Отидете към основна версия

17 000 31

Самозарядният пистолет на Браунинг

  • browning-
  • m 1900-
  • пистолет-
  • оръжие

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.

Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.

Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.

Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.

Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.

Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Снайпер, стрелящ и с руски, и с патрони на НАТО

    Оръжието, поддържащо два стандартни патрона наведнъж, е наречено DXL-5 "Ravager" (за глобалния пазар пушката е наречена - Havoc). Разработчи ...
    23.12.2021
    12 256
    16
  • Най-използваният пистолет за охрана

    Това е Glock 17, който е официално признат за най-употребяваният и известен пистолет, използван за охрана в света. Само в САЩ той заема 65% от пазарни ...
    03.01.2019
    30 657
    35
  • Пистолет за 1.76 млн. долара

    Този пистолет е бил собственост на Симон Боливар, най-влиятелният и известен ръководител на войните за независимост на испанските колонии в Америка, п ...
    25.12.2018
    7 122
    8