Отидете към основна версия

12 753 15

Откриха неизвестен човешки вид в Китай

  • хомо сапиенс-
  • археология-
  • антропология-
  • китай

Човешки останки от непознат за науката вид бяха идентифицирани в Китай. Костите са на възраст 11 500-14 500 години и вероятно са принадлежали представители на неизвестна до момента популация. Така отдавнашните теории за съществуването на напълно различно еволюционно разклонение на Хомо сапиенс в Югоизточна Азия са на път да се потвърдят.

Находките са на разположение на китайските антрополози от години, но детайлното им изследване започва едва сега. Най-озадачаващ е череп, изваден през 2009 г. от седиментен блок, открит в пещера в провинция Хуанси още през 1979 г. Подобни кости са намерени и в "Пещерата на благородния елен" десет години по-късно в съседната провинция Юнян.

Реконструираният череп има изключително дебели кости, изпъкнали вежди и късо плоско лице, лишено от типичната човешка брадичка. Антрополозите не могат да го оприличат на нито един от съществуващите видове в еволюционното дърво на човека.



Въпреки очевидните разлики новооткритата популация е приличала на останалите хора по онова време. Учените са открили доказателства, че неизвестните досега хора са готвили еленско месо, което категорично ги отделя от приматите.

Според един от водещите учени по проекта Дарън Керни от университета в Нов Южен Уелс, останките са от хора, които са съжителствали с Хомо сапиенс по подобие на неандерталците до края на ледниковия период преди 11 000 години.

Според Керни представителите на тази популация може са мигрирали от Африка по-рано от основната група, от която произлиза съвременният човек, и да нямат пряка генетична връзка с нас. Учените обаче не изключват и варианта откритите кости да са от затворена група, развила собствени антропологични белези в резултат от генетична изолация и влиянието на средата.

Окончателото място на новооткритата популация в генеалогичното дърво на човека тепърва ще бъде определяно. В момента учените се опитват да извлекат ДНК от намерените кости, за са направят сравнение със съвременните хора и познатите видове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Как се е появила човешката цивилизация?

    Еволюционният път на нашето биологично и цивилизационно съзряване е дълъг, разнообразен и изпълнен с неочаквани и безпощадни несгоди, но крайният р ...
    08.12.2012
    5 846
    4
  • Откриха непознат човешки вид в Кения

    Учени откриха непознат човешки вид в Кения. Хуманоидът е живял преди около 2 милиона години, съобщи Би Би Си. Останките му бяха открити в северната ...
    09.08.2012
    5 087
    2
  • Откриха кръв на 5300 години

    Италиански и немски учени успяха да стигнат до най-старата човешка кръв – извлякоха я от раните на известния алпийски пещерен човек Йоци. Счит ...
    02.05.2012
    20 123
    17