Отидете към основна версия

27 442 30

BMW извади дизел с 4 турбокомпресора

  • bmw-
  • quad-turbo-
  • двигател-
  • дизел

Броят на нагнетателите в дизеловите агрегати на BMW уверено догонва този на цилиндрите. Слуховете, че баварските инженери работят над нафтов мотор с четири турбокомпресора, се потвърдиха на Симпозиума по двигатели във Виена.

Представеният в австрийската столица 3.0-литров редови шестак развива мощност 400 к.с. между 4 000 и 4 400 об/мин и 760 Нм в диапазона 2 000-3 000 об/мин. От BMW обясняват, че стойността на въртящия момент е ограничена принудително, за да се предпази осемстепенната трансмисия ZF.

Новият "куадтурбодвигател" ще дебютира под предния капак на 750d xDrive. Според баварците с него дизеловата седмѝца ще лепи стотака за 4.5 секунди и ще достига безпроблемно изкуствено наложения лимит от 250 км/ч.

От BMW все още не са разкрили всички подробности за мотора. Известно е, че харчи с 5% по-малко нафта от предшественика си с три турбокомпресора, по-отзивчив е и се представя по-добре във високи оборотни режими.

В конструктивен план най-съществената разлика с досегашния дизелов шестак е замяната на големия нагнетател с ниско налягане с двойка по-малки компресори. От BMW твърдят, че така са успели да намалят цената на мотора без да се добавя тегло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • BMW 7er с най-мощния шестцилиндров дизел

    Преди две седмици пресслужбата на BMW разпространи информация за новия си дизелов агрегат с четири турбини, а сега баварската компания представи и нов ...
    17.05.2016
    11 811
    10