Отидете към основна версия

927 4

The Guardian: Футболният жаргон вече се нуждае от речник за идиоти

  • ейдриън чилс

Ейдриън Чилс смята, че съвременните коментатори само отблъскват футболните запалянковци

Снимка: БГНЕС

Транзиция, офанзивна четвъртина, фалшива деветка“ - това са само щипка от изразите, които станаха част от съвременния футболен жаргон, който бълва от телевизионни екрани, подкасти, новинарски сайтове и сие. Ейдриън Чилс от The Guardian обаче е върл противник на тази тенденция и дори посвети специален коментар по темата за авторитетното издание.

Той е на мнение, че коментаторите вече имат нужда от „идиотски филтър“, за да бъдат разбрани от зрителите и слушателите, а това само отблъсква хората от играта.

В България наблюдаваме същия феномен през последните години. Коментарите по Diema Extra станаха пословични именно с това, че усложняват излишно терминологията във футбола с неясна цел.

Налага ми се да мисля много по този въпрос особено около световната купа, където много хора, които не са фенове, гледат футбол. Надявам се, че това ще ги накара да се влюбят в простата красива игра, но жаргонът усложнява този процес“, пише Чилс в коментара си.

По тази причина и ние във ФАКТИ.бг се стараем да опростяваме нещата, когато отразяваме най-интересните мачове, защото осъзнаваме, че футболът е игра, която цели да забавлява, а не да обременява обществото.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.