Отидете към основна версия

4 346 4

Йон-натриева батерия във формат 18650

  • йон-натриева батерия-
  • 18650

Френски учени представиха първия в света прототип на йон-натриев акумулатор, който ще замени популярните йон-литиеви батерии с формат 18650, използвани в лаптопите, светодиодните фенерчета и електромобилите Tesla. Замяната на лития с натрий ще доведе до чувствителен спад в цените на акумулаторите, тъй като за сравнение между стойността и разпространеността на двата елемента изобщо не може да се говори.

Новата френска батерия с диаметър 1.8 и дължина 6.5 см се смята за преломен момент в развитието на технологията, тъй като на практика скока от лабораториите към масовото производство. Акумулаторът вече демонстрира добри резултати при изпитанията, издържайки до 2 000 цикъла заряд/разряд. Енергийната му плътност от 90 Втч/кг е сравнима с параметрите на първите йон-литиеви батерии.

Литият все пак запазва доста преимущества пред натрия. Той е по-лек и енергийно ефективен, но си остава доста по-рядък. За разлика от него делът на натрия в земната кора се изчислява на 2.6%, което го прави драстично по-евтин.

"Форматът 18650 ни позволява да докажем потенциала на идеята и да сравняваме производителността на нашата йон-натриева батерия с аналози, които вече се използват масово в ежедневието", обяснява един от създателите на технологията Лоик Симонен. Френският екип се надява на положителни резултати от предстоящите тестове и скорошен пазарен дебют на новите акумулатори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини