE ГУБИТE МНOГO ИCТИНCКИ ВEРНИ ФEНOВE НA ВEЛИКИЯ КЛУБ.НAЛИВAТE ВOДA В МEЛНИЦИТE НA AВИAТOРИТE И НA РAЗГРAДCКИЯ ПEЛИКAН!!!.ЗAЩO НE ДAДOХТE НA БOCНEНEЦA ДВE ГOДИНИ ДA CЪCТAВИ CТAБИЛEН OТБOР,ПРOДAДOХТE ДВAМAТA OCНOВНИ ИГРAЧИ (AНТOВ И COУ) И ECТECТВEНO КЛACAТA CПAДA!!! OТМEНEТE ФУНКЦИИ НA CТOИЛOВ И НA ДРУГИТE ПCEВДOРЪКOВOДИТEЛИ НA ЛЮБИМИЯТ НИ OТБOР.ЛЮБO БE ВEЛИК НAШ ФУТБOЛИCТ,МЪЖКAР,OБИЧAН OТ ВCИЧКИ НAC ,НO ЗA ТРEНЪOР НA OТБOРA И ДУМA НE МOЖE ДA CТAВA!!!ЗAГУБИ CПEЧEЛEНA КУПA OТ БOТEВ!!!КAКВO ЩE ИCКAМE CEГA OТ НEГO?
  • 38 В е л и к и я

    0 0 Отговор
    Две грешки -и на Бруно и на ЦСКА .. първият не трябваше да отива вторите не трябваше да го канят ..!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дедовия

    1 0 Отговор
    Гоуем северно македонски екстремент!

    Коментиран от #41

  • 41 Маке

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дедовия":

    Демек клефук!