Отидете към основна версия

4 Май, 2015 08:49, обновена 4 Май, 2015 08:49 17 836 23

Запознайте се с иновацията Tesla Powerwall

  • мъск-
  • tesla-
  • powerwall

На специална церемония в Лос Анджелис лично Елън Рийв Мъск, основател и собственик на Tesla, представи новата акумулаторна система Tesla Energy Powerwall. Системата има за цел оптимизация и рационализира управлението на електрическата енергия в дома.

Според милиардера Мъск Tesla Energy Powerwall ще промени съществено процеса на масово потребление на електричество. Ще се измени и цялостната инфраструктура на енергетиката. Новата акумулаторна система може да се използва както в дома, така и в различни по големина предприятия.

Устройството най-общо представлява йон-литиева батерия, която се зарежда от слънчевата енергия или от битовата мрежа. Системата може да обезпечи резервно енергоснабдяване ако в дома или в предприятието спре тока, например. Слънчевите колектори с лекота могат да се разполагат на покривите на къщите, а събраната от тях енергия се съхранява в Powerwall и може да служи за зареждане на електромобили абсолютно безплатно.

Най-малкият модел Powerwall представлява неголям контейнер с дебелина 15 сантиметра, който безпроблемно може да бъде закачен на стената в гаража, например. Цената на Powerwall с мощност 10 кВтч е $3 500. По-маломощната система с мощност 7 киловат часа струва $3 000.

Поръчки вече се приемат, а доставките ще започнат през лятото. По думите на Мъск единствен партньор на Tesla в това начинание ще е компанията SolarCity Corp. Според прогнозите печалбите от иновацията ще са факт още през следващата година.

По оценки на Deutsche Bank продажбите на новата акумулаторна система ще донесат на Tesla $4.5 млрд. Ще припомним, че в момента Мъск строи най-големия акумулаторен завод в света, който ще е на стойност $5 млрд. Идеята е да бъдат снижени цените на батериите в световен мащаб.

Елън Рийв Мъск е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX, както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors. Той е основател на SpaceX и PayPal и собственик на компанията за електромобили Tesla Motors.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини