Отидете към основна версия

1 541 0

Люис сбъдна мечтата си, след блестящ триумф в Унгария

  • люис хамилтън-
  • унгария-
  • формула 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Люис Хамилтън продължава да демонстрира, че е в повече от добра форма след раздялата си с красивата Никол Шерцингер, след като днес триумфира в Гран При на Унгария.

Британецът сбъдна мечтата си и и спечели първата си победа за отбора на Mercedes, след десет състезания, четири полпозишъна и три качвания на подиума от началото на сезона.

Въпреки че температурата на пистата в Унгария бе на моменти над 51 градуса, Люис успя да стигне до победата в десетия си старт с екипа на германците. За да спечели старта на "Хунгароринг", световният шампион за 2008 г. трябваше да направи феноменална квалификационна обиколка в събота, но и няколко ключови изпреварвания в дългата 70 обиколки надпревара.

„Отборът ми свърши невероятна работа. Не вярвах, че гумите ще издържат и че състезанието ще се развие толкова добре. Днес всичко се подреди в моя полза. Имах възможност да контролирам износването на гумите и това ми даде шанс да спечеля", заяви Хамилтън след края на надпреварата.

"Дадох всичко от себе си. Радвам се, че направих изпреварвания в ключовите моменти, защото иначе трафикът щеше да ме забави доста. Щастлив съм от първата си победа за "Мерцедес" и смятам, че ако в следващите състезания гумите работят толкова добре, имаме шансове да се борим за титлата", каза още Хамилтън.

Хамилтън направи отличен старт и успя да задържи първата позиция. Зад него Фетел нямаше проблем да запази второто място пред Ромен Грожан, а големият губещ беше Нико Розберг. Германецът се удари с Фелипе Маса, като части от неговото крило полетяха на пистата, а това му струваше загуба на осем позиции.

В края на деветата обиколка Люис влезе в бокса за първи път, а малко след това същото сториха и Фетел и Грожан.
В 30-ия тур Хамилтън все още бе начело, оставайки пред Фетел, а Алонсо се изкачи на трета позиция, а зад него бе Уебър. Грожан съумя да мине пред Маса и зае пето място.

Две обиколки по-късно  Люис влезе за втори път в бокса, като британецът излезе на пистата зад Марк Уебър на четвърта позиция.  Той обаче бързо успя да остави ветерана зад себе си, възползвайки се от новите си гуми и успешно изпреварвайки австралиеца. Малко по-късно в бокса влязоха още Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо, а Хамилтън за трети път в днешния ден оглави колоната. Марк Уебър остана на втора позиция, но и все още със само едно-единствено спиране за смяна.
Междувременно Lotus бе споходен от лоши новини, след като Ромейн Грожан бе наказан от стюардите заради неправилно изпреварване на Фелипе Маса.

През втората част от състезанието Кими Райконен постепенно се проправяше път към челото благодарение на алтернативната сратегия с две спирания в бокса.

След последните спирания в бокса финландецът излезе втори. В края на състезанието той беше значително по-бавен от застигналия го Фетел, тъй като изкара повече от 30 обиколки с последния комплект гуми, но с перфектно каране успя да защити позицията.

"Трудно си подреждам нещата в квалификациите и страдам от това в състезанията. Избрахме стратегия с две спирания, защото това беше единствения начин да прскоча толкова съперници. Знаех, че ще бъде трудно в края, но вярвах, че гумите ще издържат. Имахме добра скорост в последния сектор и това ми позволи да задържа Себастиан в първия завой", коментира Райконен.

Марк Уебър приключи четвърти, а в топ 6 попаднаха още Алонсо и Грожан. Бътън, Маса, Перес и Малдонадо затвориха десетката, като Пастор донесе първа точка на своя тим през настоящия сезон.

В борбата за титлата Фетел събра 172 точки и има преднина от 39 пред Райконен, който излезе на второ място. Алонсо е трети със 133 точки, а след успеха в Унгария Хамилтън се приближи на десет точки от испанеца.

С финала на Гран при на Унгария започва и лятната пауза във Формула 1. Следващият старт е в Белгия чак след месец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини