Отидете към основна версия

2 225 9

Светещи растения сменят уличните лампи

  • биолуминесценция-
  • светещи растения

Осветлението по улиците и домовете изразходва до 20% от произвежданото електричество. Тези разходи могат да бъдат намалени чувствително с помощта на биолуминесцентни растения като от филма "Аватар".

Учените възлагат големи надежди на генното инженерство за култивирането на светещи растения. Досега са правени немалко опити да бъдат добавяни гени от светулки в тютюн и други представители на флората, но напредъкът е незадоволителен.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са решили да подходят към проблема по друг начин. Те са заложили на нанотехнологиите и са инжектирали силициеви и полимерни частици с различни размери в листата на растения.

Всяка частица се състои от луциферин, който излъчва светлина, луцифераза, необходима за неговата модификация, и коензим А, повишаваща нейната активност. Инжектирани с тези наночастици листа от кресон светят в тъмното.

Големината и повърхностният заряд на частиците са различни, което позволява не само впръскването им в различни тъкани на растението, а и "изключване" на светлината. За целта трябва само да се инжектира съединение, което блокира действието на луциферазата.

Резултатът е кресон, който свети 100 пъти по-силно от генномодифициран тютюн, а яркостта - половината от тази на светодиод с мощност 1 µW. За сравнение човек се нуждае от 1 000 пъти по-силна светлина, за да може да чете, но учените са убедени, че разработката им има огромен потенциал за развитие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини