Отидете към основна версия

4 360 31

Сензация за Спортист на годината?

  • спорт

Нургюл шеста...

Снимка: БГНЕС

Александър Везенков стана Спортист на годината на България. Григор Димитров и Петър Мицин допълват тройката. Сашо стана втори в Евролигата с Олимпиакос. Българинът вече е част от НБА, където се интегрира сега. Григор игра финал на Мастърса в Париж в края на годината и е 14-ти в ранглистата на АТП. Записа страхотни победи над играчи като Карлос Алкарас и Данийл Медведев. Петър Мицин си пробива път в плуването. Звездата ни в алпийските ски Алберт Попов е четвърти. Карлос Насар-Херкулес е пети, той е европейски шампион по вдигане на тежести и може би най-голямата ни надежда за олимпийско злато през тази година.

Нургюл Салимова завърши шеста в класацията. Тя е европейски шампион с отбора на България. Салимова направи спортни шедьоври на втора дъска. Нургюл е втора за Световната купа за 2023 година. Една от осемте претендентки, които ще си оспорват място за шахматен-дуел с настоящата световна шампионка в този спорт при дамите. Младата българка стана и четвърта на Световното първенство по ускорен шах при жените. Това се случи преди дни и най-вероятно не е повлияло на класирането ѝ в наградите.

Личното ми мнение е, че Нургюл Салимова заслужаваше наградата най-много от всички български спортисти за 2023 година. Пък тройката трябваше да е Нургюл Салимова (не с първа причина, че е дама, а защото май имаше най-силна година от спортистите ни), Григор Димитров, Александър Везенков, това е само лична позиция. Не съм участвал в анкетата, нямам претенции да съм прав в тезата си, но считам, че чак шеста позиция за младата ни шахматна звезда е изненадващо класиране.

За начало на годината май е редно да пожелаем здраве и сбъднати мечти на всички родни спортисти...

Коментар на Тервел Илиев

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 42 гласа.

Свързани новини