Last news in Fakti

12 Декември, 2011 09:37 11 084 7

Bridgestone ще погребва пневматичната гума

  • bridgestone

Японският производител на автомобилни гуми Bridgestone представи колела, които не се нуждаят от въздух. Идеята не е нова. Още през 2006 г. Michelin демонстрира подобна разработка с името Tweel (от Tire - гума, и Wheel - колело). Френският проект обаче бе прекратен заради проблеми с охлаждането и вибрациите при високи скорости.

Японците не смятат да се отказват толкова лесно и се кълнат, че тяхната новаторска гума ще стигне до конвейера. Колелото се състои от спици от термопластична смола. Такава конструкция изключва риска от спукване.



Освен върху безопасността, новата разработка ще има благоприятен ефект и върху екологията. Заради неправилно напомпани гуми в световен мащаб ежегодно се изразходват милиони литри излишно гориво. Японското колело подлежи на пълно рециклиране, с което сметищата ще променят поне малко пейзажа си.

Bridgestone демонстрира първите образци от новата си гума в Токио. Те са 9-цолови и имат товароносимост от 150 кг. Засега единственият по-сериозен проблем пред технологията е защитата от чужди предмети, които могат да попаднат между спиците. Японците все още тестват колелата на малък електромобил и продължават да се борят с надеждността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xxx

    1 0 Отговор
    Ей умряха дрифтърите :)
  • 2 Чудно

    0 0 Отговор
    Интересно ми е при висока скорост, не 5км/ч като тротинетката на която се возеше мацката, как ще се държат тези "гуми",,,, Май са далече от ежедневна употреба... Но Японците може и да ни изненадат..
  • 3 вулканизатор

    0 0 Отговор
    интересно....
  • 4 жоро

    0 0 Отговор
    край на пукнатите гуми-дааааааааааааа! винаги това съм очаквал!
    когато свърши грайфера:/на български/ -даааааааааааааааааа!
  • 5 Дончев

    0 0 Отговор
    Ако тази разработка стане успешна,ще дойдат тежки времена за майсторите в този отрасъл. :)
  • 6 гумаджиа

    0 0 Отговор
    e sga si e.a m....ta
  • 7 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    мн грозно :( ако ги направят като обикновенните гуми със стени отстрани ще е чудесно ;)