Last news in Fakti

1 Декември, 2022 16:04 926 4

The Guardian: Футболният жаргон вече се нуждае от речник за идиоти

  • ейдриън чилс

Ейдриън Чилс смята, че съвременните коментатори само отблъскват футболните запалянковци

The Guardian: Футболният жаргон вече се нуждае от речник за идиоти - 1
Снимка: БГНЕС

Транзиция, офанзивна четвъртина, фалшива деветка“ - това са само щипка от изразите, които станаха част от съвременния футболен жаргон, който бълва от телевизионни екрани, подкасти, новинарски сайтове и сие. Ейдриън Чилс от The Guardian обаче е върл противник на тази тенденция и дори посвети специален коментар по темата за авторитетното издание.

Той е на мнение, че коментаторите вече имат нужда от „идиотски филтър“, за да бъдат разбрани от зрителите и слушателите, а това само отблъсква хората от играта.

В България наблюдаваме същия феномен през последните години. Коментарите по Diema Extra станаха пословични именно с това, че усложняват излишно терминологията във футбола с неясна цел.

Налага ми се да мисля много по този въпрос особено около световната купа, където много хора, които не са фенове, гледат футбол. Надявам се, че това ще ги накара да се влюбят в простата красива игра, но жаргонът усложнява този процес“, пише Чилс в коментара си.

По тази причина и ние във ФАКТИ.бг се стараем да опростяваме нещата, когато отразяваме най-интересните мачове, защото осъзнаваме, че футболът е игра, която цели да забавлява, а не да обременява обществото.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 2 Отговор
    Едната мисирка по БНТ вика на Гарет Саутгейт - Гари. А добре, че е турчето Бюлент, та говори английски, испамнски, арабски, турски, че нашите са тотално закъсали с тая десетопръсна система.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    😀😀😀
    "Кръглата топка" - не е кръгла ‼️
    "Двадесет и двамата на терена" - не са двадесет и двама ‼️
    " Човекът в черно" днес е в розово 😀
  • 4 Протестиращ

    5 0 Отговор
    Незнайно защо по Диема има двоен стандарт - на едното ЦСКА му произнасят всеки път името - 1948, а на другото го съкращават - пропускат тирето?! И защо наричат преименуваният Литекс "армейци"?! Бълнуват и за някакво "вечно дерби" с ловчанлии?! Това вече започва сериозно да дразни зрителите!