Отидете към основна версия

5 217 19

Челси е новият властелин на Шампионската лига

  • хаверц-
  • дузпа-
  • var-
  • манчестър сити-
  • финал-
  • шампионска лига-
  • челси

"Сините" от Лондон победиха Манчестър Сити на финала с 1:0

Снимка: БГНЕС

Челси е победител в Шампионската лига. „Сините” от Лондон надделяха с 1:0 над сънародниците си от Манчестър Сити и за втори път вдигат най-ценното отличие в клубния футбол. Единственото попадение бе дело на Кай Хаверц в края на първата част. Германският мениджър на лондончани Томас Тухел надхитри Хосеп Гуардиола и остави нереализирана мечтата на „гражданите” за исторически първи трофей в турнира. Челси пък за втори път печели отличието, след като през 2012 година надделяха след дузпи над Байерн на финала в Мюнхен. Самият Гуардиола пък така и не успя за пореден път да спечели Шампионска лига с друг отбор, освен с Барселона.

Челси бе по-активният и уверен тим през първите 45 минути, но Стърлинг бе този, който първи пропусна добра възможност. В 8-ата минута той изскочи зад защитата и овладя топката, но се забави да стреля и така в крайна сметка шансът беше пропилян.

В 10-ата "сините" от Лондон отговориха с атака, при която Вернер получи възможност да стреля от няколко метра, но не намери добре кълбото. Германският национал направи още един голям пропуск за Челси в 14-ата минута, като този път стреля слабо и Едерсон спаси.

Челси сътвори още една опасност пред вратата на Сити в 17-ата, като този път Канте стреля с глава в аут. Тимът на Гуардиола се съвзе и за малко да излезе напред в резултата, след като в 27-ата Фодън се беше устремил към вратата на Менди и шутира от движение, но Антонио Рюдигер спря топката с изключителен шпагат.

Тухел бе принуден да прави смяна през първата част, тъй като опитният бранител Тиаго Силва се контузи и бе заменен принудително от Андреас Кристенсен.

”Сините” от Лондон излязоха напред в резултата в много важен момент. В последните минути на първото полувреме Майсън Майнт изведе с ювелирен пас Кай Хаверц сам срещу Едерсон. Нападателят на Челси успя и с малко късмет да преодолее стража на Сити и на празна врата реализира.

Второто полувреме не започна добре за Гуардиола. Малко след началото му се контузи капитанът Кевин де Бройне и се наложи да бъде заменен принудително. VAR пък охлади мераците на „гражданите” за дузпа, каквато те искаха за игра с ръка на Джеймс.

Аспиликуета пък се намеси решително миг преди Марез да прати топката във вратата на Челси.

В 73-ата минута Пулишич, който влезе малко по-рано и се превърна в първия американец, който участва на финал в Шампионска лига, пропиля отличен пас след извеждащо подаване на Хаверц.

В последните минути на срещата „гражданите” започнаха да изсипват топката в наказателното поле на лондончани, но отбраната им се справи блестящо.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини