30 Ноември, 2015 14:52 4 329 4

Йон-натриева батерия във формат 18650

  • йон-натриева батерия-
  • 18650

Френски учени представиха първия в света прототип на йон-натриев акумулатор, който ще замени популярните йон-литиеви батерии с формат 18650, използвани в лаптопите, светодиодните фенерчета и електромобилите Tesla. Замяната на лития с натрий ще доведе до чувствителен спад в цените на акумулаторите, тъй като за сравнение между стойността и разпространеността на двата елемента изобщо не може да се говори.

Новата френска батерия с диаметър 1.8 и дължина 6.5 см се смята за преломен момент в развитието на технологията, тъй като на практика скока от лабораториите към масовото производство. Акумулаторът вече демонстрира добри резултати при изпитанията, издържайки до 2 000 цикъла заряд/разряд. Енергийната му плътност от 90 Втч/кг е сравнима с параметрите на първите йон-литиеви батерии.

Литият все пак запазва доста преимущества пред натрия. Той е по-лек и енергийно ефективен, но си остава доста по-рядък. За разлика от него делът на натрия в земната кора се изчислява на 2.6%, което го прави драстично по-евтин.

"Форматът 18650 ни позволява да докажем потенциала на идеята и да сравняваме производителността на нашата йон-натриева батерия с аналози, които вече се използват масово в ежедневието", обяснява един от създателите на технологията Лоик Симонен. Френският екип се надява на положителни резултати от предстоящите тестове и скорошен пазарен дебют на новите акумулатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Electric

    0 0 Отговор
    Батериите Панасоник 18650 са популярни заради висока си енергийна плътност от 265Wh/kg и ето затова ги използва Тесла моторс. Докато в другите електрички батериите имат почти ДВА пъти по-ниска енергийна плътност.
    При лаптопите където теглото е осезаемо също има голямо значение.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Най-накрая добра новина, дори и да се запази тази енергийна плътност, пак е добре ако цената е 30% от досегашните. Това например може да промени домашните стации за соларни системи, където теглото и обема не е от такова значение, но с цена от 1200 долара на система би било направо неустоимо.
    Другото е, че и лит.-йон батериите са започнали с ниска плътност, но с годините е подобрена, също така много батерии се палеха или не държаха заряд, но това е напълно нормално.
    Въпроса е да се разработи с ресурс, който не замърсява толкова много както добива на литий и не е толкова оскъден, съответно скъп.

    Коментиран от #3

  • 3 Електрик

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    100% прав
  • 4 некойси

    0 0 Отговор
    Една добра новина ... дано това да е преломната точка в развитието на батериите. След драстичния спад идва ред на усъвършенстването и налагането им .... дано!