Отидете към основна версия

4 769 0

Можем ли да си правим метан сами?

  • метан-
  • природен газ-
  • фабрика

 

Немски учени дадоха много ясен отговор на този въпрос. Те създадоха фабрика за производство на природен газ от плодове и зеленчуци. Така на практика изследователите добиват метан, като за целта не е нужно нищо друго освен плодове и зарзавати с изтекъл срок на годност.
 
Според тях производството на метан има голямо бъдеще, защото растящите цени на бензина и дизеловото гориво ще накарат доста водачи да се ориентират именно към природния газ. Доказано е, че автомобилите могат да го използват без проблем.
 
Както и нефтът обаче, самият природен газ е полезно изкопаемо и ресурсите му не са неограничени. Именно поради тази причина подобни фабрики за производство на метан ще стават все по-поулярни. Още повече, че за целта се изискват минимални средства.
 
Сега учените продължават с развиването на тази технология и се стремята да започнат да получават още по-големи количества метан от същите изходни продукти. Минизаводът за метан е част от глобалния проект ЕТАМАХ. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Метанът поскъпва от 1 юни

    Метанът поскъпва от 1-ви юни заради решението на правителството горивото да се облага с акциз. В случая Европейският съюз не ни задължава да  ...
    11.05.2012
    2 418
    5
  • Такситата вдигат цените с 20 на сто

    Такситата ще поскъпнат средно с около 20 на сто от април. Това съобщи за в. „Монитор” Людмил Лазаров, собственик на една от най-големит ...
    23.02.2012
    1 521
    2