Отидете към основна версия

5 669 44

Tesla Semi ще може да изминава по 1000 км

  • tesla-
  • semi-
  • илон мъск

Автономният пробег на електрическия влекач Tesla Semi ще бъде по-голям от първоначално обещаното, става ясно от изказване на Илон Мъск на отчетна конференция, посветена на дейността на компанията през първото тримесечие на годината.

Тестовете на електрическия камион на Tesla показали, че зарядът на батериите стига за изминаването на 600 мили (965 км). При представянето на Semi през ноември миналата година бе обявено, че пробегът с едно зареждане ще достига 500 мили (805 км).

С изявлението си Илон Мъск отговаря задочно на ръководителя на поделението за товарни автомобили на Daimler Мартин Даум, който в прав текст обвини Tesla в лъжа. "Или Semi не се подчинява на законите на физиката, или ние нищо не разбираме", коментира немецът гръмките твърдения на Мъск за пробега на електрическия камион.

Според Даум било абсурдно влекач на ток да може да измине 800 км с пълно натоварване без презареждане. "Ако Tesla наистина постигне обещания пробег, веднага ще купим два камиона. Единия ще подложим на изпитания, а другия ще разглобим. Явно нещо сме пропуснали, но доколкото знам в Германия и Калифорния важат едни и същи физични закони", добавя саркастично германецът.

Топ версията на Tesla Semi ще струва $180 000 (€150 473). Компанията ще предлага и версия с по-малка батерия, която ще може да изминава 300 мили (483 км) с едно зареждане и ще бъде по-евтина с $30 000 (€25 079). Ако всичко върви по план, серийното производство трябва да започне следващата година, а първите камиони ще бъдат доставени на купувачите през 2020-а.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини