Отидете към основна версия

365 0

Манчестър Сити близо до спортния директор на Спортинг Лисабон

  • спортинг лисабон-
  • уго виана-
  • манчестър сити-
  • футбол

От Спортинг и Уго Виана все още не са коментирали официално новината

Манчестър Сити е напът да се договори за спортния директор на Спортинг Лисабон - Уго Виана, като заместник на напускащия Чики Бегиристайн. Очаква се пристигането на Виана да бъде обявено още следващата седмица, след като The Athletic съобщи, че Бегиристайн ще напусне клуба в края на сезон 2024-25.

Бегиристайн, който е ключова фигура в успехите на Сити от 2012 г. насам, първоначално планираше да се оттегли на 55 години, но продължи работата си до 60-годишнината си, поради ангажимента си към проекта на клуба и работата с мениджъра и негов близък приятел Пеп Гуардиола. Решението за напускането му е напълно подкрепено от ръководството на клуба, като Бегиристайн ще остане в Сити още шест месеца, за да осъществи плавен преход.

От Спортинг и Уго Виана все още не са коментирали официално новината.

Успехите на Виана в Спортинг Лисабон

Уго Виана, който се присъедини към Спортинг Лисабон през 2018 г., е известен с успешната си работа на трансферния пазар. Сред сделките, които той осъществи, са тези на Бруно Фернандеш, Мануел Угарте и Педро Поро, които бяха продадени за значително по-високи суми от покупната им цена. В настоящия състав на Спортинг блестят имена като Виктор Гьокереш, Усман Диоманде и Мортен Хюлманд, които също се развиват под ръководството на Виана.

Рубен Аморим, треньор на Спортинг, който пое клуба две години след Виана, успя да изведе тима до първата им титла в португалската лига за 19 години през 2021 г. и повтори успеха миналия сезон.

Виана – от играч до спортен директор

Виана започва кариерата си като футболист, играейки за клубове като Нюкасъл Юнайтед, Валенсия и Брага, след като израства в школата на Спортинг. След като се оттегля от активния спорт на 33-годишна възраст през 2014 г., той преминава в изпълнителния мениджмънт и става спортен директор на португалския клуб Беленензеш през 2017 г., макар и да напусне поста шест месеца по-късно.

Наследството на Бегиристайн в Манчестър Сити

Бегиристайн, който игра важна роля в привличането на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити, остави трайно наследство в клуба. Той се присъединява към Сити през 2012 г., като тогава отново се обединява с главния изпълнителен директор Феран Сориано, с когото работи заедно в Барселона.

След като пое клуба през 2016 г., Гуардиола подчерта многократно важността на Бегиристайн за работата му при "гражданите": „Ако Чики работеше за Челси, вероятно щях да се обадя на Челси," призна тогава испанецът.

Тяхното дългогодишно приятелство датира още от времето им като играчи в Барселона, а по-късно, в ролята си на технически директор на клуба, Бегиристайн даде на Гуардиола първата му възможност в треньорската професия.

Сити ще се изправи срещу Спортинг Лисабон в четвъртия мач от груповата фаза на Шампионската лига на 5 ноември, като този сблъсък ще добави допълнително напрежение предвид предстоящото преминаване на Виана в английския гранд.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини