Отидете към основна версия

32 510 47

Създадоха ДВГ без разпределителен вал

  • camcon automotive-
  • intelligent valve actuation-
  • електронен газоразпределителен механизъм-
  • клапан

Британската компания Camcon Automotive представи първия в света електронен газоразпределителен механизъм. Intelligent Valve Actuation (IVA, Интелигентно задействане на клапаните) не се нуждае нито от разпределителен вал, нито от ремъчна или верижна предавка за управление на работата на клапаните.

Вместо по механичен път всеки от клапаните в IVA се контролира от индивидуален задвижващ механизъм, който позволява степента на отваряне и затваряне да се задава мигновено с идеална точност. Системата следи положението на всички клапани и синхронизира работата им във всякакви конфигурации в реално време.

От Camcon Automotive твърдят, че IVA позволява абсолютен контрол над двигателя с вътрешно горене - адаптиране към друг тип гориво, оптимизация на разхода в зависимост от натоварването, регулиране на състава на отработените газове и не на последно място създаването на хибридни силови установки с висок КПД. Автомобил с комбинирано задвижване би могъл да се движи няколко секунди на ток, а после мълниеносно да превключва на ДВГ при нулева загуба на мощност и скорост, тъй като управляващият компютър ще е изчислил всички фази предварително, а механиката може да изпълни командите му.

Инженерите обаче смятат, че преимуществата на новата технология тепърва ще бъдат изучавани и тя може да реши фундаментални проблеми като неравномерното натоварване и износване на клапаните. Вариантите за използването на IVA изглеждат безкрайни и Camcon Automotive търси партньори за внедряването ѝ в серийно производство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини