27 Октомври, 2018 11:30 16 585 31

Самозарядният пистолет на Браунинг

  • browning-
  • m 1900-
  • пистолет-
  • оръжие
Самозарядният пистолет на Браунинг - 1

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.

Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.

Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.

Самозарядният пистолет на Браунинг

Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.

Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.

Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оръжен спец!

    14 21 Отговор
    Абсолютното ТТ 9×19

    Коментиран от #4, #6, #14

  • 2 Гого

    14 9 Отговор
    Лош пистолет няма има лош стрелец
  • 3 гост

    5 6 Отговор
    Местя
  • 4 Ибън Ебън Алотзад

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Оръжен спец!":

    ТТ не е 9х19. Разбирач.... Ха ха

    Коментиран от #7

  • 5 Тулски

    8 3 Отговор
    Не е този модел ,а от 1902 г 7.62/25 е калибърът на ТТ
  • 6 Гост

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Оръжен спец!":

    Какъв ТТ сънуваш? Този пистолет е бащата на Wather PP и Макаров, защото е с неподвижна цев.
  • 7 Оръжен спец!

    6 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ибън Ебън Алотзад":

    ХАХАХА В ММ измерват в Русия а в КАЛИБРИ ИЗМЕРВАТ В САЩ И ЕВРОПА! КОГАТО ПРЕИЗЧИСЛИШ КАЛИБЪРА В МИЛИМЕТРИ ПАК СЕ ОБАДИ ХАХАХА!!! 11,43 милиметра отговатя на 45 калибър 9мм отговаря на 38 калибър 6,35 мм отговатя на 22 калибър и тк. н..... Хахаха!!

    Коментиран от #8, #11, #15, #20, #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Оръжен спец!

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Колкотоъвойта е калибър и 10 цола отгоре!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 куку руку ку

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Оръжен спец!":

    .22 калибър отговаря 5,5 мм.
  • 12 Българин

    18 3 Отговор
    Гледам експерти сте се събрали. Но това не ви пречи по български манталитет да започнете с простащините. А статията е за един уникален пистолет. Обаче хейтърите не разбират от материята, но коментират всичко по най-елементарния начин.

    Коментиран от #22

  • 13 Психопат

    11 7 Отговор
    Аз пък съм влюбен в СПС Гюрза(9×21)Искам да го купя ама не го предлагат.Пък и в USA е забранен,щото негрите ше се трепят през стените...Да му наредя 18 бронебойни в магазина и.....

    Коментиран от #31

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ибън Ебън Алотзад

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Оръжен спец!":

    Значи НАТО е на Путин. Натовския 9х19 не е ли в мм? Май си наистина тупо парче
  • 16 Оръжен спец!

    4 7 Отговор
    ПЪРВО НЯКОЙ ТРЯЯЯЯА ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ КАЛИБЪРА Е РАЗМЕР КОЙТО СЕ ИЗМЕРВА В Милимери! Посре да спори!

    Коментиран от #18

  • 17 в десетката

    12 2 Отговор
    За времето си 1900 година това е уникално оръжие!Но все пак е оръжие и е създадено за да се убиват хора с него!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 вайвай

    3 4 Отговор
    тоз уж дуцентин-профан! с 0,16 грама ша ну фръкте сама шапката!
  • 20 ААА

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Оръжен спец!":

    22 калибър , умножено по един" Инч " английска мярка (25.4) равно на 558.8 или 5,6 милиметра . 11.43 милиметра делено на един" Инч" (25.4) е равен на 45 калибър. - Важи за нарезно оръжие. При гладкоцевното оръжие , важи правилото От един" Фунт " олово ( английска мярка за тегло 453,6 грама ) колко броя оловни топчета (проектили) могат да се изработят. За 16 калибър - 16 броя оловни куршуми - по малък диаметър на цевта. За 12 калибър - 12 броя оловни куршуми - по голям диаметър на цевта - приблизително отговаря на 18,2- 18.4 диаметър на цевта . Това последното е в духа на вековните ловни традиции.
  • 21 гост

    8 1 Отговор
    Оръжието не убива убиват хората.

    Коментиран от #27

  • 22 асът на асовете

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Да, пистолетът наистина е технологична новост и за времето си е бил уникален. Липсата на самовзвод, както и на открито чукче което може да се запъне ръчно го правят неподходящ за самозащита, но за служебно оръжие на военни и полиция е бил идеален!

    Коментиран от #26

  • 23 сталин

    2 1 Отговор
    МНОГО ДОБРО ОРЖИЕ-НО ТЕХНИЧЕСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪВРЕМЕНИ.
  • 24 Килошникоф

    1 1 Отговор
    ЛЮГЕР (____>>>> е голям и надежден супер престижен сувенирен екземплиар .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 без аналог

    5 0 Отговор
    Тъжно ми е като ви чета . Калибър може да се измерва във всякакви мерни единици , без значение дали са милиметри , цолове , инчове или дюймове (както ви е удобно , едно и също е ) . ТТ се базира на Колт 1911 , конструиран от Браунинг , адаптиран за 7,62Х25 ,съответно и на предишни негови оръжия . Това никога не е отричано от никого и е очевадно , но на конструкции на Браунинг са базирани повечето от съвременните пистолети , като армейската Берета , ЧЗ 75 , Глок 17 , Дезърт Игъл , както и нашите Аркус .

    Коментиран от #30

  • 29 Розберг

    4 0 Отговор
    На външен вид ТТ прилича на него но откъм ръкохватката.Но да не забравяме че ТТ копира системата на Колт с къс ход на цевта и пропадане което е и причината ТТ да е късоцевното оръжие с една от най-голямата ударна мощ предвид началната скорост от 420м\с въпреки не големия си калибър от 7,62mm.
  • 30 Николов

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "без аналог":

    Берета 92 е на базата на Валтер П38.
  • 31 Андрей Сорокин

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Психопат":

    Като знаеш, че пистолетът СПС е известен само неофициално като "Гюрза" или "Вектор" (бивш "Гранит"), защо говориш глупости? Впрочем, при строителството в САЩ доста често стените са от гипсокартон и ги пробиваш с обикновен юмрук, какво остава да стреляш с пистолет... В Европа също напоследък се строи масово с гипсокартон при вътрешните пространства, да не говорим при хората с по-ниски доходи (като неграта в САЩ) какви материали са използвани. Можеш да нахлуеш при всеки през стената само благодарение на собствените си тренирани крака и юмруци или да ползваш обикновен чук, който ще си купиш за около 10 лв. от всяка железария в квартала...