Last news in Fakti

6 Март, 2018 13:28 8 531 56

Плаващи ветрогенератори чупят рекорди

  • hywind-
  • statoil-
  • masdar-
  • вятърна електрическа централа

30-мегаватовата електроцентрала Hywind, пусната в експлоатация край бреговете на Шотландия през октомври миналата година, има по-висок коефициент на мощност от която и да било водна, слънчева или вятърна централа на сушата. Ветрогенераторите на норвежкия енергиен оператор Statoil и арабската компания Masdar са разположени на разстояние 25 км от сушата и снабдяват с ток 20 000 домакинства в пристанищния град Питърхед.

През първите три месеца от съществуването си Hywind е демонстрирала 65-процентов коефициент на мощност (стойността отразява отношението между реално изработената и теоретично възможната мощност). За сравнение ВЕЦ-овете постигат средно 45.2%, соларните паркове - 27%, а ветрогенераторите с наземно базиране - 36.6%.

Ефективността на вятърните електроцентрали, разположени в открити води, зависи много от сезона. Дори изчислени по усреднените данни за 3 месеца обаче, показателите на Hywind са впечатляващи.

Плаващите вятърни генератори произвеждат много повече ток от наземните си аналози заради по-силните ветрове в открити води. През декември силовите мощности на Hywind са работили при скорост на вятъра 160 км/ч и височина на вълните 8 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрика

    17 6 Отговор
    Анти електрика пак ще го удари тока, като прочете тази новина! Още един шамар от реалността! Отново не се случиха предвижданията му и желанието този проект да се провали, вместо като всеки нормален човек да му пожелае успех при старта!

    Още първата плаваща вятърна централа, има коефициент на използваемост на мощността 65%, което я поставя веднага след атомните централи. Следователно може да се използва за базова мощност и да доставя денонощно електроенергия по ... правотокови далекопроводи до сушата. Дано е прочел вече в Уикипедия че съществуват такива електропроводи, и този път да си спести лекциите как
    Никола Тесла го е изчислил, че променливия ток има по-малки загуби при пренос, което е точно обратното на простотията, която току що съм написал!

    Тези перки няма да пречат на никого в океана и да заемат плодородни земи, да могат да осигурят всичката необходима енергия през зимата и голяма част през останалото време.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Антиелектрика

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Електрика":

    Единствено ме удари наглостта ти, че не разбираш от дума!
    Ти дори не разбираш какво пишеш и какво са 65% използваемост за 3 месеца (прави се на годишна база), но си тръгнал за сравняваш 30 мегавата с АЕЦ и да се пениш!
    Пък като видя инвеститор от арабската компания Masdar и разбирам веднага, че проекта е продиктуван от еко съображения с петролни долари :)))))))))))
    Хайде освободи ме от присъствието си накрая и си пиши глупости на воля, но без да ме споменаваш под каквато и да е форма!
  • 3 Теория

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Електрика":

    Електрика не четеш обаче правилно, това е процент от теоретично възможното което е 59.26%. Тоест без да съм специалист се получава нещо като 65% от 59.26%.Тоест около 36%????
    А това че някой друг ще ти произвежда базовата мощност удари тъпомерът, може ли да дръпнем изобщо шалтерът на тази държава вече???

    Коментиран от #4, #5, #6, #7

  • 4 Антиелектрика

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Теория":

    Неговото е патология.

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Теория":

    И кой ти каза , че "друг" трябвало да ти произвежда "базовата" мощност ?? То щото на 30-40 км навътре в Черно море изобщо няма вятър , особено зимата от "братския" север !!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Теория":

    Друг път като си правиш свободни съчинения си намери някой по-неграмотен и от теб , иначе трудно ще хванеш дикиш !! Теоретично възможното е 100% от ИНСТАЛИРАНАТА мощност , а това дето си го написал е средно за морските ветрогенератори !!!!
  • 7 Електрика

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Теория":

    Вече си си научил урока, и започна да пишеш от от други никове, за да не те обвинявам във функционална неграмотност, но пак не можеш да разбереш прочетеното!

    65% фактор на капацитета, означава процент от максимално възможната генерирана енергия, ако централата работи през всяка една минута за отчетния период със 100% от обявената мощност. Никоя централна не работи през цялото време и почти никоя не работи с пълната си обявена мощност по всяко едно време в което работи, включително атомните централи, които имат фактор на капацитета около 80%.

    Следователно тази вятърна централа е работила почти денонощно със средна мощност 65% от обявената точно в месеците когато има най-малко слънце и има нужда от енергия за отопление.

    Коментиран от #9

  • 8 Теория

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ха ха ха на гол тумбак пищови.
    Аз съм работил за Статойл тези хора плуват в пари и познай от къде са???
    Та ти колко милиарда смяташ да платиш за няколко мегавата а, от МВФ ли ще ги вземеш от джоба ли ще ги извадиш???
    Аз съм бил на платформа в северно море вятъртът е доста силен меко казано в Черно море незнам ама на 25 километра колко да е силен знам ли???

    И на 25 колометра как ще докараш тока до сушата, правотокови далекопроводи после преобразуватели за променлив ток, това не е за България работа не се меси където не трябва.

    Коментиран от #14

  • 9 Теория

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Електрика":

    Не съм този който смяташ, за разлика от тебе гост/Електрика аз не пиша с друг ник!!!!!!

    Та явно неграмотноста е твоя защото много ясно е написано:
    Публикувано във факти.бг: стойността отразява отношението между реално изработената и теоретично възможната мощност.

    Та явно училият до 5 клас неграмотник незнае колко е тази теоретична мощност и как се смята.
    Е аз ще ти каже че е 59.26% понеже не може 100% от кинетичната енергия да се превърне в ток!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 10 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Антиелектрика":

    Има някой с патологиИ !!!! След десет години ВСИЧКИ нови сгради , а скоро след това и старите ще са ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМИ по ЗАКОН ! Това означава , че ще имат собствено захранване със стационарна батерия , която ще се зарежда когато това е НАЙ-ИЗГОДНО , тоест при голямо производство и ниска цена на тока !! А "базовите" ти мощности можеш да си ги сложиш на снимка в рамка , да си ги гледаш и умиляваш по младините !!!!

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Зорлем

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ти ако знаеш преди 20, 30, че и 40 години какви работи ни разправяха за "след 10, най-много 20, години", ум да ти зайде!
  • 12 Електрика

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Теория":

    Не можеш да ме убедиш че не си антиелектрика, защото използвате едни и същи обиди към опонентите си, при положение че те се отнасят за вас. Може да прочетеш какво е фактор на капацитета:

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Capacity_factor

    Може да прочетеш и статията на английски, където като за от малоумници са обяснили какво означават тези 65%:

    https://www.google.bg/amp/s/arstechnica.com/information-technology/2018/03/first-floating-wind-farm-has-performed-better-than-expected/%3famp=1


    (Capacity factor measures a generation unit's actual output against its theoretical maximum output. A capacity factor of 100 percent means the wind farm would be sending 30MW of power to the grid every minute of every day since it has been in operation.)

    За мощност на централата се приема максималната ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОЩНОСТ, която може да отдаде на ИЗХОДА СИ. Дори за АЕЦ е така. Нямам никакво значение какво е КПД на централата, а така или иначе е на вятърната централа горивото е безплатно.
  • 13 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Теория":

    Продължваш да се оплиташ в собствените си кълчища !!! Преобразуването на кинетичната енергия е дори по-малко от това което си написал , дори е под 50% , обаче това е сметнато още при проектирането и производството на ветрогенератора !!!! Няма глупак който да сложи 1 Мвт генератор , със съответната цена , на перка която може да захрани само 0,5 Мвт генератор и когато хората са ти продали генератор за 1,5 Мвт примерно , при подходящ вятър той произвежда именно 1,5 Мвт СЛЕД необходимите загуби на кинетична енергия при преобразуването !!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Електрика

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Теория":

    "Ха ха ха на гол тумбак пищови.
    Аз съм работил за Статойл тези хора плуват в пари и познай от къде са???
    Та ти колко милиарда смяташ да платиш за няколко мегавата а, от МВФ ли ще ги вземеш от джоба ли ще ги извадиш???"

    "А това че някой друг ще ти произвежда базовата мощност удари тъпомерът, може ли да дръпнем изобщо шалтерът на тази държава вече???"

    А ти какво предлагаш? Какво според тебе е решението?

    Коментиран от #17

  • 15 Антиелектрика

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Теория":

    Не го ли виждаш, че е изпаднал в мозъчна сингулярност?
    Пише с различни никове като типичен трол и после си мисли, че и другите са шизофреници като него.
    Ами няма кой да му пада вече на нивото - майката му е тотална форумна изолация, но той за това ползва различни никове, че да му се връзваме още на идиотщините!
    Остави го да си пише за някаква си функционална неграмотност, то не може да запомни по-сложно словосъчетание от тази безумица.
    Просто си има психически проблеми!
  • 16 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Помолих те да не ме занимаваш с виденията си и кристалната си топка!
    Има си специализирани медицински заведения, където може на дълго и широко да им разправяш за виденията и пророчествата си.
  • 17 Теория

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Електрика":

    1. За промишлеността Белене(За сега и Козлодуй стига но тя е към края си). Тя ще ни подсигури и националната сигурност.
    2.За битови и търговски обекти соларни панели.
    Примерно сега като строиш сграда ти искат задължително % озеленена площ, на всеки апартамент паркомясто, освен това преди да ти дадът акт 16 искат присъединяване към енергото. Сега може да се добави 30% от тока да идва от панели като постепенно се увеличава. Може да се направят някакви данъчни отстъпки за да не излезе солено както и намалени такси при прехвърлянето които са ааааадски солени.

    Има начин но трябва стратегия, докато министър е ревизор няма как да се получат нещата.

    Коментиран от #19

  • 18 Теория

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    То това е проблемът колко е ефективна системата която създаваш, тоест колко % от кинетичната енергия може да преобразуваш в електрическа. Максимумът е 59.26% но това е максимум.От там нататъка цифрите падат още поради други фактори като локация, подръжка и т.н. Така накрая ако си инженер може да направиш сметки за определен ветрогенератор в Черно море на определена точка като го поставиш дали ще е рентабилно.
    Иначе аз мога да го сложа в пещерата този ветрогенератор и познай какво ще стане мога и да го сложа на Юпитер.
    Ти дай 100 милиона и го сложи в черно море, ама парите да са от твоят джоб.

    По твоита логика ще се оплакваш от ДВГто като му даваш бензин то си върви, спираш само за 5 минути да зареди после го караш с часове????
  • 19 Електрика

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Теория":

    Аааааа, изплю камъчето... Белене.

    Как това кореспондира с голия тумбак? А десетина милиарда "от МВФ ли ще ги вземеш от джоба ли ще ги извадиш???"


    "За сега и Козлодуй стига но тя е към края си"
    Ти колко дългосрочен план правиш? Най-близкия договорен "край" засега е 2047г.
    Според мен е безсмислено от сега да се строи централа, от която ЕВЕНТУАЛНО може да имаме нужда.
  • 20 Електрика

    2 2 Отговор
    Нека помислим и за това:

    "То това е проблемът колко е ефективна системата която създаваш"

    Номиналната мощност на АЕЦ Козлодуй е 6000 мегавата.


    В момента положението в България е това

    MW %
    АЕЦ 2101 34.31%
    Кондензационни ТЕЦ 2689 43.91%
    Топлофикационни ТЕЦ 327 5.34%
    Заводски ТЕЦ 126 2.06%
    ВЕЦ 443 7.23%
    Малки ВЕЦ 197 3.22%
    ВяЕЦ 214 3.49%
    ФЕЦ 0 0.00%
    Био ТЕЦ 27 0.44%
    Товар на РБ 5051

    Както виждаш, товарът на цялата държава е по-нисък от мощността на АЕЦ. Какво се случва с останалите 11 гигавата - 4 гигавата от мощността на АЕЦ Козлодуй и още 5 гигавата от ТЕЦ-овете ?

    Коментиран от #21, #25, #26

  • 21 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Електрика":

    Айде спри се вече, пий си хапчетата и се успокой. Безмислените ти коментари станаха повече от статията.

    Коментиран от #22

  • 22 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антиелектрика":

    Не е коректно да ми ползваш ника, защото лично аз на този параноик, повече няма да му пиша!
    Не искам да се занимавам с него и за това не искам да си мисли, че му се връзвам на простотиите.

    Коментиран от #23

  • 23 Електрика

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Антиелектрика":

    Ами какво да правя, когато всеки един ред от статията трябва да ти се обясни с 10 реда за да го разбереш? Лошото е, че накрая пак нищо не си разбрал.

    Коментиран от #24

  • 24 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Електрика":

    Единственото лошо е, че си безгранично нагъл!!!
    За милионен път ти казвам да не ме занимаваш повече и да ме освободиш от присъствието си!

    Коментиран от #48

  • 25 Теория

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Електрика":

    Честно казано твоята математика е като на дъщеря ми от детската градина, но за нея поне има оправдание :)))

    Капацитета на Козлодуй е 2000MW
    Товарът на РБ бил 5051MW по твои данни(приемам за истина).

    И накрая правиш извод: Публикувано във факти.бг: товарът на цялата държава е по-нисък от мощността на АЕЦ

    Тоест според теб 5051

    Коментиран от #29

  • 26 Теория

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Електрика":

    Честно казано твоята математика е като на дъщеря ми от детската градина, но за нея поне има оправдание :)))

    Капацитета на Козлодуй е 2000MW
    Товарът на РБ бил 5051MW по твои данни(приемам за истина).

    И накрая правиш извод: Публикувано във факти.бг: товарът на цялата държава е по-нисък от мощността на АЕЦ

    Тоест според теб 5051

    Коментиран от #27

  • 27 Теория

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Теория":

    Продължение на коментара:

    Тоест според теб 5051 е ПО-МАЛКО от 2000 :))))

    И аз питам не беше ли 2 клас когато се учат 4 цифрени числа и кое е по-голямо и кое по-малко???
    Тоест ти си завършил най-много 1 клас, какво има да говорим повече :)))

    Коментиран от #28

  • 28 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Теория":

    Недей, сега така ще извърти нещата, че ще съжаляваш защо изобщо си се захванал да спориш с него. Ама нали всички страдаме от ФУНКЦИОНАЛНА НЕГРАМОТНОСТ, каквото и да значи тази тъпня - буаххахахахахахахахха
    Наистина решението с него е само форумна изолация - никой да не му отговаря на тъпизмите. Това ще го вбеси най-много, защото заболяването му е свързано с дефицит на внимание и за това избива комплекси!

    Коментиран от #32

  • 29 Електрика

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Теория":

    "Номиналната мощност на АЕЦ Козлодуй е 6000 мегавата. "

    Това нарочно ли го пропусна или без да искаш?

    Коментиран от #30

  • 30 Теория

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Електрика":

    ХаХа явно ти или четеш в кристалната си топка бъдещето или си се заровил като плъх дълбоко в миналото.
    То и из като бях млад харчех само 5 лева на ден ама нали говорим за настоящето ???

    В момента работят и могат да работят само 5 и 6 блок на козлодуй като капацитета им е 2000 MW.

    Та кога ще запишеш вечерно училище да завършиш 2 клас????

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Дявол Евангелие чете

    2 0 Отговор
    30 мегавата на 20 000 домакинства са по киловат и половина ...
    Това е кафеварката и лампите (ако са ЛНС)!
    В България стандартната партида е 10 киловата ...
  • 32 Електрика

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Антиелектрика":

    "Ама нали всички страдаме от ФУНКЦИОНАЛНА НЕГРАМОТНОСТ, каквото и да значи тази тъпня - буаххахахахахахахахха"

    Ами тази тъпня значи точно това - четеш текста в нечие мнение, но разбираш смисълът на част от мнението, а другата част остава непонятна за тебе, но понеже си нагъл, обвиняваш ДРУГИТЕ за това че ТИ не разбираш написаното.

    http://logopedcenter.com/?layout=edit&id=75
    Функционалната неграмотност при учениците е пряко свързана с разбирането на прочетен текст и буквално означава точно това – невъзможност да се извлече информацията от текст, който ученикът може да прочете.

    Овладяването на писмената система на езика започва, но не завършва с научаването на четенето и на писането под диктовка. Езикът е йерархична система с много нива, и за да се разбере прочетеното, е нужно декодиране в дълбочина, което включва семантични, морфологични и синтактични знания. Когато тяхното овладяване е било пропускано дълго време, се губи връзката между отделните компоненти. Тогава се наблюдава непреодолима трудност или невъзможност за преработка на писмена езикова информация - функционална неграмотност . Тя се разпознава изключително лесно – ученикът просто не може да разбере урока, или друг текст, нито да го разкаже или да отговори на въпроси по текста.

    Количественото увеличаване на ученето или на времето за учене, не могат да доведат до качествени промени в езиковата система на ученика.

    С други думи, четенето на Уикипедия по никакъв начин няма да ти пом
  • 33 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Теория":

    Не, той не прави разлика между номинална мощност и реално потребление на мрежата.
    Казах ти, че ще измисли поредната си глупост и няма да те разбере. За сметка на това, всички разбираме колко тежко болен е той.
  • 34 Електрика

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Теория":

    Не е лошо и ти да посетиш някой курс за да направиш разлика между номинална мощност и електрическа мощност!

    Номиналната мощност на всеки от реакторите е 3000 мегавата. КПД на АЕЦ е 33% . КПД на ТЕЦ е Максимум 40% .

    Изключително неадекватно е да препоръчваш да се търси по-висока ефективност на Вятърните генератори, чийто енергоносител е безплатен, а в същото време да препоръчваш като решение система при която 70% от първичната енергия се изхвърля, въпреки че се плаща за нея!

    Именно затова написах:

    "Както виждаш, товарът на цялата държава е по-нисък от мощността на АЕЦ. Какво се случва с останалите 11 гигавата - 4 гигавата от мощността на АЕЦ Козлодуй и още 5 гигавата от ТЕЦ-овете ?"

    Надявам се вече да си разбрал гледната ми точка. Какъв е смисълът да изхвърляме 11 гигавата топлинна енергия във въздуха, а а усвоим само 5 гигавата електрическа, за да правим с нея топлина през зимата?

    Много по-логично е да се направят много на брой малки газови когенератори, които да произвеждат ток и топлинна енергия непосредствено до потребителите.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Теория

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Електрика":

    Добре защо се излагаш сега, не те разбирам толкова много ли искаш да бъдеш смешен????
    Аз вече ще слагам линкове понеже ти не можеш дари да провериш:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%95%D0%A6_%E2%80%9E%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9%E2%80%9C

    Цитат за първолаци като теб:
    Към момента в АЕЦ „Козлодуй“ работят само 5-ти и 6-ти реактори с общ капацитет 2 000 MW. Сега ясно ли ти е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1,2,3,4 блек не работят и няма как да работят бяха спряни от Кунева. Капацитета на Белене в момемнта е 2000 MW!!!!!!!

    5051 e по-голямо от 2000, кое точно не разбра да ти го кажа ли бавно или почваш да схващаш??????
  • 36 Теория

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Електрика":

    Освен това тази глупост номинална мощност е само в твоята глава. Явно говориш за номинална топлинна мощност, което е съвсем друго нещо. Това е мощноста от котела преди турбината.
    Е изненада ама моят климатик не харчи топлина а взема нещо което е след турбината няма да ти казвам какво е щото съвсем ще се объркаш.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Теория":

    Човек, не се ядосвай, не виждаш ли, че е загуба на време и нерви да се спори с него?
    Тръгнал да сравнява топлината от термоядрения разпад с консумираната мощност от мрежата!!!
    Бисер след бисер, след бисер, след бисер. И така докато не го заключат най-накрая където му е мястото - хахахахахахахахахаха
  • 38 Електрика

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Теория":

    "Освен това тази глупост номинална мощност е само в твоята глава. Явно говориш за номинална топлинна мощност, което е съвсем друго нещо."

    След като ти говоря за КПД и 70% топлинна мощност като отпадък, много ясно че ти говоря за пълната мощност! Даже съм ти го написал в прав текст:
    "Електрика
    (гост)
    ОТГОВОР34 12:27 07.03.18
    До коментар #30 от "Теория":

    Не е лошо и ти да посетиш някой курс за да направиш разлика между номинална мощност и електрическа мощност!"

    Все пак поздравления, че разбра за какво ти говоря, за разлика от антиелектрика!

    Съгласен съм за това че термопомпите извличат топлина от атмосферата, като ползват по-малко електрическа енергия, но това е частен случай.

    Какво ще кажеш за бойлера? В световен мащаб 40% от електроенергията отива за загряване на вода. Тази вода спокойно може да се загрява от отпадъчната топлина на електрическите централи. Отпадъчна топлина може да се използва и за охлаждане през лятото.

    Много на брой газови конвектори които произвеждат електроенергия топлина и студ на местно ниво, подобряват в пъти Националната сигурност в сравнение с една единствена мощна централа, която произвежда ток в единия край на държавата и я доставя по далекопроводи до всяка точка. Когато се скъса някой далекопровод, през зимата, цели области няма да оставят на тъмно и студено.

    Коментиран от #39

  • 39 Теория

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Електрика":

    Не не без такива номера пост 20 от където тръгна всичко говориш за мощност на АЕЦ!!!!

    Централата е съставена от блокове Котел-Турбина и на изхода излиза ток.
    На изхода на централата мах излиза 2000MW а потреблението в даден момент в България е било 5051MW(според теб).
    Точка по въпроса има за къде мощноста да се увеличава за сметка на ТЕЦовете. Които иска ТЕЦ да си плаща глобите ама не с държавни пари, странно как ти излезе най-големият радетел на ТЕЦовете да ви имам и криворазбраните еколози.
  • 40 Електрика

    0 3 Отговор
    Пост 20 все още си стои и всеки може да прочете че пиша

    "Номиналната мощност на АЕЦ Козлодуй е 6000 мегавата. "
    Ключовата дума тук е НОМИНАЛНА, всеки който поне малко разбира, дори да не е обърнал внимание на това изречение, щеше да се сети до края на, когато започна да питам за изхвърляната топлинна енергия.

    Можеше просто да напишеш "номинална мощност АЕЦ Козлодуй" в Google. После да отвориш вториия Линк в който пише:

    http://atominfo.bg/?p=6183

    Първо нека да си изясним понятията:

    - Номинална мощност на реактора (по-правилно е да се говори на ядрената паропроизводителна установка – ЯППУ) за пети и шести енергоблок съответства на Nном = 3000 MW топлинна мощност, което се приема за 100% Nном.



    - Електрическата мощност на енергоблока по проект е 1000 MW и и се дефинира при номинална топлинна мощност на ЯППУ – 3000 MW, но реалната и стойност зависи от редица фактори, част от които ще разгледаме по-късно.



    - Прието е негласно, когато се говори за номинална мощност да се подразбира топлинна мощност на ЯППУ, а мощността на изхода на турбогенератора винаги да се уточнява като “електрическа”.

    Коментиран от #42

  • 41 Теория

    2 0 Отговор
    ХаХа обесняваш се като ученичка, ама всеки вижда.

    Публикувано във факти.бг:
    Номиналната мощност на АЕЦ Козлодуй е 6000 мегавата.


    В момента положението в България е това

    MW %
    АЕЦ 2101 34.31% ......

    Хора ходили до 1 клас не могат да разберат че всяко изречение си има контекст не може когато да говорим за електрическа мощност и всичко свързано с нея да превключваш за нещо си друго.

    Що не стигнем и по далече твоят ветрогенератор ако тежи 30 тона ако използваме теоремата на Айнщаин Е=m*c*c колко много енергия може да даде, смешен си.

    В училище ли те учиха така да лъжеш и да се оправдаваш като ученичка?????

    Коментиран от #43

  • 42 Теория

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Електрика":

    И още нещо да не се излагаш пред Айшето в кварталът, номиналната топлинна мощност се дава за реакторите не за централата!!!!!
    Централата произвежда електричество и като такава си има определена номинална електрическа мощност.
  • 43 Електрика

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Теория":

    В един и същ пост е написано

    "Номиналната мощност на АЕЦ Козлодуй е 6000 мегавата".

    Малко по-долу:

    "MW %
    АЕЦ 2101 34.31%"

    Написал съм стойностите и за номиналната и за електрическата мощност, като отговор на твой коментар за ефективността на системата

    "То това е проблемът колко е ефективна системата която създаваш" Ами не е ефективна, 6000 мегавата номинал, и само 2000 използваеми!

    Единственият който се обяснява няколко поста като ученичка си ти! Аз съм написал каквото съм искал да кажа още в 20 пост. Ти още в 30-ти разбра за какво ти говоря, но вече няколко поста се оправдаваш, като обвиняваш мен затова че ти не си разбрал!
  • 44 Теория

    0 0 Отговор
    За последно понеже се обедих че бавно схващаш, може този път да ти светне:
    1.Номиналната ТОПЛИННА мощност на РЕАКТОРИТЕ е 6000MW
    2.Това за което говорим отнесено към товара на страната от 5051MW номиналната електрическа мощност на ЦЕНТРАЛАТА е 2000MW.

    Няма в света централа която да преобразува на 100% енергията която получава на входа в електрическа.

    Единствено прави изключене твоята тесла която е едновременно перпетуум мобиле и машина на времето.

    Може да провериш процентите на Фотоволтаиците и на перките за справка.
    Следователно всичко е въпрос на сметки, ти сам може да провериш дали е по-евтино да купуваш от търговец на едро или на дребно.

    Коментиран от #45

  • 45 Електрика

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "Теория":

    Точно така, правилно си ме разбрал. Сега имам няколко въпроса.

    1. Защо през зимата енергопотреблението се вдига?
    2. Защо като излезеш по улиците мирише на изгорели гуми и въглища?
    3. По колко пъти в седмицата се къпеш и с какво се загрява водата?
    4. Би ли се топлил на парно, ако някой ти подарява енергията?

    Съгласен съм, че няма машина която да има 100% КПД. При когенераторите общото КПД е над 80% при около 30% електрическо. При микро турбините общото е около 90%.

    Комбинацията микро турбина плюс фотоволтаични панели плюс соларни панели за топла вода и голям буферен съд за топла вода, може да реши 100% от енергийните нужди на всеки един блок или квартал в случай на нужда.

    Дали ще се ползва микро турбината или електроснабдителната мрежа ще зависи от цената на тока в конкретният момент. Излишната топлинна и електрическа енергия може да се продават на пазарните цени за конкретният час.

    Това обаче може да стане само ако има интелигентни мрежи Smart grid. Именно Оттам трябва да се започне, а не със строежа на Белене!

    Коментиран от #46

  • 46 Теория

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Електрика":

    ХаХа да ми подаряват нещо. Аз подарявам ама после и си вземам някои други неща дето не са за пред хората.
    Значи освен трафопоста дето стои като паметник в квартала сега ще има и газова микротурбина оградена с ограда като бившият паметника пред НДК. Може ли да има и във всеки квартал безплатна бира???
    Кой ще я обслужва тази бомба дето всеки ден минаваш покрай нея и децата играят наоколо.
  • 47 некойси

    1 0 Отговор
    Какви неща правят хората, а у нас ВЕИ-тата се ползват за параван за крупни кражби.
  • 48 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антиелектрика":

    Като не искаш да те занимава,не го чети! Не те е заставил с пистолет да го правиш! Явно си някаккъв вид мазохист или трудно-напредващ тип!

    Коментиран от #49

  • 49 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Да да":

    Ти пък откъде изпълзя, че да ми казваш кое да чета?
    Мога да чета всичко, но не желая някой да пише по мой адрес - май ти си бавно-напредващия, щом не може да направиш разлика между двете! Или просто е поредния ти ник, за да продължи някой да ти обръща внимание?!
  • 50 Електрика

    0 0 Отговор
    Колко пъти да ти кажа, че ако искаш да не говоря по твой адрес, да спреш да пишеш глупости и да не задаваш въпроси на които не можеш да понесеш отговора!

    Обръщението към тебе беше в отговор на въпроса ти:

    "Антиелектрика
    (гост)
    ОТГОВОР2 17:29 23.10.17
    До коментар #1 от "Електрика":

    Я вземи се събуди! Виж кой финансира проекта - АРАБСКАТА Masdar!
    Петролните долари впрегнати уж в екология - хайде моля ти се, стига величаене на псевдо кумири!
    Да видим колко електричество ще произведат :)))))))))))))))))"


    Ами произвежда и прави РЕКОРД, въпреки вечния ти песимизъм и мрачни прогнози! Този опитен образец ОЧЕВИДНО е успешен и ще бъде мултиплициран, като все повече петролни инвеститори се пренасочат към значително по печелившият и перспективен бизнес, включително бизнес с правотокови електропроводи, за които се кълнеше че не съществуват. Така и не разбрах дали си научил за съществуването им, или все още мислиш че говоря за фантастика от от бъдещето противоречаща на физичните закони?

    Коментиран от #51

  • 51 Теория

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Електрика":

    гост/Електрика от последният коментар се разбира че си един човек???

    Няма проблем да си сменяш ника в различни теми но в една тема да пишеш първо с единият ник и после да замазваш с другият за по-голяма тежест не е ЕТИЧНО за мен, ти как смяташ???

    И понеже знам как ще ме атакуваш НЕ НЕ СЪМ Антиелектрика аз не правя като теб!!!!!!!

    Коментиран от #53

  • 52 Електрика

    0 0 Отговор
    И от къде стигна до този проницателен извод? В тази тема съм писала само и единствено с ник Електрика, защото аз започнах коментарите без да отговарям на никого. Няма да влизам в безплодната дискусия дали трябва да се пише с един Ник във всички теми. На места на които Това е задължително се изисква регистрация и логване. Тук не е така.

    Понякога не пиша със седмици, но много се кефя когато ме "разпознават" когато чета коментарите в последствие. Хубаво е когато АНТИ си мисли че го дебна за всяко написано мнение и НЯМА да спра да използвам различни ЗАГЛАВИЯ към мненията ми, свързани с темата на която отговарям, както правят много други хора.

    Понеже изровиха темата, да ти отговоря. Газова микротурбина с електрическа мощност 200 киловата и топлинна 400, общо 600 киловата, заема по-малко място от един градски автомобил, но отделя много по-малко шум и вредни емисии от него. Ако не се притесняваш, когато покрай детето ти минава автомобил докато играе, значи няма защо да се притесняваш и от газовата микротурбина, защото тя поне няма опасност да го блъсне. Да не говорим че в повечето случаи, газовите турбини се монтират направо в абонатната станция или в помещения до нея.
  • 53 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Теория":

    Сега разбра ли защо е толкова тежка патологията на тази особа?
    Ами това било жена - хахахахахахахахахаха

    Публикувано във факти.бг: В тази тема съм писала само и единствено с ник Електрика,

    Край на мача - с менопаузата шега не бива :)))))))))))))))))

    Коментиран от #54

  • 54 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Антиелектрика":

    Много добре знаеш, че диктувам на телефона и понякога чува странни неща. Да не мислиш че ще те кълва думите по клавиатурата и ще пиша толкова? Нямам време да отделя повече от една минута за писане на мнение.

    Коментиран от #55

  • 55 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Електрика":

    Бухахахахахахаха
    По-тъпо оправдание не можа ли да измислиш? Сигурно телефонът ти пише и ника и кода за публикуване от картинката. Пък и всеки път е написано доста добре, с което все още никой телефон не се справя - за което получаваш адмирации, че поне си грамотна :)))))))))))))
    Всъщност няма лошо да си джендър, но аз не се занимавам със спорове с жени или с някой, който си мисли, че е жена.
    Хайде със здраве г-жо, опитвай се да лъжеш някой друг!

    Коментиран от #56

  • 56 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Антиелектрика":

    Това, че не можеш да се оправяш с техниката си е лично твой проблем. Разбира се че пиша запетайките и препинателните знаци на ръка, и поправям някоя друга дребна грешка. Иначе изговарянето щеше да става много по-бързо от минута. Не забелязваш ли колко дълги мнения пиша в свободен текст, и след колко време е написано следващото? Да не мислиш че ще си губя времето да пиша на ръка заради такива като тебе? Ако искаш може да ме тестваш колко време ще ми отнеме да напиша 2 3 мнения едно след друго по какъвто кажеш въпрос. За повечето неща дори не ми трябва да ровя в Google като тебе, защото си ги знам. Кажи ми в колко часа ще ми зададеш въпроси, аз ще ти отговарям веднага с дълги постове?