Отидете към основна версия

11 096 7

Bridgestone ще погребва пневматичната гума

  • bridgestone

Японският производител на автомобилни гуми Bridgestone представи колела, които не се нуждаят от въздух. Идеята не е нова. Още през 2006 г. Michelin демонстрира подобна разработка с името Tweel (от Tire - гума, и Wheel - колело). Френският проект обаче бе прекратен заради проблеми с охлаждането и вибрациите при високи скорости.

Японците не смятат да се отказват толкова лесно и се кълнат, че тяхната новаторска гума ще стигне до конвейера. Колелото се състои от спици от термопластична смола. Такава конструкция изключва риска от спукване.



Освен върху безопасността, новата разработка ще има благоприятен ефект и върху екологията. Заради неправилно напомпани гуми в световен мащаб ежегодно се изразходват милиони литри излишно гориво. Японското колело подлежи на пълно рециклиране, с което сметищата ще променят поне малко пейзажа си.

Bridgestone демонстрира първите образци от новата си гума в Токио. Те са 9-цолови и имат товароносимост от 150 кг. Засега единственият по-сериозен проблем пред технологията е защитата от чужди предмети, които могат да попаднат между спиците. Японците все още тестват колелата на малък електромобил и продължават да се борят с надеждността.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини