Last news in Fakti

4 Януари, 2024 19:31 4 303 31

Сензация за Спортист на годината?

  • спорт

Нургюл шеста...

Сензация за Спортист на годината? - 1
Снимка: БГНЕС

Александър Везенков стана Спортист на годината на България. Григор Димитров и Петър Мицин допълват тройката. Сашо стана втори в Евролигата с Олимпиакос. Българинът вече е част от НБА, където се интегрира сега. Григор игра финал на Мастърса в Париж в края на годината и е 14-ти в ранглистата на АТП. Записа страхотни победи над играчи като Карлос Алкарас и Данийл Медведев. Петър Мицин си пробива път в плуването. Звездата ни в алпийските ски Алберт Попов е четвърти. Карлос Насар-Херкулес е пети, той е европейски шампион по вдигане на тежести и може би най-голямата ни надежда за олимпийско злато през тази година.

Нургюл Салимова завърши шеста в класацията. Тя е европейски шампион с отбора на България. Салимова направи спортни шедьоври на втора дъска. Нургюл е втора за Световната купа за 2023 година. Една от осемте претендентки, които ще си оспорват място за шахматен-дуел с настоящата световна шампионка в този спорт при дамите. Младата българка стана и четвърта на Световното първенство по ускорен шах при жените. Това се случи преди дни и най-вероятно не е повлияло на класирането ѝ в наградите.

Личното ми мнение е, че Нургюл Салимова заслужаваше наградата най-много от всички български спортисти за 2023 година. Пък тройката трябваше да е Нургюл Салимова (не с първа причина, че е дама, а защото май имаше най-силна година от спортистите ни), Григор Димитров, Александър Везенков, това е само лична позиция. Не съм участвал в анкетата, нямам претенции да съм прав в тезата си, но считам, че чак шеста позиция за младата ни шахматна звезда е изненадващо класиране.

За начало на годината май е редно да пожелаем здраве и сбъднати мечти на всички родни спортисти...

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой е пък този

    48 12 Отговор
    везенков ,много хора не са го чували
  • 2 Боро

    49 5 Отговор
    Подигравка...
  • 3 Димитър

    62 4 Отговор
    Нургюл може би трябва да стане извънземен шампион за да е първа. Срамна работа.
  • 4 Бегай !

    63 6 Отговор
    Егати и подигравката.Тоя Везенков не може да си върже сам кецовете.Трябваше Нургюл да е първа ! Ама за нашите журналя шаха не е спорт, а игра на- не се сърди човече !
  • 5 Един от рядкото случаи

    23 2 Отговор
    В които съм съгласен с Тервелчо.
  • 6 Мим

    38 1 Отговор
    Абсолютно цялата класация трябва да се обърне отзад напред.Това класиране е подигравка и пълна порнография....
  • 7 Артилерист

    48 1 Отговор
    Моето уважение към Везенков, но той е представител на колективен спорт и неговите заслуги определено се преекспонират. Ето сега в НБА представянето му е колебливо, той влиза като резерва за по няколко минути и въобще не блести сред тамошните баскетболни звезди. В никакъв случай не го намирам за най-успешния и най-важното, за най-популярния спортист на страната за годината. Според мен, това е лобистко класиране. Салимова направи фурор в шаха ЗА ГОДИНАТА. Тя за един ход не стана световна шампионка в жестока ИНДИВИДУАЛНА конкуренция. Това момиче прослави България, а те я пратили на шесто място. Еди кой си пробивал в своя спорт!? Ами нека да пробие, пък тогава го класирайте. Григор Димитров в която и страна да играе от всичките й краища се стичат БЪЛГАРИ да го гледат. Григор е популярен тенисист не само България, но и в ЦЕЛИЯ СВЯТ, докато Сашо Везенков е по-известен в баскетболните среди ...
  • 8 Зомбайо

    39 0 Отговор
    Тоя игра ли за България тази година, че печели класацията? И ако е играл колко точки е вкарал? Нюргюл трябваше да е първа, но ще я оцените едва когато напусне страната и заиграе за други като същия тоя везенков!

    Коментиран от #9

  • 9 Зомбайо

    43 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зомбайо":

    Сега му погледнах биографията, че той от 10 одини не е национал! 22-ра играе едно състезание за България на евробаскет и това е! Егати пародията е тая класация!
  • 10 Илия

    31 2 Отговор
    Карлос трябваше да е първи - тази година направи два световни рекорда, а между тях скъса минискус. Това е чудо за 6 месеца да се възстанови и направи нов световен рекорд.
  • 11 Мюнхен

    15 2 Отговор
    Везенков е творение на Лукойл.Извода е че човек трябва да си гледа личния интерес и парите.Останалото е ала бала.
  • 12 Ветеринарен психолог

    30 4 Отговор
    Везенков заслужава. Все пак два пъти отбеляза по 3 точки. Това са си 2 хеттрика.И играе в Америка. Григор и той има хет трик с мадамите. Трите най-вървежни бяха негови. Мила Нургюл. Догодина се постарай повече. Гледай поне да се класираш на галактическото първенство първа!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Така е когато класацията

    28 1 Отговор
    Се прави от мисирки, макар и спорни.
  • 15 Другари

    21 1 Отговор
    Правешките комунисти станаха американски капиталисти и пак са номер едно.
  • 16 Иван

    25 0 Отговор
    За кого играе Везенков? Не и за България. Няма ден да не се говори за Везенков. Аман
  • 17 Тодор

    26 0 Отговор
    Доколкото знам за класацията Спортист на годината гласуват само журналисти а те са простаци.
  • 18 Гоуст

    1 19 Отговор
    До някъде сте прави, но Везенков стана шампион на Гърция, спечели най-добър играч в Европа на Евролигата и второ място. От там и трансфер в НБА, което си е огромен успех. По-комерсиалният спорт винаги е с превес над другите...

    Коментиран от #28

  • 19 Майстора

    22 1 Отговор
    Чалга поколението си избра себеподобни.Какво е това шах?

    Коментиран от #22

  • 20 Шменти капели

    2 0 Отговор
    И къде е Калина Бояджиева?
  • 21 КОН НА Г 4 🐴....шампион НА морски...шах

    3 9 Отговор
    ...ДЕМЕК И ШАХ МАТИСТИТЕ
    В ГРАДИНКАТА ПРЕД НАР.ТЕАТЪР...СА ГРОСМАЙСТОРИ И СПОРТИСТИ,МАЙ...
  • 22 Шахът е ...

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "Майстора":

    Един много "динамичен" спорт.
  • 23 Хе хе

    17 0 Отговор
    Като им гледам класирането на спортните журналисти, препоръчвам на Салимова повече да не им дава интервюта, тези са простаци.
  • 24 Муньос

    10 0 Отговор
    Като видя физиономия на професионален спортист и интелекта ми пада наполовина.
  • 25 стига, бе

    9 1 Отговор
    Това класиране е абсолютен срам! Тоя Везенков сигурно няма и българско гражданство!
  • 26 Кирил петков

    9 0 Отговор
    Така ни наредиха от посолството трябва реклама на нба
  • 27 Хроники

    4 0 Отговор
    Когато някога имаше държава , и спорт . Приза "Спортист на годината " се превръщаше в истинска главоблъсканица за нашите спортни журналисти , защото трябваше да се избира между няколко Олимпийски Шампиона . И друг цвят освен златен , нямаше как да доближи до трона . Победителя трябваше да е победил всички , и всичко по света - категорично , с резон , класа , нов световен рекорд. В една от годините , избраха Христо Стоичков , защото ние нямахме големи традиции във световният футбол. Останалият подгласник Николай Бухалов , олимпийски шампион на едноместно кану , изрази своето недоволство . И той със своето кану , не е оставил пред него никой , и зад Стоичков играе цял отбор , а той се бори сам. Стоичков му отвърна , да заповяда на терена , за да види колко е" лесно".
  • 28 да, огромен

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гоуст":

    Да търка скамейката на отбора и тук там за 2-3 мин да поиграе
  • 29 кАРЛОС НАСАР Е НОМЕР ЕДНО

    4 0 Отговор
    КЛАСАЦАЦИИ ТИП КОЗЯК СА МЕНТЕ...
  • 30 редник

    4 0 Отговор
    E, "Факти" да пуснат една анкета сред читателите - ще е по-обективен избор...
  • 31 Стоян

    0 3 Отговор
    Стига с този шахмат. Това е една игра за развлечение от типа" не се сърди човече".