Last news in Fakti

23 Октомври, 2017 15:51 3 959 20

Вятърна електроцентрала плава край Шотландия

  • hywind-
  • вятърна електроцентрала-
  • statoil-
  • masdar
Вятърна електроцентрала плава край Шотландия - 1

Норвежкият енергиен оператор Statoil и арабската компания Masdar пуснаха в експлоатация първата плаваща вятърна електроцентрала в света. Hywind се намира недалеч от крайбрежието на Абърдийншър в Шотландия. Мощността на комплекса е 30 мегавата.

Плаващата вятърна електроцентрала работи на разстояние 25 км от сушата и захранва с ток пристанищния град Питърхед. Hywind може да осигури електричество на 20 000 домакинства.

Всяка от турбините на електроцентралата е висока 253 метра от горна точка на лопатите до водната повърхност. Основите на пилоните лежат до дъното на дълбочина 175 метра. Към него ги крепят поплавъци с баласт от 1 200 тона.

Инженерите отдавна разработват технология за разполагането на ветрогенератори навътре в морето, където силата на въздушните потоци е несравнимо по-голяма. Използваната за Hywind система позволява фиксиране на пилони на дълбочина до 800 метра.

Плаващата електроцентрала се управлява от специален софтуер, който контролира ъгъла на атака на винтовите лопати в зависимост от силата на вятъра и клатенето на вълните. На по-късен етап генераторите ще бъдат снабдени с акумулатори Batwind с мощност 1 МВтч за складиране на произведения ток.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрика

    7 2 Отговор
    Браво!
    Правят хората, без да се съобразяват с хорското мнение, дори въпреки него. Ако бяха питали и форумите философи, щяха да им дадат поне 100 причини поради които няма да стане.


    Учени са изчислили, че през зимата вятърните паркове в северната част на Атлантическия океан биха могли да произвеждат достатъчно енергия, за да се покрият сегашните нужди на цивилизацията.

    Това е само първата стъпка. Човечеството върви към изоставяне на изкопаемите горива. Колкото по-бързи и големи крачки прави, толкова по-добре.

    Коментиран от #2

  • 2 Антиелектрика

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Електрика":

    Я вземи се събуди! Виж кой финансира проекта - АРАБСКАТА Masdar!
    Петролните долари впрегнати уж в екология - хайде моля ти се, стига величаене на псевдо кумири!
    Да видим колко електричество ще произведат :)))))))))))))))))
  • 3 Електрика

    8 3 Отговор
    За какви кумири бълнуваш? Хората с пари знаят какви са тенденциите и инвестират в технологии от бъдещето, а не в умиращ бизнес.

    Защо ли почти никой вече не иска да инвестира в атомни и въглищни централи?

    Защото токът от тях вече е по-скъп, отколкото от вятъра и слънцето.

    Съвсем скоро ще започнат да инвестират и в правотокови далекопроводи, за да търгуват енергията от там, където има излишък и е на безценица, там къде е необходима и съответно по-скъпа.

    Коментиран от #4

  • 4 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Електрика":

    Защо ли изобщо се занимавам с теб?
    Правотокови - майко мила колко си зле!!!
    Просто трябва да ти дръпнат шалтера, за да спреш да ръсиш простотии!

    Коментиран от #5

  • 5 Електрика

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антиелектрика":

    Разбира се, че правотокови. Говорим за много големи разстояния, а правотоковите имат много по-малки загуби и са по-евтини за изграждане, защото по кабел с едно и също сечение, се транспортира много повече енергия, отколкото при променлив ток.

    Ако си наистина някакъв инженер, трябваше да го знаеш!

    Коментиран от #6

  • 6 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Електрика":

    Ето това беше твоя Еверест на глупостта!!!
    По-голяма тъпотия от това нямаше как да измислиш!!!
    Наистина спри да пишеш, защото и децата ще ти се смеят - Никола Тесла го е изчислил, че променливия ток има по-малки загуби при пренос, което е точно обратното на простотията, която току що написа!
    Повече под никаква форма и по никакъв повод не желая да пишеш по мой адрес, както направи в първия си пост тук! Ти си изключително неук и няма абсолютно никакъв смисъл да спори с теб!!!
  • 7 Техник vs Инженер

    0 0 Отговор
    Много дразниш с това да се изказваш като последна инстанция.

    Имаш ли си предтава как се преобразува постоянен ток от ниско във високо напрежение и обратното като си такъв инженер?
    За променливият вземаш един евтин трансформатор бучниш го някъде и го забравяш, малко масло му сменяш нищо работа. Хайде сега да те видя твоето решение за постояннен ток?

    Също да те питам какво е КПДто на трансформаторът и на твоят преобразувател?

    Виждаме ги колите като ги накичиш с електроника как след някоя година светват като коледна елха щото тази електроника не е вечна ама ти нали си инженер знаеш по добре.

    Няма нищо по просто от трансформаторът и асинхронният двигател, всеки който иска да ги замени много скоро ще си изпати здраво.

    Коментиран от #8

  • 8 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Техник vs Инженер":

    Лошото е, че той не е никакъв инженер, а самозванец, който няма елементарни познания!

    Коментиран от #9

  • 9 Електрика

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Антиелектрика":

    При правотокови далекопроводи, загубите за 1000км са между 1% и 3%. Колко са при променливотоковите?

    Как се синхронизира една мрежа с друга, която е на огромно разстояние в различни държави, при положение, че при различно натоварване честотата на двете се изменя?

    А ако едната е с честота 50Hz ,а другата 60Hz?

    Не съм инженер. Антиелектрика твърди, че е електроинженер. Срамно е, електроинженер да научава от коментарите за съществуването на правотокови далекопроводи! Нещо, съществуващо от преди век.

    Няма друго техническо решение за изграждане на Европейски/световен енергиен пръстен за оползотворяване на ВЕИ енергията.

    Слънцето огрява Земята ДЕНОНОЩНО. Защо да не го ползваме директно, без да се налага акумулиране? Зимно време духат ветрове, както писах по-рано.

    Коментиран от #10

  • 10 Техник vs Инженер

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Електрика":

    Ахааа това била работата, назрява трета революция.
    След американската ЦАРЕВИЦА, ВТЕЧНЕН ГАЗ, сега зора е да купуваме и ток от Америка. И понеже американците са на 60 херца и кабелите трябва да минават под водата цяла Европа да се съобрази с Америка.
    Направо Европа да се превърне в едно консуматорско общество и да разчита само на големият брат?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Техник vs Инженер":

    Кауза пердута! Не се занимавай, не виждаш ли какви простотии пише? Дори не вдява с какво Никола Тесла е станал известен!
    Остави го да си бълва хипер простотиите!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Електрика

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Техник vs Инженер":

    Омръзнало ми е по цял ден да слушам злобни коментари анти това, анти онова. Хайде спрете се вече с тази омраза. Къде в поста ми прочете Америка?

    Може би Атлантическия океан е американски? Само в Америка и конкретно САЩ денонощно пече слънце и само по техните брегове духа вятър?

    А знаеш ли, че в района на Чернобил се строи фотоволтаична централа, за да се използва така или иначе изградената електропреносна инфраструктура?

    Докато цялото ви мислене преминава през призмата анти САЩ анти Русия анти електричеството анти дизел, няма начин да измислите никаква конструктивна идея.

    Не ти говоря за политика. Говоря за чисто икономически детайли. Ако можеш да си внесеш ток, независимо от къде на цена 5 стотинки, защо трябва да си тровиш населението, за да произвеждаш ток от въглища на цена 8 стотинки, върху която трябва да платиш 5 стотинки въглеродни емисии от 2020 година?
  • 13 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Антиелектрика":

    За тебе е вярно кауза пердута да те убеждавам нещо. Ти си забил в Ерата на Tesla, Никола Тесла и си зациклил технологично там. Въобще не може да си покажеш носа навън, за да погледнеш какво се случва в реалния свят около тебе. Хората си ползват правотоковите интерконектори от години, продължават да изграждат нови, оно рупа ли рупа и продължава да вика "Е па такова животно нема"

    Ето ти един цитат да четеш да се ограмотяваш:
    "

    Интерконекторът ще позволи на Норвегия да внася по-евтина вятърна и слънчева енергия от Германия, когато там има пикове на производство на енергия от тези източници, съхранявайки водните запаси за ползване при спада на възобновяемата енергия. В същото време ще се засили сигурността на доставките и в двете страни.

    Ройтерс припомня, че през 2008 г. "ТенеТ" завърши изграждането на 580-километровия 700-мегаватов далекопровод "НорНед" (NorNed), между Холандия и Норвегия, а през 2011 г. и 260-километровия 1000-мегаватов "БритНед" (BritNed), свързващ Холандия с Великобритания.

    Норвегия също така планира да построи още един електрически интеконектор с капацитет от 1400 МВ до Великобритания до 2020 г."

    Това ще е полезно и за другото ти аз, което мрази Америка. Както виждаш интерконекторите са само в района на Европа, за да заздравят икономиката й!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Техник vs Инженер

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Електрика":

    Да както виждаш други ще ти произвеждат тока а ти ще го купувуш на колкото ти кажат. А Турция само това чака обаче ти си "независим" е зависиш само от държави които ти казват че няма приятели а само интереси ама нищо!
    И както виждам ако ти кажат да го преобразуваш хиляда пъти за да ти е гадно ти ще го направиш, България вече такива като тебе я отписаха ама може и доста да се изненадата скоро време.

    И накрая хипер мега супер инженера да беше си направил труда да види че тези далекопроводи които ти изброяваш са под морето където по разбираеми причини се използва DC. България обаче има други интереси а не твоите(на тези които ти плащат).

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Техник vs Инженер":

    За щастие, трансфера на енергия при правотоковите далекопроводи е двупосочен и може да смени посоката на доставка за милисекунди.

    Нашата страна нямам много добър ветрови потенциал и изграждането на Вятърни централи не е толкова рентабилно, както изграждането им в открито море.

    Ако не си разбрал от статията, това е пилотен проект за плаваща вятърна ферма. Проекта е успешен, въпреки че по-голямата част от специалистите са казвали, че няма шанс. Предстои изграждането на много по-големи вятърни генератори и ферми с много по-голяма мощност. Да ти напомня, че точно за тях ставаше въпрос, когато споменах нуждата от правотокови далекопроводи, за които антинещото обясняваше, че не съществува такова понятие.

    Може да нямаме вятърен потенциал, но слънчевият ни потенциал е много по-голям отколкото на по-северните страни, а за наше щастие се намираме в южната част на Европа. Следователно търговията ще е двустранна.

    Относно цените, вероятно идея си нямаш как работи енергийния пазар. Енергията се купува на енергийни борси, като си купуваш необходимото количество енергия за всеки час предварително.

    За България например се купува на предишния ден. За всеки час, производителите предлагат различна цена, в зависимост от прогнозното търсене. Като на всеки търг, енергията се купува от предложилият най-високата цена.

    През нощта , никой не иска електроенергия и цената е най-ниска. В България дори се продава на загуба. Може да си погледнеш бележката за тока
  • 17 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Техник vs Инженер":

    Правотоковите далекопроводи (HVDC) по принцип се използват за далечни разстояния между източника и потреблението, защото загубите са по-малки, но инверторите в двата края са доста скъпи.

    Европа е доста гъсто населена и Досега нямаше смисъл да се изграждат прекалено дълги далекопроводи, защото производството е доста децентрализирано и близко до потребителите. Затова нямаше много голям смисъл да се изграждат скъпи далекопроводи.

    Това коренно се променя с бързото навлизане на ВЕИ централите, които предлагат евтин ток който трябва да се ползва веднага.

    Прекарването на кабел в морето е много по целесъобразно когато е възможно, защото не заема плодородна земя.

    В други части на света обаче, има изградени правотокови далекопроводи и на сушата.

    HVDC Най-дългата връзка в света в момента е на Xiangjiaba Шанхай 2,071 км . (1287 мили), ± 800 кВ, 6400 MW връзка свързване на язовир Xiangjiaba до Шанхай


    Ето и списък с всички правотокови далекопроводи :


    https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_HVDC_projects

    Коментиран от #18

  • 18 Техник vs Инженер

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Електрика":

    Явно не ме разбираш какво ти казвам. Щатите и Китай имат нужда от тях ние не.
    Всяка жаба да си знае гьола!!!!
    България има потенциал да направи следният микс: 1 голяма ядрена централа + няколко ВЕИта и всичко останало да бъдат частни фотоволтаици и вятърни централи на борсата.
    Освен това трябва енергоразпределителните дружества да се натиснат за улеснена процедура за присъединяване на домашна установки към мрежата като изкупуването на излишъкът отново да бъде на пазарен принцип а не задължително.
    Ние нямаме нужда от HVDC понеже тока навсякъде в Европа е 50 херца и няма нужда да прекосяваме океани като енергииният пазар ни е под ръка.
    Националната сигурност е преди всичко и тя изисква ядрена централа или дай боже в бъдеще централа с термоядрен синтез.

    Коментиран от #19

  • 19 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Техник vs Инженер":

    Съгласен съм с тебе за правотоковите далекопроводи. Няма смисъл ние да изграждаме такъв. Никъде не съм го твърдял.
    Не виждам обаче причина, да не се включим в някой който минава през или покрай страната ни.

    Съгласен съм също че не ни трябва втора атомна централа. Само с атомна централа и ВЕИ не става обаче. Трябват и пикови централи, освен базовата атомна.

    Хубаво би било да са газови когенератори, с малка мощност, които да се монтират в жилищните квартали, за да се ползва и електрическата и топлинната енергия без нужда от изграждане на допълнителни преносни мрежи.

    По този начин, зимно време когато има нужда от отопление, то ще идва като отпадъчен продукт от производството на електроенергия, който в момента се изхвърля в атмосферата, за да ползваме само електроенергията, която оползотворява максимум 30% от калоричността на топло носителите.

    А после този ток отново го превръщаме в топлинна енергия с допълнителни загуби.

    Ще е глупаво, да не се възползваме и от евтиният ток от вятърните генератори в открито море, заради който от година на година износът ни намалява. Единственият начин той да стигне до България без да се оскъпи от загуби по трасето е по правотокови електропроводи.

    Като секне бизнесът с нефт, парите вероятно ще се пренасочват именно във ветрогенератори и HVDC и UHVDC мрежи, заради нуждата от евтин ток за зареждане на електромобили.
  • 20 goni

    0 0 Отговор
    Хммм! Тука понаучих повече за енергетиката отколкото бих научил където и да било! Не съм специалист, но мисля че и двамата до голяма степен сте прави! На ваше място бих предложил да се срещнем и да поговорим "очи в очи"! Не се опитвам да бъда пророк, но смятам че вие бихте могли да работите много добре заедно!:) Дано никой не се разсърди на това което написах!:)