Отидете към основна версия

3 988 20

Вятърна електроцентрала плава край Шотландия

  • hywind-
  • вятърна електроцентрала-
  • statoil-
  • masdar

Норвежкият енергиен оператор Statoil и арабската компания Masdar пуснаха в експлоатация първата плаваща вятърна електроцентрала в света. Hywind се намира недалеч от крайбрежието на Абърдийншър в Шотландия. Мощността на комплекса е 30 мегавата.

Плаващата вятърна електроцентрала работи на разстояние 25 км от сушата и захранва с ток пристанищния град Питърхед. Hywind може да осигури електричество на 20 000 домакинства.

Всяка от турбините на електроцентралата е висока 253 метра от горна точка на лопатите до водната повърхност. Основите на пилоните лежат до дъното на дълбочина 175 метра. Към него ги крепят поплавъци с баласт от 1 200 тона.

Инженерите отдавна разработват технология за разполагането на ветрогенератори навътре в морето, където силата на въздушните потоци е несравнимо по-голяма. Използваната за Hywind система позволява фиксиране на пилони на дълбочина до 800 метра.

Плаващата електроцентрала се управлява от специален софтуер, който контролира ъгъла на атака на винтовите лопати в зависимост от силата на вятъра и клатенето на вълните. На по-късен етап генераторите ще бъдат снабдени с акумулатори Batwind с мощност 1 МВтч за складиране на произведения ток.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини