Отидете към основна версия

9 Март, 2017 17:04, обновена 9 Март, 2017 17:04 7 486 7

Сферична гума с изкуствен интелект

  • goodyear-
  • eagle 360 urban-
  • женева 2017

Американският производител на автомобилни гуми Goodyear представи прототип на сферична гума, която може да се търкаля във всички посоки. Eagle 360 Urban е обвита в изкуствена кожа на каучукова основа и се крепи към шасито на колата посредством магнитна възглавница.

В "опаковката" на футуристичната гума са вградени датчици, които събират информация за пътните условия. Изкуствен интелект обработва данните и адаптира грайфера на гумата към всяка конкретна ситуация посредством възбудители, които разтягат или свиват различните фрагменти от "кожата". При движение по мокра настилка се образуват каналчета, на пресечен терен - клинове за зацепване и т.н.

Eagle 360 Urban запомня шаблоните на протектора и да споделя натрупаната информация с други автомобили със същите гуми. Допълнителен плюс е способността на новия Goodyear да продължи да се движи дори при спукване. Ако сензорите установят нарушения в целостта на външното покритие, гумата започва да се търкаля така, че повредените участъци да не докосват асфалта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Първите в света умни автомобилни гуми

    След като американският производител на автомобилни гуми Goodyear представи прототип на сферична гума, която може да се търкаля във всички посоки, дой ...
    10.03.2017
    34 873
    16