Отидете към основна версия

204 638 306

Каква кола на старо да изберем - немска или японска?

  • автомобилът на старо-
  • употребяване автомобили-
  • германски коли-
  • японски коли

Собствениците на автомобили не едно и две десетилетия вече спорят по темата "Кои са най-надеждните коли - германски или японски". Всеки обаче има свой собствен отговор на този въпрос, но голяма част от тезите на собственици се базират на един или най-много четири - пет автомобила.

Сериозни статистически данни обаче липсват. Именно с такъв анализ се заемат специалистите от CarPrice, като в течение на една година (от юли 2017-а до юли 2018-а) изучават състоянието на 31 670 употребявани германски автомобила и 20 880 японски коли на старо.

За анализите са взети пет от най-разпространените японски марки (Toyota, Nissan, Honda, Subaru, Suzuki, Mitsubishi) и пет от най-популярните германски марки (Audi, Mercedes Benz, BMW, Volkswagen, Opel). Всяка кола е оценена по 600 параметъра. Ето и резултатите.

До 3 години
До такава възраст автомобилите са практически нови и съществени проблеми нямат нито японските, нито германските коли. Единствено състоянието на салона е по-добро при немските возила. От тях най-голям бал събира BMW, а при японските лидер е Honda.

От 3 до 5 години
Общото състояние също остава добро и при двете групи, но по отношение на екстериор и интериор отново лидери са германците. Този път обаче предпочитанията са Mercedes-Benz, докато при японските най-добре отново се представя Honda.

От 5 до 7 години
В този период цените на германските и японски автомобили се изравняват, като в тази възраст основният критерий, който се търси от купувачите е надеждност. Тук японските коли излизат с едни гърди напред. Лидер отново е Honda, а най-добре представилата се немска марка е Mercedes.

От 7 до 10 години
Японската надеждност продължава да държи високо ниво, докато германските автомобили отстъпват още повече. Що се отнася до каросерия и салон, то най-добре се представя Suzuki. От гледна точка на техническа изправност пък лидер е Toyota. При немците, които губят в тази възраст, най-добре се представят BMW и Mercedes.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 122 гласа.

Свързани новини